Elérkezett a pro-aging kora

2020. május 26.
A digitális érában és a fokozott stressz korában felértékelődött a fiatalosság megőrzésének fontossága, de mindehhez újszerű, egészséges megközelítés párosul.

A modern világ nagyon feszes tempót diktált az utóbbi évtizedekben, legalábbis ami a kozmetikai piaci trendeket illeti – az örök fiatalságot állítva álladó, szinte állandó, frusztráló fókuszba. Az anti-aging nyomában azonban itt van már újabban a slow-aging, a well-aging, és az egyre népszerűbb pro-aging is, amelyek sokkal megengedőbb, elfogadóbb megközelítéssel tekintenek az idő múlására, vagyis az öregedés jeleire. Ezeknél az újhullámos trendeknél az önelfogadás áll a középpontban, a megelőzés fontosságára fektetve a hangsúlyt, mindezt az elvárások irreális kitolása nélkül.

Egyre jellemzőbb az anti-aging kapcsán, hogy az idő múlásának igyekeznek elvenni már gyártói oldalról is az élét. Nem kínos az ősz tincs a kampányokban, ahogyan egy idősödő női arcon lévő ráncok is csak hitelesebbé, emberibbé tesznek egy-egy arckrémreklámot. A L’Oréal Paris is büszkén hirdeti termékeit Jane Fondával vagy Helen Mirrennel.

Az Excellence hajfesték új arca, Celine Dione is fiatalokat meghazudtoló stílusikon, aki bátran vállalja korát, meséli Sasvári Tünde a szépség téren világvezető L’Oréalnak a magyarországi PR igazgatója. „Szerintem egyre fontosabb és nyíltabb üzenet, hogy kortól, haj- és bőrszíntől függetlenül mindenki szépnek érezheti magát, hiszen a szépség, a jól ápoltság már mindenki számára elérhető. Mondhatjuk, hogy »az 50 az új 30« – tehát ma már valóban kortalan a szépség.”

Gyorstempóban lelassulni

Az önelfogadással párhuzamosan felértékelődött a digitális kor jelentette veszélyfaktorok nyomában jelentkező tudatosság is. Varga Erika holisztikus bőrterapeuta azt mondja, napjainkra valóban elképesztően felgyorsult körülöttünk a világ, és ez testünk összes sejtjére hatást gyakorol.

Láttad már?

„Ha folyamatosan gyors tempót diktálunk, akkor a továbbított információk is ezt sugallják, és létrejön egy ördögi kör. Ez befolyásolja öregedési ritmusunkat is, hiszen minden hamarabb történik meg, mint kellene. Az idősebb korosztályból még láthatunk szinte kortalan nőket és férfiakat, akiknek annak idején volt még idejük »lenni«, és a fiataloknál időnként szembetűnő öregedési jelek vannak, mert ők abból a lassú életből már semmit nem kapnak.” A szakértő szerint a stressz miatt ráadásul korlátozzuk a légzésünket, ha pedig nincs friss és elegendő oxigén a vérben, akkor elkezdünk szép lassan leépülni, megöregedni, mert a szabad gyökök folyamatos gyulladásokat alakítanak ki testszerte. Mindez pedig elkerülhetetlenül nyomot hagy a bőrünkön is, ami a legnagyobb felületű légzőszervünk.

A megelőzés mint kulcs

Ennek köszönhetően a megelőzés fontossága egyre nagyobb szerepet kap. Varga Erika azt mondja, óriási mértékben megnőtt a kereslet az anti-aging termékek és kezelések iránt. „Egyre kiválóbb termékekkel rukkolnak elő a gyártók, és ez hatalmas segítség nekünk. Sajnos a „fast life” nem hagy időt a megelőzésre, pedig az igazi megoldást az jelentené. A pro-aging az egyetlen járható út, ha nem akarunk folyamatosan futni magunk után. Ezt már egész fiatalon el kell kezdeni.”

