A hibrid szépségkezelésektől a higított botoxig

2021. február 17.
Soha nem volt még ennyi lehetőségünk bőrünk fiatalságának megőrzésére, mint manapság. A gyors és minimális kellemetlenséggel járó esztétikai eljárások világszerte tömegeket vonzanak. Nézzük meg, miért érdemes felkeresnünk a bőrgyógyászunkat.

A plasztikai sebészeti beavatkozásokon átesett első generáció mára nagyszülő korban van. A tanulságokat mind a szakma, mind a nagyközönség levonta, nem véletlen, hogy az eljárások finomodtak, és a páciensekben is sokkal nagyobb a természetesség iránti igény. Az arcon végzett fiatalító plasztikai műtétek ma már csak az utolsó mentsvár szerepét töltik be.

„Egyre többen veszik igénybe az esztétikai beavatkozásokat, mivel egyrészt elérhetőbb az áruk, másrészt szerencsére egyre kevesebben érzik úgy, hogy kínosak vagy titkolni valók lennének. Arról nem beszélve, hogy ezekkel a módszerekkel akár évtizedekkel ki lehet tolni a komoly sebészeti beavatkozások időpontját” – mondja dr. Papp Ildikó, a Körúti Orvosi Centrum igazgató főorvosa, esztétikai bőrgyógyásza.

plasztika-beavatkozasok-szepseg

Az esztétikai módszerek széles palettája az „ebédidős”, gyógyulási időt nem igénylő kezelésektől a maximum egy-kéthetes kiesést jelentő és intenzív hámlással járó, lézeres bőrfelszín-megújításig terjednek. Ha tehát úgy érezzük, hogy a krémek már nem segítenek, a plasztikai műtétek előtt még jó néhány megoldás szóba jöhet.

Biológiai bőrfiatalítás

A korszerű bőrfiatalító módszerek nagyrészt a bőr saját biológiai folyamatainak stimulálásán alapulnak: belülről építik újjá a kollagén- és az elasztintermelés serkentésével. A kezelések sikere abban rejlik, hogy gyorsak, kevés kellemetlenséggel járnak és természetes végeredményt adnak. „A biológiai eljárásokat követően a változás nem drasztikus, mert a kollagén termelődéséhez, a liftinghatás kialakulásához időre van szükség – nem ritkán hónapokon keresztül fiatalodik, feszesedik a bőr, míg eléri a hatás maximumát” – magyarázza dr. Papp Ildikó. Az esztétikai beavatkozások azért is közkedveltek, mert nagyrészüknél nem kell kimaradnunk hosszú hetekre a munkából, és még a környezetünk sem fog elhűlni a hirtelen változástól, hiszen szép lassan, természetesen alakul ki a végeredmény.

Ezt olvastad már?

A különféle eljárások remekül kombinálhatók egymással, a biológiai bőrfiatalítás trendje a kezelésfajták ötvözésének irányába mutat. A legújabb, itthon is elérhető hibrid bőrfiatalítás egyike például a frakcionális bipoláris rádiófrenkvencia és a mikrotűs kezelés kombinációját vákuummal fejleszti tovább (Infiniti Plus), de a fókuszált elektromágneses hullámmal operáló Genesis 180 elnevezésű szépészeti beavatkozás is igen nagy népszerűségnek örvend, akárcsak az arcfiatalító szálbehúzás. Noha a különféle kezelések helyi érzéstelenítéssel történnek, tűfóbiásoknak inkább az orvosi HIFU jelenthet megoldást.

plasztika-beavatkozasok-szepseg

Villámgyors korrekció

Ha a legek kerülnek szóba, továbbra is a botox és a fillerek járnak élen. A botoxot ma már nem csupán a ráncok ellen vetik be: használják koktél formájában, különböző eszközökkel a bőr mélyére juttatva fiatalításra is, de a szájzug, a szemöldök, sőt az orrcsúcs megemelésére is képesek vele. A botox „kistestvére”, az úgynevezett baby botox a fiatalabb, problémás bőrű páciensek körében nagyon népszerű. A higított formában, az arc teljes felületére sok apró tűszúrással bejuttatott hatóanyag nemcsak feszesíti a bőrt, de csökkenti a zsírtermelést, a pórusok méretét, valamint a pattanások kialakulását is. Persze ez a terület is folyamatosan fejlődik. Egy vadonatúj eljárás, a krioneuromoduláció a jövőben talán átveheti a botox helyét is, itt a kezelés során egy szondával fagyasztják le az idegeket, így a ráncokat okozó izmot képtelenek leszünk utána aktiválni.

A fillerek sokoldalú felhasználásával egy egészen új irány született, amelyet úgy hívunk, arcszobrászat. A különféle töltőanyagokkal a bőr alápárnázásától kezdve, a szem alatti karikák vagy éppen táskák eltüntetésén át az arccsont megemeléséig és az aszimmetriák megszüntetéséig számos szépítő beavatkozás végezhető. Megemelik az arckontúrokat, kisimítják a ráncokat (liquid facelift), de az orrunk egyenetlenségei is szebbé varázsolhatók vele. Sőt, napjainkban az állfeltöltés is dívik! „A gendersemlegesség trendje és Angelina Jolie arcformája egyaránt hatással voltak a legújabban felmerülő igényekre. Nemre való tekintet nélkül egyre több páciens kéri a hangsúlyosabb áll, szögletesebb forma kialakítását, amelyhez egy speciálisan erre a célra létrehozott, új töltőanyag is rendelkezésünkre áll” – magyarázza szakértőnk.

Újdonságok a nagyvilágban

Slágergyanús eljárás a már korábban említett a hibrid kezelések, a higított botox vagy a fillerek mellett a különböző színtartományba eső fények szépészeti célú bevetése is. Az Omnilux kezelés során például a vörös fény sejtaktivitást stimuláló hatásával érhető el feszesebb, frissebb bőrkép. Érdekes újdonság a carbon laser peel ebédidős lézerkezelés vagy a dermaplaning is. Előbbi a lézert aktiváló agyagpakolással teszi a bőrfelszínt fiatalosabbá, utóbbi során pedig egy speciális ívű pengével távolítják el az arcbőr felső hámrétegét, az arcszőrzettel együtt. Az eredmény puhább, selymesebb bőr. Bár a kezelés kicsit drasztikusan hangzik, rövid idő alatt igen széles rajongótábort szerzett magának – bizonyítja ezt az Instagramon közzétett félmillió poszt is.

Kezelés otthon is?

Az esztétikai beavatkozások a kozmetikai márkákat is megihlették, így születtek meg az otthoni használatra szánt LED-fényes és a rádiófrekvenciás kézi készülékek, a tűhengerek (természetesen az orvosi eszközökhöz képest jelentősen rövidebb tűhosszal) vagy a futótűzként terjedő mikrotűs tapaszok is – ezek apró tüskékkel stimulálják a bőrt, amely ezáltal hatékonyabban veszi fel a szérummal átitatott tapaszok szépítő hatóanyagait. Persze ezek az eszközök nem pótolják a szakavatott kezeket és a nagy hatékonyságú készülékeket, mégis azt éreztetik: a hétköznapi rutinunknál is picivel többet tettünk bőrünk szépségéért.

Szerző: Fodor-Kassai Mónika

A cikk a Marie Claire korábbi lapszámában is megjelent.

Láttad már?