4 apró mindennapi szokás, amivel késleltetheted az öregedést

2021. augusztus 13.
Ha a fényvédődet szorgalmasan használod, leszoktál a dohányzásról és a rendszeres alkoholfogyasztásról, akkor szépségbloggerünk, Peonilla most megoszt veled még négy olyan tippet, amivel bármikor elkezdheted lassítani a ráncok megjelenését.

1. Ellensúlyozd a stresszt

Az UV-sugárzás mellett a második legjelentősebb öregítő faktor az életünkben a stressz. A Kalifornia Egyetem San Franciscó-i orvosi központjának kutatói stresszes és kevésbé stresszes embereket vizsgáltak. Arra jutottak, hogy akik a legtöbb napi szintű feszültségnek voltak kitéve, azok rendelkeztek a legrövidebb telomerekkel. A telomerek a krómoszómák végei, úgynevezett védősapkák, amik védik a DNS-t a sérüléstől. Minél védettebbek a telomerek, annál hosszabb a sejtek élettartalma. Kutatók már azt is bizonyították, hogy a meditációval hosszabbíthatók a telomerek és lassíthatók az öregedési folyamatok. Ha nem tudsz vagy szeretnél meditálni, valamilyen módszert akkor is érdemes beiktatnod a napodba, amivel ellensúlyozhatod a stresszt. Ilyen lehet egy természetben eltöltött séta, napi 15 perc jóga, olvasás, légzőgyakorlatok (lásd 3. pont), gua sha masszázs vagy bármi, ami úgy érzed, hogy téged megnyugtat és ellazít.

arcbor-fiatalsag-tipp

2. Színes étkezés, omega-3 és fehérjék

Étkezz változatosan, és minden nap fogyassz minél több színű zöldséget és gyümölcsöt. A legmagasabb antioxidáns-tartalmúak, amelyek a leginkább késleltetik a bőr öregedését, a sötét színűek. Ilyen például a fekete áfonya, a szeder, a meggy, a vörös szőlő, a gránátalma, a cseresznye vagy a cékla. Már írtam róla, de rendkívül fontos a rendszeres halfogyasztás is, hiszen a bennük található omega-3 zsírsavak szintén késleltetik az öregedést, védik a bőrt a kiszáradástól és csökkentik a gyulladásos folyamatokat. Ha nem eszel elég halat, akkor szedj omega-3-at táplálékkiegészítő formájában. Ahogy idősödünk, a fehérjék fogyasztása is egyre fontosabb, hiszen a szervezet egyre gyorsabban bontja le őket. A kollagén a szervezetben leggyakrabban előforduló protein, ami a bőr rugalmasságához, feszességéhez is hozzájárul. Ennek a termelődése szintén lelassul idővel, 60 éves korra teljesen le is áll. Ezért érdemes odafigyelned, hogy minden étkezéskor fogyassz valamilyen fehérjét (pl. sovány húst, tojást, halat, hüvelyeseket) és iktass be egy kollagénes étrend-kiegészítőt is az étrendedbe.

3. Lélegezz

Habár ez is a stresszcsökkentéssel van összefüggésben, külön pontban szerettem volna kiemelni. Általánosságban elmondható, hogy szinte mindannyiunk légzése többnyire felületes és ha egy kis izgalom ér, ez még inkább igaz. Anyukám szokta mondani, aki jóga- és meditációoktató is, hogy „amilyen a légzésed, olyan a lelkiállapotod, és amilyen a lelkiállapotod, olyan a légzésed”. Ha csak a nap folyamán néhány percre be tudsz csekkolni, és meg tudod figyelni, épp hogyan lélegzel, már rengeteget tettél magadért. Ha stresszes vagy, szaporább a légzésed, ezen azonban tudsz változtatni, és bárhol bármikor meg tudod nyugtatni magad. Hunyd be a szemed, és próbáld elnyújtani a be- és kilégzéseket (6 számolásra belégzés, 6 számolásra kilégzés). Ha ennél valami komolyabbra vágynál, nézz utána a váltott orrlyukas légzésnek – rendkívül jó, kiegyensúlyozó hatású az egész szervezetre. Tényleg csak pár percre van szükség, és egészen más lelkiállapotban tudod folytatni a napod. Arról nem beszélve, hogy közben csökkented a ráncaid számát is.

arcbor-fiatalsag-tipp

4. Vedd komolyan az alvást

Amíg fiatal az ember, nem az alvás a legfontosabb tevékenység az életében. Nem azt mondom, hogy 30 fölött az kell legyen, de lényeges, hogy a mindennapokban prioritást élvezzen, hogy időben ágyba kerülj, és kialudd magad. Ha gondjaid vannak az elalvással, vagy éjszaka gyakran felébredsz, akkor pedig foglalkozz ezzel a kérdéssel mélyrehatóbban. Lehet, hogy túl sok kávét iszol napközben? Valami nyomja a szíved? Segíthet ellazulni, ha van esti rutinod, amikor mellőzöd a képernyőket, csak olvasgatsz, felteszed a lábad a falra (feküdj hanyatt, a feneked érjen a falhoz, és nyújtva simítsd a lábaidat a falnak) vagy kicsit nyújtasz. Néhány csepp CBD olaj, egy kis ashwagandhával megbolondított kakaó vagy levendula-kamilla tea is hozzájárulhat a jobb, mélyebb alváshoz. Vedd komolyan, ugyanis éjszaka termelődik a melatonin és a HGH, azaz a növekedési hormon is. Mindkettő bizonyítottan nagyon fontos szerepet tölt be az egész szervezet és a bőr regenerálódásában, az elhalt sejtek pótlásában. Mivel hajnali 3 körül kezd el kiválasztódni az ébresztő hormon, a kortizol, ezért, ha csak ilyentájt fekszel le, nehezebben fogsz elaludni, és felületesebb lesz a pihenésed, mintha éjfél előtt bújtál volna ágyba.

Tudtad?

Fotó: Unslpash