Így tüntesd el a különböző hegeket!

2021. szeptember 10.
Egyesek büszkén viselik a hegeiket, mások viszont bármit megtennének, hogy eltűntessék őket (amit teljesen meg tudunk érteni). Ha te is az ez utóbbi tábort gazdagítod, szépségbloggerünk, Peonilla e heti cikkében sorra veszi a lehetséges kezelési módokat.

A kollagén szerepe

Akárcsak egy lelkes helikopterszülő, a bőr rugalmasságáért felelős kollagén azonnal akcióba lép, ha megsérülsz. Néhány esetben azonban (pl. súlyosabb, mély sérülések után) a szervezet túltermeli a kollagént, hogy begyógyítsa a sebet, de ezzel túl is növi azt, így kitüremkedés képződik a bőr felszínén. A gyulladás okozta hegek (égés vagy aknék elvakarása miatt kialakult sebek) esetében a kollagén gyakran sérült, ezért gyógyulás után hepehupás marad a bőr felszíne.

Tipp: kollagént fogyasztani is lehet táplálékkiegészítő formájában, amivel elősegítheted a bőr gyógyulását, a károsodott szövetek helyreállítását, sőt megelőzheted vagy csökkentheted a ráncosodást. Arra azonban figyelni kell, milyen terméket választasz, van ugyanis, amelyik csak 20% kollagént tartalmaz.

csaszar-heg

Lézershow

Minél régebbi egy heg, annál intenzívebb kezelés szükséges az eltüntetéséhez. A leggyakrabban alkalmazott lézeres eljárások segítenek „kiradírozni” a bőr egyenetlenségeit és a pirosságot.

A testünket védő bőr fantasztikus regenerációs képességgel rendelkezik, képes folyamatosan helyreállítani a szövetrendszerének épségét. Amikor megsérülünk, beindul a hegesedés folyamata. Azt, hogy ez milyen gyorsan megy végbe több mindentől függ. Hátráltatja például az immunrendszer gyengesége, a rossz vérkeringés, véralvadási zavarok, cukorbetegség, a magasabb életkor, a stressz és a dohányzás. Olyan is előfordul, hogy a hegképződés valamilyen komplikáció következtében lassabban vagy rendellenesen megy végbe. Emiatt az alábbi hegtípusok alakulhatnak ki. Pánikra azonban semmi ok, mondom is, hogyan fedheted el vagy szabadulhatsz meg tőlük, ha ilyesmivel kell szembenézned.

Keloid

Így néz ki
Hosszúkás, pirosas, lilás kötőszöveti burjánzás. Mérete egy pattanásnyitól egészen narancs nagyságúig terjedhet.

Így fedd el
Használj sűrű, jó fedésű korrektort, olyat, ami kimondottan hegek elfedésére való. Ilyen pl. a Dermablend Quick-Fix Concealer. A koncentrált pigmenteknek köszönhetően nem kell vastagon felvinned. Használj kis fejű ecsetet, amivel könnyebben bedolgozhatod a bőrödbe.

Így tűntesd el
Bár a szteroid injekciók sokáig nagyon népszerűek voltak, sajnos egyre többször okoznak hiperpigmentációt sötétebb bőrűek esetében. Ezért ehelyett gyakran inkább kimetszik a heg nagy részét, majd frakcionált ablatív lézeres kezelést alkalmaznak. A mindössze 10 perces beavatkozás következtében egy kis seb keletkezik, ami aztán hegmentesen magától begyógyul. Ez nagyjából 1-7 nap, de ezután a napvédelemre fokozottan ügyelni kell.

csaszar-heg

Hipertrófiás heg

Így néz ki
Piros, esetleg viszkető heg, ami általában akkor alakul ki, ha a seb feszülésnek volt kitéve gyógyulás közben (pl. háton lévő vagy császármetszés utáni heg).

Így fedd el
A krémállagú korrektort könnyebb felvinni az egyenetlen bőrre. Válassz zöldes árnyalatút, hogy ellensúlyozd a pirosságot. Miután egy kis ecsettel jól eldolgoztad, egy második réteg, bőröd színével megegyező fedőstifttel is kend át a heget. A Physicians Formula Concealer Twins 2-in-1 Correct & Cover Cream Concealer mindkettőt tartalmazza.

Így tűntesd el
Attól függően, hogy mekkora a heg, 2 vagy 7 corticosteroid injekciót rendelnek el, majd (gyógyszertárban kapható) szilikon tapaszt kell viselned 8-12 hétig (ha új hegről van szó), vagy 3-6 hónapig (ha régi a heg). Ez új hegek esetében megelőzi a kóros állapot kialakulását. Sajnos a heg teljesen nem fog eltűnni, de sokkal kevésbé lesz észrevehető.

Ha kíváncsi vagy a teljes cikkre, kattints ide Peonilla oldalára!

Fotó: Getty Images, Unsplash

Olvass tovább!