Kell várni a különböző bőrápolók felvitele között?

2021. augusztus 19.
Talán benned is felmerült már a kérdés: mennyi időre van szüksége a beszívódáshoz a különböző termékeknek? A válasz nem teljesen fekete vagy fehér. Szépségbloggerünk, Peonilla megosztja a legfontosabb tudnivalókat.

Leginkább azért merül fel ez a kérdés, mert szeretnénk a maximumot kihozni minden egyes szépségápoló termékből, amire a kemény munkával megkeresett pénzünket költöttük. Vajon növeli egy szérum hatékonyságát, ha megvárjuk míg teljesen beszívódik?

arcapolas-arckremek

Mennyi az annyi?

Sajnos nincs egy általános optimális időtartam, amennyire szükség van a tökéletes felszívódáshoz. Már csak azért sem, mert mindenki bőre teljesen más, ezért a termékek is különböző sebességgel szívódnak be rajta. Illetve az sem mindegy, hogy ki hány és milyen bőrápolókat használ egymás után. A termékek minőségén, formulázásán is típusán is sok múlik. Egy perc általában elég, de ez nehezen belőhető, ezért figyeld a bőröd, és ez alapján dönts, hogy jöhet-e a következő lépés. A vízszerű termékek (pl. esszenciák, tonerek, misztek, hámlasztók) után nem kell várni.

arcapolas-arckremek
Ami a kutatásokat illeti, még egyetlen egy sem született arról, ami bizonyítaná, hogy a várakozási idő növeli a termékek hatékonyságát. Viszont az mindenképp igaz, hogy ha nem sorozatban, pillanatnyi szusszanásnyi idő nélkül kenünk magunkra minden réteget, akkor azok kevésbé valószínű, hogy „megzavarják” egymást. Természetesen így is vannak egymással nem kompatibilis hatóanyagok, amikről ebben a cikkben írtam.

Kukacosodás ellen

Ha gyakran tapasztalod, hogy a termékeid kukacosodnak (azaz, ha végig simítod az arcod, pici kukacok formájában leperegnek a bőrödről), akkor sokat segíthet, ha tényleg kivárod, hogy az egyes bőrápolók kellően felszívódjanak. Egyébként ez gyakran fordul elő, ha túl sok szilikonos terméket rétegezel. A szilikon ugyanis a bőr felszínén marad, és sok rétegben felkenve lepereghet. Ugyanígy az is gond lehet, ha egyes bőrápolókból túl sokat használsz. Vegyél vissza egy kicsit, és várj minden lépés után egy percet. Arra is figyelj oda, hogy jó sorrendben használd a beauty kedvenceidet. A vízalapú szérumok és hidratálók után következnek az olajat is tartalmazóak. Mindig a könnyedebb textúrától a nehezebb felé haladj.

Maradjunk a célnál

A beszívódás kivárása azért is hasznos lehet, mert bizonyos terméktípusok elmozdulhatnak a helyükről. Ilyen például a szemránckrém vagy a pattanáskezelő. A helyi aknéellenes szereknek, különösen a receptre írtaknak legalább egy percre szükségük van, hogy az aktív hatóanyagok felszívódjanak és tegyék a dolgukat, mielőtt rákennéd mondjuk a hidratálódat. A szemránckrémednek szintúgy nem árt, ha nem kened rögtön szét az arcodon egy rárétegezett szérummal.

Fényvédő után

A fényvédőről biztosan tudod, hogy az utolsó lépés kell legyen a reggeli bőrápolási rutinodban. Azonban arra is fontos, hogy odafigyelj, hogy ne applikáld fel közvetlen utána az alapozódat, hanem várj 2-5 percet. Ezzel nemcsak elkerülheted a kukacosodást, de a fényvédő hatékonyságát is kimaxolhatod. Különösen a fizikai fényvédőknél fontos ez, hiszen, ha elmozdul a helyéről mielőtt felszívódhatna, a felvitel egyenlőtlen lesz, így a napvédelem is. Ennek következtében pici foltokban megsüt majd a nap, és ráncokkal vagy makacs, nagyon lassan halványuló pigmentfoltokkal gazdagodhatsz.

Olvass tovább!

Fotó: Unsplash