Ezt tedd tág pórusok ellen

2021. szeptember 03.
Téged is zavarnak a T-zónádban éktelenkedő óriási pórusok, amik olykor pici fekete mitesszerekké, netán pattanásokká alakulnak? Ha kombinált vagy zsíros a bőröd, akkor valószínű, hogy te is farkasszemet nézel velük a tükörben. Erre a problémára hoz most néhány ütős tippet szépségbloggerünk, Peonilla.

Mik azok a tág pórusok és mi okozza őket?

A pórusok a bőr felszínén található aprócska nyílások, amelyek szőrtüszőket vagy verejtékmirigyeket tartalmaznak. A bőrnek szüksége van ezekre a nyílásokra, hogy szabályozhassa a hőmérsékletet, és ezeken át a felszínre bocsáthassa a faggyút, ami a bőr hidratálásában, védelmében játszik fontos szerepet. A pórusok fala rugalmas, hiszen kollagénből és elasztinból épül fel, így a méretük is változhat. És bizony van olyan, hogy megnagyobbodnak.

tag-porus-borapolas

Ennek sajnos az egyik oka lehet a genetika. Ez különösen akkor igaz, ha vastagabb szálú a hajad, hiszen ilyenkor a pórusok természetüknél fogva nagyobbak lesznek, hogy be tudják fogadni a vastagabb tüszőt. Ha zsírosabb a bőröd, akkor is jellemzőbbek a tág pórusok. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne javítani a pórusok általános megjelenésén, de sajnos bizonyos adottságokon teljes mértékben nem fogsz tudni változtatni. Korral is tágulnak a pórusok, ugyanis a bőr és így ezek a kis nyílások rugalmassága is csökken, így alap állapotukban is nagyobbnak tűnhetnek.

Amikor a pórusok eltömődnek

Ahogy említtettem, minden pórus keratinnal és faggyúval telített, az egészséges pórusok is. Néha azonban a pórusok nem tisztulnak megfelelően (a lassú sejtmegújulás miatt), ami az elhalt bőrsejtek felhalmozódásához vezet. Ha zsíros a bőröd, akkor ezek az elhalt hámsejtek a póruson belül felhalmozódnak, amiket a faggyú pluszban összetapaszt. Ez egy kis dugacsot képez, amelyet komedónak nevezünk. Ahogy már biztos hallottál róla, ezek a komedók lehetnek zártak, amik aprócska fehér kis pattanások formájában jelentkeznek, vagy nyitottak, amikor a faggyú és az elhalt bőrsejtek dugacsa oxidálódik, ez pedig fekete mitesszereket képez.

Ha a pórusok el vannak tömődve, akkor értelemszerűen nagyobbnak fognak tűnni. Ha állandóan nyomkodod őket, az sérülést és akár a pórusok tartós megnagyobbodását is okozhatják. Néha-néha azonban jól jöhet egy szakszerű tisztítás, de csakis szakképzett, tapasztalt (!) kozmetikus vagy esztétikai specialista kezei alatt. Ha igazán nagy tudású szakértőhöz fordulsz, ő is azt fogja tanácsolni, hogy ne csak ezektől a nyomkodásoktól várd a megváltást, hanem az otthoni bőrápolásod alakítsd át úgy, hogy „ne hagyd” eltömődni a pórusaidat. De mégis hogyan?

1. Dupla arctisztítás

Már írtam erről is külön bejegyzést, de röviden: esténként ne elégedj meg egyetlen lemosóval, hanem végezz dupla arclemosást. Először egy olajos vagy balzsamos állagú lemosóval (esetleg micellás vízzel), majd ezt leöblítve egy vízbázisú, géles arclemosóval tisztítsd meg alaposan az arcbőröd. Ha hámlasztó is van a második arclemosódban, akkor arra ügyelj, hogy nehogy túlszárítsd vele a bőröd (ez is okozhat fokozott olajtermelést). Nem biztos, hogy minden napra ideális ezt használnod, lehet, hogy elég heti két-háromszor, a többi napon pedig egy semlegesebb, gyengéd lemosót használj. Nagyon jó második lemosó lehet többek között a Geek&Gorgeous Jelly Joker vagy a La Roche-Posay Toleriane lemosó krémje is. A szilárd szappanos lemosást és a fizikai bőrradírozást kerüld, csak olajat öntesz a tűzre!

tag-porus-borapolas

2. Gyorsítsd a sejtmegújulást

Erre a legjobb választás a retinol vagy retinoidok beiktatása a rutinodba. A retinol ugyanis képes a sejteket egészségesebb, fiatalosabb működésre késztetni, rugalmasabbá tenni a pórusok falát és a sejtmegújulást is stimulálja. Arról nem beszélve, hogy a legjobb anti-aging, pigmentfolt- és pattanásellenes hatóanyag. Több legyet üthetsz vele egy csapásra, és tényleg nem érdemes félni tőle. Csak szépen, okosan, fokozatosan kell hozzászoktatni a bőrt. Első retinolos szérumnak ezeket ajánlom: Geek&Gorgeous A-game 5 és a The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion.

3. Hámlassz rendszeresen

A rendszeres hámlasztás szintén a sejtmegújulást segíti, illetve támogatja a levált elhalt hámsejtek eltávolítását a pórusokból, hogy azok ne tudjanak dugacsot képezni. A legideálisabb a BHA, vagyis szalicilsav használata, de szuper az is, ha néha-néha ezt felváltod egy AHA- vagy PHA-savval is. Ezeket nem kell minden nap használni, elég heti egy-kétszer. Figyeld a bőröd, mi esik jól neki.

A cikk folytatásáért kattints Peonilla oldalára!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!