Máshogy ápold a hajad, ha festett?

2021. szeptember 20.
A kérdésre a válasz egyértelmű, mi pedig pontokba szedtük, egészen pontosan milyen ápolásra szorul a festett haj.

Legyen platinaszőke, barna, fekete, vörös vagy akár kék a hajad színe, biztos, hogy extraápolásra szorul, hogy friss, selymes, fényes, sima és egészséges maradjon. Mutatjuk, mire figyelj!

festett haj

Keresd meg a legjobb sampont!

A színvédő samponokat nem véletlenül fejlesztették ki, míg ugyanis egy hagyományos sampon kimossa a haj színét, és felgyorsítja a halványulás folyamatát, a festett és színezett hajra kifejlesztett formulák segítenek megvédeni a haj színét, fényességét, árnyalatát és élénkségét. Festett haj esetén fontos, hogy a sampon szulfáttartalma alacsony legyen, ahogy az is, hogy hajfestés után 72 óráig ne mossunk hajat, ennyi időre van ugyanis szükség, hogy a festék beépüljön, a kutikula pedig bezáruljon.

Moss hajat ritkábban!

Minél többször mosod meg a hajad, annál gyorsabban elhalványul annak színe. Heti két-három alkalom lenne az ideális, ám aki ennél több hajmosásra vágyik, adjon esélyt a szárazsamponnak.

Hagyd ki a sampont!

A gyakori hajmosás elkerülésének egy további lehetséges módja, ha a sampont kihagyod a hajmosás forgatókönyvéből, és egyből kondicionálót használsz. A haj úgy lesz puha és fényes, hogy közben a színét sem mosod ki. Ha a balzsamhoz, kondicionálóhoz egy kis hajfestéket is keversz, a szín biztosan tartós lesz.

Ápold a hajad!

A festett haj, ha nem ápolják, törékennyé válik, a szín pedig könnyen „megszökik”, ami előbb-utóbb fakuláshoz vezet. Ezt ellensúlyozzák a hajápoló olajak, hajvajak és balzsamok, amik extra védőréteggel vonják be a hajszálakat, hogy a szín ne tudjon elillanni.

Használj hővédőt!

A magas hőtől, a szárítástól a haj sajnos szárazzá, töredezetté, színe pedig fakóvá válik. Ezért is fontos, hogy a magas hőnek kitett festett hajat hidratáló haj- és hővédő készítményekkel védd, amik a haj felmelegedésekor lépnek működésbe. Bár ezek a termékek intenzíven táplálják a hajat, annak szerkezete nem nehezedik el. A hőkárosodást úgy is elkerülheted, ha hideg levegővel szárítod meg a hajat, hajmosáshoz, öblítéshez pedig langyos vagy épp hideg vizet használsz.

Használj hajápoló maszkot!

Heti egy-két alkalommal mindössze öt-tíz extrapercet vesz igénybe a hajmaszk, ami bizonyítottan segít megőrizni a haj élénk színét.

Ne feledd az UV-védelmet!

A tartós szín legnagyobb ellensége az UV-sugárzás – sajnos télen is. Ezért fontos, hogy a reggeli rutin része legyen UV-szűrős finish spray.

Ússz „okosan”!

A klór nemcsak a haj színét tudja megváltoztatni, de a fakulást is felgyorsítja. Ha szeretnél vigyázni a hajadra, úszás előtt balzsamozd be a hajad, hogy megvédd a hajszálakat és a haj színét a kémiai károsodástól.

Forrás: theeverygirl Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!