Sasvári Tünde hasonló állásponton van. „A legjobb bizonyíték arra, hogy nemcsak a ránctalanítás, hanem a megelőzés is fontos, az, hogy világszinten és Magyarországon is a legdinamikusabban fejlődő kategória az arcápolás. Örvendetes tény, hogy a fogyasztók megértették, hogy az arcápolás a tisztítással kezdődik, a micellás vizek sikere töretlen. A bőrápolás terén is belátták, hogy hosszú távon kell gondolkozni, ami egyet jelent a bőrtípusnak megfelelő tisztító, hidratáló/ápoló használatával, valamint a napvédelemmel” – mesél a jellemző trendekről a PR vezető, aki szerint az új hatóanyagok, termékek, kezelések skálája évről évre színesebb.

„Néhány éve a BB krémek robbantak be a piacra, mert akkor a »mindent egy lépésben« volt a hangsúlyos. Az idei év pedig az arcápolásban is a bio és vegán trendről szól. Emellett mostanában már akár a saját maga kozmetikusa is lehet bárki. Hódítanak a bőrradírok, maszkok – a DIY változattól a krémes állagúakon át a fátyolmaszkokig minden típus elérhető. Az idősödő bőrűek pedig akár az esztétikai kozmetika vívmányait is használhatják otthoni változatban, hiszen a hialuronsavas készítmények, valamint a lézeres kezeléshez hasonló eredményt ígérő »laser« termékek bármelyik drogériában elérhetők.”

Varga Erika bőrszakértő úgy véli, a különböző szérumok és arcmaszkok rendszeres használata zseniálisan kiegészíti a professzionális kezeléseket, amelyek közül a legeredményesebbnek a test saját öngyógyító és megújító folyamatait támogató kezeléseket tartja. „Az oxigén, szén-dioxid és hidrogén bevezetése a bőrápolásba olyan távlatokat nyitott a pro-aging előtt, amivel látványosan tompítható a felgyorsult élet okozta idő előtti öregedés” – mondja a szakértő, hozzátéve, hogy mindenkinek fiatalítható a bőre non-invazív, finom beavatkozásokkal, ha kellően tudatos, együttműködő és hajlandó változtatni a szokásain.

Varga Erika holisztikus bőrterapeuta tanácsai korcsoportokra bontva

 

A 15+ korosztály:
• Ha zavaró pattanások lepik el a bőrt, akkor az otthoni „kezelés” helyett bőrápoló szakembertől kell segítséget kérni, hogy elkerüljük a nyomot hagyó hegesedést. Ki kell alakítani a rendszeres, minőségi, nem „gyorsétkezdés” táplálkozást, és be kell iktatni a mozgást a mindennapokba.

A 20+ korosztály:
• Túlzások nélküliség: finom smink, alapos tisztítás, krémek terén pedig a kevesebb a több (legjobbak a magas oxigéntartalmúak). Hetente egyszer jöhet egy finom bőrradírozás, és egy negyedévente beiktatott professzionális hidratálókezelés, ami feszesen tartja a kollagénrostokat. Elengedhetetlen a masszázs is, mert segít megőrizni az izmok feszességét és lecsendesíti az elmét.

A 30+ korosztály:
• Ebben az életkorban cél a szárazságból fakadó ráncok kialakulásának megakadályozása és a szemkörnyék ráncainak csökkentése. Elkezdődhet a hialuronsav pótlása megfelelő szérumokkal és krémekkel. A C-vitamin antioxidáns hatásával kiváló megelőző és regeneráló hatóanyag. Két havonta ajánlott egy professzionális kezelés, ahol még mindig a hidratáción van a hangsúly.

A 40+ és 50+ korosztály:
• A bőr egyre szárazabb lesz, amit már zsírhiány is kísér. Szerkezete változik, elvékonyodik. Csökken a kollagéntermelés, elmélyülnek a ráncok, megereszkedik a bőr. Fontos szerephez jutnak a krémekben a peptidek és az olajok mint öregedést gátló hatóanyagok. Ügyelni kell a test megfelelő vitamin- és ásványianyag-raktárainak feltöltésére. Fontos havonta, rendszeresen professzionális kezelést is igénybe venni, hogy szép legyen az öregedés.

Olvastad már?