Így állj neki hámlasztani ősszel!

2020. október 21.
Évek óta dübörög a nagy hámlasztóláz a szépségpiacon, de vajon mi a siker titka? Az alábbiakban kitérünk a kémiai hámlasztók rengeteg, szemmel látható előnye mellett az esetleges veszélyekre, és a felhasználási lehetőségek sokszínűségére is – praktikus tanácsokat adva ahhoz, hogy a hétköznapokban igazi hámlasztómesterekké váljunk.

A házi „savas hámlasztás” gondolata egy-két évtizede még hátborzongató hatással lehetett a szépségkezelések terén kevésbé jártasak számára, mára azonban egyre szélesebb utat követel magának a biztonságos otthoni kémiai hámlasztók tábora. Szinte minden, valamit is magára adó nagyobb bőrápolási márka igyekszik valahogy beépíteni a palettájába ezeket a bőrfelszínt ragyogóbbá, selymes tapintásúvá és egységesebbé tévő, az elhalt hámsejteket finoman leoldó termékeket, a lehetőségek széles tárházát teremtve meg ezzel a fogyasztóknak. Hiszen itt messze nem csak egy zseniális szépségfegyverről beszélhetünk látványos, gyors eredményekkel, a kémiai hámlasztóknak a sokoldalúsága is különleges vonzerővel bír.

kémiai bőrhámlasztás peeling

Egyrészt, mert az otthoni szépségrutinba könnyen beilleszthetőek, ezerféle terepen, és ma már ezerféle felhozatalban teljesítenek magabiztosan. Ami pedig a lényeg, tényleg látványosan. Pigmentfoltos, fakó, pattanásos, mitesszeres, ráncos, netán rosaceás arcbőr? Legyen bármilyen specifikus bőrproblémánk, ma már könnyedén nyúlhatunk a polcokon személyre szabott verziók után, hiszen a fizikai bőrradírok háttérbe szorulásával párhuzamosan kifejezetten kivirágzott ez a terület – nem véletlenül.

Olvass tovább!

Az otthoni kémiai hámlasztók esetében ugyanis hihetetlenül célzottan választhatunk, a gyártóknak köszönhetően tűpontosan jellemzett adott bőrtípusokra, életvitelre, személyes preferenciákra szabottan találhatjuk meg az igazit, így pedig – nem mellesleg – elkerülhetjük a bőrfelszín és a hámrétegünk sérülését. Itt nincsenek durva, az arcbőrünket karcoló szemcsék, a hámlasztó erejű, mégis gyengéd, kíméletes savak esetében csak arra kell ügyelnünk, hogy a precíz utasításokat betartva (pl. felhasználás módja, hatóidő, napvédelem) elkerüljük az esetleges malőröket, bőrsérüléseket.

Tabuk és szabályok

A biztonságos savas szépülés érdekében – különösen, ha kezdők vagyunk –, érdemes betűről betűre követni a gyártók által mellékelt használati útmutatókat, ahogyan a kémiai hámlasztók esetében jegyzett alapszabályokat is. Érzékeny bőr esetében és kezdőként legyünk inkább mindig biztonsági játékosok, a minimális javasolt felhasználási időt szépen, pontosan követve, ne pedig a maximális vonalán mozogva, netán kitolva azt. A szem- és szájkörnyék bőrére különösen ügyeljünk, a szem közvetlen közelét pedig hagyjuk ki.

A sav koncentrációját jelző százalékok nagyon fontosak, de ne a nagyságukra alapozzunk, hanem itt is az adott bőrtípusunkra javasolt termékeket válasszuk. Ugyanilyen fontos, hogy alaposan hidratáljuk párhuzamosan a bőrünket, hiszen ezek a termékek többnyire nem helyettesítik a jól bevált arcápolónkat. És ami a lényeg, a kötelező fényvédelem, mégpedig évszaktól függetlenül. Amennyiben a szépségrutinunk része valamilyen formában egy-egy hámlasztó termék, ügyeljünk arra, hogy az arcunkat napközben folyamatosan védje SPF védelemmel is ellátott alapozó, hidratáló, vagy ami még jobb, külön napvédő termék.

Savhelyzet

De nézzük, mi is a helyzet savfronton, milyen felhozatalból, és mi szerint érdemes választanunk. A két befutónak az AHA-savak (alfa-hidroxi-acid – ide tartozik a glikolsav és a tejsav, azaz a gyümölcssavak) és a BHA-savak (béta-hidroxi-acid, vagyis szalicilsav) számítanak. Előbbiek között főként akkor találjuk meg az igazit, ha az anti-aging és a bőrmegújítás egyszerre a cél, de az érett bőr mellett a fakó, barna foltos és az aknés problémákat is gyönyörűen kezelik.

