Barna foltok az arcon? A nyár végi hiperpigmentáció

2021. szeptember 11.
Hiába a rendszeres fényvédelem, sokak bőrén nyár végére mégis megjelennek a barna foltok. Összegyűjtöttük, mivel lehet búcsút inteni „nekik”.

„Nyár végén nagyon sok páciens keresi fel a bőrgyógyászát a hiperpigmentáció miatt” – mondja dr. Kathleen Viscusi amerikai bőrgyógyász, és hozzáteszi, hogy a legtöbbször a hiperpigmentáció két fajtájával, a bőrgyulladás utáni hiperpigmentációval és a melazmával van dolga, amit az UV-sugárzás és a hő egyaránt kiválthat.

pigment

Míg a bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció a bosszantó pigmentfoltokra hasonlít, amely a pattanások gyógyulása után alakul ki a bőrön, addig a a melazma (amelyet hormonok is kiválthatnak) nagyobb, sötétebb foltokkal jár a száj, a homlok, az arc és az áll környékén.

hiperpigmentacio-melazma-szepseg

Mivel kezelhetjük?

Jó hír, hogy néhány kulcsfontosságú összetevőnek köszönhetően, a hiperpigmentáció jól kezelhető. Legyen szó szérumról, hidratálókrémről vagy tonikról, az összetevőkre érdemes figyelni. Hiperpigmentáció esetén az azelainsav, a kojinsav, a glikolsav, a retinoidok és C -vitamint az, amit keresni kell. Hosszú távon a C-vitamin különösen fontos, az ugyanis nemcsak az UV-károsodás ellen véd, de csökkenti a sötét foltokat, és ragyogóvá teszi a bőrt.

Forrás: People Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!