A zabolázatlan fürtök megváltója: a göndör haj metódus

2021. május 15.
A Curly Girl Method, vagyis a göndör haj metódus úgy terjed az interneten, mint a futótűz. Facebook-csoportok és cikkek tömkelegét dedikálták a kényes bodros fürtök ápolására, a módszer hívőinek száma pedig egyre csak növekszik az egész világon. Íme a módszer, ami a legvadabb fürtöket is megzabolázza.

A módszert 2007-ben találta ki Lorraine Massey fodrász, aki azóta már könyvet is írt világmegváltó innovációjáról Göndör lány: a kézikönyv címmel. A curly girl method célja a göndör haj hidratálása, egészségesebbé és fényesebbé varázslása, ugyanis a bongyor fürtök minden külső behatásnak jobban ki vannak téve a többinél, beleértve az időjárást és az érintéseket is. A módszer követői azt vallják, hogy a tökéletes göndörség a CGM termékek által érhető el, és sok bolti kence sajnos hiába van zabolázatlan fürtök számára dedikálva, valójában csak jobban kiegyenesíti a frizura természetes esését.

Első lépésként határozzuk meg a hajunk típusát, vastagságát és sűrűségét, hogy minél megfelelőbb hajápolási rutint alakíthassunk ki. Ezután állapítsuk meg, hogy milyen fürtjeink rugalmassága: húzzunk ki egyenesre egy tincset, és figyeljük meg, hogy milyen gyorsan pattan vissza. Ha lassan veszi vissza eredeti alakját, az a hidratáltság hiányát jelezheti. Végül figyeljük meg, hogyan szívja magába a nedvességet. Ha lassan szárad meg a mosás után, akkor gazdagabb krémekre lesz szükségünk. A hajtípusunk megállapításához számos youtuber áll rendelkezésünkre:

A Curly Girl Method által tiltott összetevők listája semmiképpen sem mondható rövidnek, így kezdetben nem kevés kihívással fogunk szembenézni:

  • Ethanol alcohol
  • Ethyl alcohol
  • Propanol alcohol
  • Alcohol denat.
  • Isopropyl alcohol
  • Isopropanol alcohol
  • Benzyl alcohol
  • Dimethicone
  • Cyclomethicone
  • Amodimethicone
  • Pheryl Trimethicone
  • Ceteraryl Methicone
  • Dimethiconol
  • Stearyl Dimethicone

Jó zsaru, rossz zsaru

A szulfátokkal az a probléma, hogy teljesen megfosztja a hajunkat a nedvességtől, ezáltal pedig erőteljes zsírosodást idéz elő. Ez még nem minden: ez az anyag olyan erős, hogy ipari és motortisztítószerekben is megtalálható. A szilikon csak felületesen hidratál, valójában nem megyünk sokra vele, ha szép hajat szeretnénk. Helyettük használjunk gyengéd tisztítónak cocamidopropyl betaine és decyl polyglucose-tartalmú krémeket, lágyítónak shea vajat, valamint olíva- és más növényi olajokat. A fehérjéket búzával, búzacsírával és szójával pótoljuk, majd panthenollal, növényi glicerinnel és szorbittal biztosítsuk a nedvességet. Hidratáljunk aminosavakkal és aloe verával, majd formázzunk PVP és PVP/VA-tartalmú kozmetikumokkal.

A látszattal ellentétben nem minden alkohol ellenség: vannak köztük olyanok, amelyek kimondottan jók a göndör haj ápolására. Nekik az a feladatuk, hogy segítsék a frizuránknak felszívni a nedvességet és kisimítsák a kutikulák felületét. Ilyen például a cetyl alcohol, a cetearyl alcohol, a stearyl alcohol és a lauryl alcohol. Ha még csak most ismerkedünk a módszerrel, akkor valószínűleg a polcunkon sorakozó termékek nem felelnek meg az elvárásoknak, és a tiltott összetevőket is nehezen ismeri fel a szemünk. Szerencsére ez nem gond, ugyanis néhány ellenőrző programmal, például a CurlsBottal és az Is It CG?-vel gyorsan csekkolhatjuk, hogy használunk-e valamilyen tiltott szert.

Lépésről lépésre

Bár hivatalosan azonnal le kéne váltanunk minden kozmetikumunkat, valójában fokozatosan is elköszönhetünk az eddig használt káros kemikáliáktól, hogy megkönnyítsük az átállást. Az első próbálkozás alkalmával mossunk hajat még egyszer utoljára az eddig használt samponunkkal, hogy ki tudjunk tisztítani belőle minden olyan kemikáliát, amit a legutóbbi mosás óta kentünk rá. A korábbi pakolást, kondicionálót és egyéb kencét már ne használjuk, mostantól csak CGM-termékeket vegyünk le a polcról.