Utóbbi, azaz a gyulladáscsökkentő hatású, erőteljesebb BHA-savas készítmények mélyebbre jutnak be az arc bőrében, és az azonnali eredmények mellett hosszabb távú hatásokkal is számolhatunk, mégpedig meglepően sok területen, kezdve a zsíros, pattanásos bőrproblémáktól egészen a megfáradt, fakó arcbőrig.
Érdemes a harmadik, vagyis a PHA (polihidroxi acid) -savakról is szót ejteni, amelyek a kíméletes kategóriában indulva alkotnak nagyot, mindezt a hidratálás és a bőr szépítését, frissítését tekintve. Az érzékenyebb bőrűeknek tökéletes választás lehet.

Hámlasztó nagyágyúk A-tól Z-ig

Bőrfelszínt helyreállító arcápoló korongok AHA-savval Elemental Herbology 12 250 Ft

Az alfa-hidroxisavak és a sejtbe hatoló peptidek kombinációjával átitatott arcápoló korongok igazi hiánypótló újdonságok hámlasztás téren. Akkor lesz a kedvenced, ha még barátkozol a „műfajjal”, vagy a finom vonalak és a ráncok feltöltésében van némi támaszra szükséged. A hatékony formulával átitatott vegán korongok csodaszépen minimalizálják a pórusokat és csökkentik a pattanásokat, és egészen finoman hámlasztva érnek el olyan eredményt – ragyogóbb és fiatalabb megjelenésű arcbőrt –, amely miatt a legjobb megfizethető hámlasztó terméknek választották az Attracta Beauty Awards 2019-ben.kémiai bőrhámlasztás peeling

Bőrfinomító Arclemosó Gél Nivea MicellAIR Expert 2199 Ft

A szép smink alapja a tiszta, egyenletes arcbőr, ezért is fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk az alapos arctisztításra. A micellás technológiát, tejsavat és radírozó szemcséket ötvöző formula hatékonyan tisztítja bőrödet, de gyönyörűen eltávolítja az elhalt hámsejteket is, tényleg üde és egyenletes bőrfelület hagyva maga után. Mindemellett bőrbarát a formulája, és bőrgyógyászatilag is tesztelt termék.

Tudtad?

 

Könnyű hidratáló 1% szalicilsavval PAULA’S CHOICE Calm 1% BHA Lotion Exfoliant 11 890 Ft

Minden bőrtípusra ajánlott, de az érzékeny bőrűek különösen fogják szeretni, ugyanígy hatásos még a pattanásos, mitesszeres, tág pórusú, pirosodásra hajlamos és rosaceás bőrre is. Igazi kis jolly joker a területen, a hiperkönnyű állagú BHA lotion csökkenti a szenzitív és extra szenzitív bőr pirosságát, emellett segít szépen kitisztítani az eltömődött pórusokat, és normalizálni azok méretét. Külön piros pont azért, hogy 100 %-ban illat- és színezékmentes, ráadásul állatokon sem tesztelték. Gyengéd maszk kezdő hámlasztóknak

Bioactive rózsás arcmaszk és arcradír Odacité 25 150 Ft

Akkor válasszuk, ha még kellő tapasztalat vagy magabiztosság híján vágunk bele a hámlasztásba. Ugyanakkor lelkesen és akár hetente többször is szeretnénk tenni az elhalt bőr eltávolításáért úgy, hogy közben óvjuk is a bőrünk felszínét. Bár csak 10 perc a hatóidő, az eredmény kifejezetten profi. Előnye még, hogy minden bőrtípusra használható. Az ananász és a papaya enzimek garantálják, hogy alaposan, de gyengéden oldódnak le az elhalt bőrsejtjeink, a felbukkanó új bőr megsértése nélkül. A bőrünk textúrája azonnal javul, a fakó és fáradt arcszínünk pedig felfrissül.

kémiai bőrhámlasztás peelingKomplex hámlasztó kezelés Omorovicza Acid Fix 36 000 Ft

A sokoldalú arckezelés célja nem más, mint hogy hámlassza, egyúttal ragyogóbbá tegye és feltöltse a bőrt. A magyar termálvízzel dúsított formula eközben elősegíti a bőrünk megújulását. Egy napozásban „gazdag” nyár után remek választás, az AHA- és BHA-savak hatékony kombinációja ugyanis segít visszafordítani a napsütés, de emellett a szennyeződések és az akne okozta bőrkárosodást is, így a hámlasztást követően a bőr simább és kortalanul ragyogó lesz.

Acid gold hámlasztó maszk Bybi 8990 Ft

A vegán és egyúttal környezetkímélő AHA-savas maszkkal úgy inthetünk búcsút a fakó, elhalt bőrsejteknek, hogy közben – a formula megújító összetevőinek hála – felélénkül és feltöltődik az arcbőrünk. A gazdag, kényeztető zselémaszk használata után javul a bőrünk tónusa és textúrája is. A maszk formájában kínált hámlasztó, amelynek felvitele hihetetlenül kellemes, regenerál és kiegyenlít.

Forrás: Unsplash, Marie Claire-archívum