Tippek, hogy hogyan védd a bőröd a naptól futóként

2021. április 15.
Ma már szinte senkinek sem újdonság a napsugarak bőröregítő hatása, amelynek a tavaszi szezontól kezdve rendszeres futóként különösen ki vagyunk téve. Megnéztük, mire is érdemes figyelnünk, ha a mozgásra és a bőrünk védelmére is szeretnénk odafigyelni.

Legyünk reggeli, vagy inkább esti futók, érdemes a megfelelő fényvédelemről gondoskodnunk, akkor is, ha épp nem a legmelegebb órákban rójuk a kilométereket. Igaz, tavasszal a napsugarak ereje kevésbé intenzív, mint nyáron, jó, ha már ilyenkor is minimum 30 faktoros védelemről gondoskodnunk.

Ha kifejezetten tudatosak vagyunk bőrvédelem terén, időzíthetjük a futás időpontját – természetesen, ha munkabeosztásunk és családi életünk ezt engedi – olyankorra, amikor a nap sugarai még kevésbé erősek, vagyis reggel 10 előtt, és délután négy után húzzunk futócipőt. Érdemes kevésbé kivágott felsőkre és hosszú ujjú pólókra szavazni ilyenkor, még ha túl melegnek is érezzük. Gondoljunk csak arra, hogy a dekoltázsunk bőre mennyire érzékeny terület, ráadásul milyen könnyen ráncosodik, ha folyamatos napsugaraknak van kitéve.

futas-napvedelem

Talán vannak olyan gyermekkori emlékeink, amikor még a fejbőrünk is megégett a forró napon, éppen ezért, ha rendszeresen futunk és érzékeny a fejbőrünk, vagy éppen a festett hajunkat kímélnénk, fontos beszereznünk egy kényelmes sapkát is.

Ha komolyabb távokat futunk, akkor akár gyógyszertári napkrémmintával is felszerelhetjük magunkat, hiszen az izzadás miatt szükségünk lehet arra is, hogy újra bekenjük magunkat. Ugyanakkor a rövidebb futások esetén se gondoljuk azt, hogy nem érdemes bekenni magunkat, hiszen elég akár 15 perc és egy viszonylag rövidebb táv, hogy leégjünk még a tavaszi napsütésben is.

Textúrák terén sokan a vékonyabb, könnyen beszívódó napvédőket szeretik, de vannak márkák, amelyek kifejezetten futáshoz vagy szabadtéri sporthoz kínálnak SPF termékeket, legyen az arcra, testre vagy éppen ajakra való fényvédő.

És akkor lássunk néhány aranyszabályt a napvédőkrémek felkenésével kapcsolatban, amit érdemes évről évre átismételni. Először is, 20 perccel azelőtt, hogy elhagynánk a házat, kenjük be magunkat alaposan azokon a részeken, amelyeket nem takar ruha. Ennyi idő kell legalább a naptej formulájának ugyanis, hogy kifejtse védő hatását a bőrünkön. A mennyiséggel kapcsolatban a legfontosabb, hogy az arcunkon egy teáskanálnyi mennyiséggel számoljunk, ezzel méretarányosan pedig a többi ruha által nem takart részt is alaposan és egyenletesen kenjük be. Futóként különösen fontos, hogy az orr, a homlok, a fülek, ahogyan a kilógó kézfejek is gondosan be legyenek kenve. Sokszor azt is elfelejtjük, hogy az árnyékban, vagy rossz idő esetén is ugyanolyan fontos a napvédő használata, hiszen ilyenkor is elérnek bennünket a napsugarak.

Ha pedig kifejezetten csúcsra járatnánk a védekezést napsugarak terén, akkor még a ruháinkat illetően is kereshetjük a napvédelemmel ellátott darabokat, így az SPF 50+, ultraviola-sugárzással szemben védelmet biztosító futóruhákat.

3 SPF kedvenc

naptej-sportolashoz

Shiseido Sports WetForce BB krém SPF 50+ naptej, 13 490 Ft

naptej-sportolashozNeutrogena Lip Care ajakbalzsam SPF 20, 1170 Ft

naptej-sportolashozImage Skincare Prevention+ Sport színtelen könnyű bio spray SPF 50, 13 600 Ft

Fotó: Getty Images

Olvastad már?