A legtutibb arcápoló formulák meleg napokra

2021. augusztus 23.
Ahogyan mi is szomjazunk a jeges limonádéra nyáron, úgy vágyik a bőrünk is a könnyed textúrájú, mégis gazdag, extratápláló kozmetikumokra. De vajon milyen a jó választás ilyenkor?

Bőrünk nem rajong úgy a nyárért, mint mi legtöbben, főleg ha szeretünk napozni, sportolni, kirándulni a nagy forróságban. Legfőképp az UV-sugárzás a legerősebb veszélyforrás, ez a legjelentősebb bőröregítő tényező, ami létezik jelenleg. Óvnunk kell a bőrünket, ha nem szeretnénk jóval több új ráncot, pigmentfoltot, még ha a legenyhébb károkat is említjük.

Az erős izzadás is megviseli a bőrünket, irritálhatja, ha érzékeny a bőrünk, allergiához hasonló felmaródásokat is okozhat. Szárítja bőrünket a sós tengervíz, a vízparti szél és a homok is.

nyar-borapolas-szerum

Tipp:
Éppen ezért érdemes extrafigyelmet fordítanunk a bőrünk ápolására, tisztítására. Ehhez válasszunk bőrnyugtató napozás utáni testápolót, lehetőleg olyat, amely tartalmaz gyulladáscsökkentő hatóanyagokat és mentolt a hűsítő hatás érdekében.

Tipp:
Ezeket a gazdagabb formulákat elegendő heti 2-3 alkalommal használni. A többi napra válasszunk könnyedebb tonizáló tejet a hidratálásért és regenerálásért, ezektől is pihe-puha bőrünk lesz úgy, hogy nem telítődik el. Sok esetben a megszokott ápolási rutinunkat is változtatni kell, mert bőrünk nem bírja nappalra a gazdag krémeket.

Tipp:
Érdemes az arcápolási rutinunkban lévő szérumot és krémet összekeverni, hogy komfortosabb legyen, mégis bevigyük a fontos hatóanyagokat. Így egy könnyű lotionállagú keveréket kapunk, amit könnyebben vesz fel a bőrünk.

nyar-borapolas-szerum

1. Tisztítsunk gyengéden

• 30 éves kor felett ideális, de ha érzékeny, száraz a bőrünk, szintén érdemes lecserélnünk az arclemosónkat krémállagú hipoallergén arclemosó tejre, ami biztosan nem szárítja tovább a bőrünket. Használjuk reggel-este ugyanúgy, mint a lemosókat. Ha testünk bőre is megviselt, akár tusfürdőnek is használhatjuk.

• Egy nyári séta, városnézés, szabadban végzett edzés vagy akár strandolás után is gyors, hatékony, frissítő és kíméletes megoldás, ha a tonizáló tejet vattapamacsra teszed, és azzal törlöd át az arcodat.

• Fontos, hogy nagy melegben se mossuk az arcunkat nagyon hideg vízzel, a bőrünk sokkal jobban kedveli a langyos vagy enyhén hűvös vizet.

Minden héten használjunk peelinget – még ha enyhébbet is, mint télen –, mert ezzel is megakadályozzuk a pigmentfoltok kialakulását. Miért? Ha száraz a bőrünk – nyáron a fokozottabb szarusodás miatt –, akkor egyenetlen lesz a barnulásunk, és hamar foltosodik a bőrünk. Így a fiatalító, regeneráló hatóanyagok is jobban fognak hatni.

2. Kényeztessük a bőrünket!

A nagy megterhelés miatt, megengedhetünk több kényeztetést a bőrünknek, ami valójában egy tudatosabb törődés is egyben. Ilyenkor vetjük be a bőrápolás nagyágyúit: a gazdagabb szérumokat, maszkokat. Az előbbi könnyű, mégis extramagas hatóanyagtartalmú, ez a bőrápolás specialistája. Jellemzője, hogy koncentráltan, rendkívül magas dózisban tartalmazza az adott célnak megfelelő hatóanyagokat.

nyar-borapolas-szerum

3. Óvjuk a naptól a bőrünket!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a napártalom az, ami a leglátványosabban öregíti a bőrünket. Ezért kötelező az arcunkra hétköznap, ha keveset vagyunk napon, a SPF 30+++, ha pedig 1 óránál többet vagyunk napon vagy sérült a bőrünk, akkor az SPF 50+++.

A forróságban úgy érezhetjük, szinte leolvad rólunk a smink, emiatt sokan nem viselnek ilyenkor alapozót. Pedig ha jól választunk textúrát, nem lesz gond. Ilyenkor érdemes lehet olajmentes alapozót választani a könnyedebb állag miatt, illetve jó ha plusz fényvédőt is tartalmaz.

Sokan gondolják, hogy a nappali krémekben lévő fényvédő elegendő, ha kirándulni megyünk. Ez téves. Az arra elegendő, ha 5 -10 percet vagyunk napon, akár munkába menet… A megfelelő fényvédelem elengedhetetlen.

Fotó: Dr. Hazi, Unsplash

Olvass tovább!