Édesgyökér: a leghatásosabb természetes bőrfehérítő

2021. július 23.
Aki szeretne megszabadulni bőre sötét foltjaitól, adjon esélyt az édesgyökérnek, az ugyanis az egyik legerősebb bőrvilágosító.

Hiperpigmentáció, napfolt, heg, melaszma: olyan bőrproblémák ezek, melyek zavaró sötét foltokat és általában egyenetlen bőrtónust eredményeznek. Bár a kémiai hámlasztástól kezdve a lézerig számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, gyakran a természet adta megoldás a leghatásosabb. Ilyen többek között az édesgyökér, amiről sokan nem is tudják, hogy hatásosabban fehéríti a bőrt, mint a C-vitamin. Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) szépészeti és gyógyászati felhasználása 4000 évre nyúlik vissza, évszázadok óta használják a hagyományos kínai orvoslásban és az ájurvédában.

édesgyökér

Az édesgyökér-kivonat napjainkban számos bőrápoló készítmény összetevője, az ugyanis nemcsak tonizálja a bőrt, de látványosan csökkenti a bőrön megjelenő sötét elváltozásokat – többek között az öregedési foltokat és a hiperpigmentációt. Bőrvilágosító erejét egyik fő alkotóelemének, a glabridinnek köszönheti. A molekula a bőr melanocitáira hat, mégpedig gátolja a tirozinázt, a melanin termelését katalizáló enzimet.

Az édesgyökér egy másik fontos összetevője a glicirrizin, amely kiváló öregedésgátló és tonizáló hatásáról ismert. Ez a hatóanyag erős antioxidáns, flavonoidkoncentrációja magas, és erősen regeneráló hatású.

Az édesgyökér számtalan kozmetikai termékben – krémben, szérumban, maszkban, tonikban – megtalálható, amik közül érdemes olyat választani, amit huzamosan időn keresztül a bőrön kell hagyni. Mivel egy kíméletes hatóanyagról van szó, mindennapi használatra – reggel és este is – tökéletes, a használati útmutatót azonban így se felejtsük el elolvasni.

Forrás: tzr Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!