Tokagyilkos tanácsok

2021. június 04.
Szépségbloggerünk, Peonilla ezen a héten a tokához kapcsolódó problémakört járja körbe, és ad jó pár hasznos tippet – szakértői segítséggel.

„A toka kialakulásának hátterében a genetika, az életkor és a súlyfelesleg állnak. Az első kettővel sajnos nem sok mindent tudunk kezdeni, a súlytöbblettől való megszabadulás azonban természetesen segíthet, ám ezután általában a megnyúlt bőr szokott problémát jelenteni” – mondja Kocsis-Barna Andrea, a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet vezető esztétikai szakasszisztense.

nyak-toka-szepseg

Tech neck

Korunk jellemző testtartása, a tablet, telefon és egyéb kütyük fölé görnyedés sem segít a toka kialakulásának késleltetésében. A nyakizmok az állandó előrebiccenő fejtartástól meggyengülnek, megereszkednek, az idő előrehaladtával pedig a bőrünk is veszít rugalmasságából, így akár a megszokottnál hamarabb is szembesülhetünk a problémával.

Fontos, hogy legyél tudatosabb a mindennapokban: ha laptopon dolgozol, szerezz be laptop emelőt, hogy szemmagasságba kerüljön a kijelződ, ha mobilon pötyögsz, akkor is igyekezz egyenes gerinccel ülni és a telefont megemelni kicsit, mintsem a fejeddel előre biccenteni. Napközben tarts szüneteket, mozgasd át magad egy kicsit.

Kollagén, fényvédelem és gondos ápolás

„Az életmódunkkal valamelyest tudjuk késleltetni a toka megjelenését. Erre azonban legkésőbb 30 éves kortól fokozott figyelmet kell fordítani. Fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, az elhízás megelőzése, a rendszeres testmozgás. Mindemellett hasznos lehet, ha elkezdünk kollagént fogyasztani. Nem hébe-hóba vagy kúraszerűen, hanem minden nap. A kollagénfehérjék nemcsak az ízületek, hanem a bőr rugalmasságának megőrzéséért is felelnek, termelődésük azonban fokozatosan csökken 30 év felett, 60 éves korra pedig szinte teljesen le is áll. Ez pedig hozzájárul a nyaki bőr megereszkedéséhez is” – magyarázza Andrea.

nyak-toka-szepseg

„Az áll alatti zsírosodást vagy a bőr megnyúlását fényvédelemmel nem tudjuk befolyásolni, a nyak ráncosodását azonban igen. Ezért ne csak az arcunkat kenjük napi szinten 30-50 faktorral, hanem a nyakunkat, dekoltázsunkat is. Gyakran a bőrápolási rutinunkból is kifelejtjük ezt a területet, pedig az itt lévő bőr is ugyanolyan törődést igényel, mint az arcunk. Ha nem többet, hiszen a nyak bőre vékonyabb, mint az arcé, sőt kevesebb itt a verejtékmirigy és zsírszövet is, ami miatt könnyebben ki is száradhat ez a terület.”

Tekints úgy a nyakadra és a dekoltázsodra, mint az arcod kiterjesztésére! Használd a meglévő arcápolóidat itt is minden alkalommal reggel és este. Szintén sokat segíthet a terület rendszeres átmasszírozása, hiszen a vér- és nyirokkeringés is lassul az életkor előrehaladtával, amit érdemes felpezsdíteni egy kicsit.

Ér valamit a tornáztatás?

Ha már kialakult egy komolyabb toka, akkor látványos eredményeket sajnos nem lehet elérni kizárólag a nyak tornáztatásával. Kisebb toka, illetve megelőzés céljából azonban felvehetjük a napi rutinunkba ennek gyakorlását, hiszen amellett, hogy erősíti, tónusosabbá teszi a nyakizmokat, számos pozitív egészségügyi hatása van.”

Mint mindenben, ebben is a rendszeresség a kulcs, a jó hír viszont, hogy nem kell órákig állni a tükör előtt, néhány perc is elég lehet, ha minden nap szánsz rá időt. A gyakorlatokat 15-ször ismételd meg.

Tedd az álladat az egyik kezedbe. Kezdd el lefelé tolni a kezedet, amilyen erősen csak tudod, miközben tarts ellen a tenyereddel. Ezt végezd el középen, majd a toka jobb és bal oldalán is.

Hajtsd hátra a fejed, és nyújtsd ki háromszor 10 másodpercre a nyelvedet, amilyen messzire csak tudod. Érezd, ahogy megfeszül a nyak összes izma.

Ismét hajtsd hátra a fejedet, most viszont a nyelved hegyével érintgesd a szájpadlást, amilyen erősen csak tudod.

Egyenes gerinccel ülve mondd ki hangosan sokszor egymás után az X és az O betűt.
Döntsd jobbra a válladra a fejedet, majd átlósan balra felfelé nyújtsd ki a nyelvedet. Nyugodtan adj ki hangot is hozzá. Ismételd meg a másik oldalra is.

Levezetésként, lazítsd el magad és csak görgesd a fejedet egyik, majd másik oldalra.

A cikk eredeti verzióját Peonilla blogján találod!

A cikk egy korábbi változata a Nők Lapja Egészség 2019/10-es számában is megjelent.

Fotó: Unsplash, Pexels

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!