Ha az átállás mellett döntünk, akkor meg kell ritkítanunk a hajmosások számát. A sampontól akár teljesen el is köszönhetünk, hiszen közülük sok extrém káros és szárító hatású, mert a hajunk épségéhez elengedhetetlen természetes olajokat is eltávolítják. Bőven elég, ha sampon helyett a módszer által jóváhagyott kondicionálót masszírozzuk be a fejbőrünkbe és tincseinkbe. Két hajmosás között úgy frissíthetjük fel frizuránkat, hogy egy palack vízbe balzsamot keverünk, fürtjeinkre permetezzük és CGM-termékekkel formázzuk. Ha nagyon elkötelezettek vagyunk, akkor éjszakára fogjuk össze a hajunkat, és selyem párnahuzaton hajtsuk álomra a fejünket.

A hajmosás végén a balzsamot szigorúan lehajtott fejjel kell felvinni, hogy lendületet adjunk fürtjeinknek. Gondosan masszírozzuk bele, hogy hatékonyabb legyen, majd hagyjuk rajta minimum húsz percig. A balzsamot szigorúan hideg vízzel mossuk ki, hogy lezárjuk a kutikulákat. Utána hidratáljunk hajmaszkkal, végül öblítsünk ki mindent alaposan. Ezután jön a Curly Girl Method legfontosabb része, a tökéletesen göndörödő tincsek titka: negyed bögre lenmaghoz két bögre vizet adunk, zselés állagúra főzzük, majd alaposan rákenjük hajvégeinkre. Használhatunk CGM-hajformázó termékeket is, például habot vagy gélt, de szigorúan csak nedves hajra, hiszen ez a kulcsa a tökéletes végeredménynek.

Tartsuk magunkat távol a hajszárítótól, a hajvasalótól és a hajsütővastól: ha végeztünk, akkor hagyjuk békén a hajunkat és engedjük, hogy szabadon megszáradjon. Természetesen tél közepén kicsit csalhatunk egy jó diffúzorral, mert az mérsékli és egyenletesen oszlatja el a hőt fürtjeinken. Szabad levegőn szárítás esetén mindenképpen ellen kell állnunk a késztetésnek, hogy piszkáljuk a tincseinket, ugyanis ezzel megzavarhatjuk hajunk formáját és akaratunkon kívül seprűs hatást érhetünk el vele – igen, ez azt jelenti, hogy nem is álmodhatunk arról, hogy nedves hajjal fekszünk le aludni, mert spórolni akarunk az időnkkel.

Extra tippek

Több okból is jobban járunk, ha hajmosás előtt az ujjainkkal teremtünk rendet a kócos szálak között. Egyrészt könnyebben érezhetjük, hogy hol van csomó, és ahelyett, hogy durván nekiesnénk, gyengéden szétválaszthatjuk. Így megakadályozzuk a töredezést, gyorsabban fog növekedni a hajunk és a nedvességet is be tudjuk masszírozni. Ha nehezen boldogulunk, akkor CGM-barát, tiszta ricinusolajjal tudjuk megkönnyíteni a folyamatot.

Ha a göndör haj metódust akarjuk követni, akkor kénytelenek vagyunk megszeretni a természetes hajszínünket, hiszen a hajfesték is tiltott gyümölcs. A törölközőinket is át kell néznünk, ugyanis csak puha pamutot vagy mikroszálas törölközőt használhatunk, ha nem akarjuk megrongálni a hajunkat borító külső réteget. Hajmosás után előre hajtott fejjel, a kezünkkel préseljük ki a vizet, majd óvatosan csavarjuk be a hajunkat egy törölközőbe, és hagyjuk rajta körülbelül 15 percig. Ha túl keménynek érezzük a hajunkat száradás közben, akkor hajtsuk előre a fejünket és finoman nyomkodjuk össze a tincseket a tenyerünkben.

Elképzelhető, hogy az első próbálkozások alkalmával nem járunk sikerrel, de ne csüggedjünk el. Érdemes feljegyezni, hogy mire hogyan reagál a hajunk a hajmosástól kezdve egészen a környezeti tényezőkig. Az évszakokhoz is érdemes alkalmazkodnunk: nyáron könnyebb, télen pedig gazdagabb hajápoló termékeket válasszunk. Ha pontosan követjük az előírásokat, akkor már az első hajmosás után érezhetjük a változást.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!