A mindig tökéletes frizurához ez a 3 lépés vezet

2021. november 15.
A fenntartható H'air szalon blogjában ezen a héten Schaffhauser Márk fodrász írását olvashatjátok a tökéletes frizurához szükséges három alappilléről.

Szakmai ártalom, hogy folyamatosan megvizsgálom az emberek haját, arcát. Amit talán sokan nem gondolnának, hogy elsősorban nem a vágás milyenségét figyelem meg ilyenkor, sokkal inkább az egész megjelenést. Nagyon fontos ugyanis, hogy a megjelenésünk összhangban legyen önmagunkkal, a hajunk, is, ami – a védelmi funkcióin túl – egy eszköz, amellyel kifejezhetjük személyiségünket. Éppen ezért lenne elengedhetetlen egy jó frizura, mert ugyanúgy, mint egy jó ruha, formálni képes a testünket, ápol és eltakar, ha éppen arra van szükség. Előtérbe helyezhetjük általa az előnyösebb részeinket, és takarhatjuk azt, amire kevésbé vagyunk büszkék. A frizura ugyanezt a funkciót tudja ellátni. Fontos különbség azonban, hogy amíg egy ruhadarabtól egy pillanat alatt megszabadulhatunk, a hajunk állandó viseletünk. És ez a lényeg! A hajunk mindig velünk van, mindig reprezentál minket, hát miért ne legyen olyan, amire szívesen nézünk, és amit büszkén hordunk?

Ehhez három egyszerű, de fontos szabályt érdemes követnünk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

H’air fodrászszalon (@h_air_salon_budapest) által megosztott bejegyzés

Önismeret

Fontos, hogy tisztában legyünk önmagunkkal, és azzal, hogy mit szeretnénk a külvilág felé sugározni. Slampos, élettelen hajjal nagy eséllyel rossz benyomást kelthetünk, míg egy jó frizura pozitív üzenet lehet a világ felé: arról, hogy kik is vagyunk, és mire lehet számítani velünk kapcsolatban.

Egészséges önbizalom és önmagunk szeretete nélkül, a világ összes frizuráját kipróbálhatjuk, egyik sem lesz az igazi. Mindenki más és más, ezért mindenkihez más illik. Hasonlóság nyilván lesz, ugyanúgy ahogy minden ember más, mégis megvannak a közös pontok. Ha valaki különleges akar lenni, azt nem a haj, a frizura extrém torzításával kell elérnie. Mindennek belőlünk, a személyiségünkből és életstílusunkból kell fakadnia, amihez a frizura mint egy korona társul. A legjobban levágott haj sem ér semmit, ha belülről életuntságot, negativitást sugárzunk kifelé, mert az összhatás is ilyen lesz. Tehát fontos, hogy önazonos legyen a választott frizura. A kulcs az összhang.

Egy jó szakember

A második legfontosabb, hogy megtaláljuk a megfelelő szakembert, vagyis azt a fodrászt, aki meg tudja valósítani az elképzeléseinket, szerencsés helyzetben még annál is többet. Sokszor megesik, hogy egy barát, barátnő, rokon is „összetesz” egy egyszerűbb frizurát, érzésből, mindenféle szaktudás nélkül, de ugyanezzel a lelkesedéssel, megfelelő háttértudással és jó eszközökkel az eredmény nem ugyanaz. A legfontosabb, amikor fodrászt választunk, a kommunikáció. Kulcsfontosságú, hogy a felek között kialakuljon a megfelelő, kétoldalú és eredményes kommunikáció. Ez sokszor azt is jelenti, hogy maga a fodrász nyitja fel a szemünket bizonyos elképzelésekkel kapcsolatban, hiszen szakmai szemmel ő teljesen más szemszögből lát bennünket és a hajunkat egyaránt.

Karbantartás

A harmadik és egyben leginkább meghatározó, hogy mi magunk mennyi időt és energiát szánunk a hajunkra. Egy természetesebb, letisztultabb megjelenéssel kevesebbet kell foglalkozni. Wash and go, ahogy Vidal Sasson fogalmazott, amikor megalkotta a jellegzetes rövid női frizurát. Az erősebb, definiáltabb textúrához már kell egy kis idő és pár pluszmozdulat. Ez viszont emberenként és hajtípusonként változhat, egy jól levágott frizura átlagos elkészítési ideje 5-15 percet vesz igénybe. Lényegében jöhet a meleg levegős hajformázás alapozás gyanánt, majd a texturálás valamilyen finishtermékkel (wax, krém, lakk stb.) Ha jól van levágva a hajunk, elég egy kis szárítás és egy-két mozdulat, hogy a hajból frizura váljon.

A haj fontos „testrészünk”, szükségünk van rá, míg a frizura egy definiált viselet, amely mindenkinél olyan lehet, amilyet szeretne. Vannak persze kivételek, amelyeket a hajunk szerkezete a hajnövésünk, forgóink nem tesznek lehetővé. Például ha valakinek erős szálú haja van, amiben homloktájékon forgó van, nem ajánlott frufrut választani, mert az általunk választott termékcsalád teljes palettáját felhasználhatjuk, hogy megerőszakoljuk a hajunkat, akkor is szét fog nyílni egy vagy több kritikus ponton, és elrontja az összképet. Nagyon fontos megérteni és elfogadni azt, „amink van”, és hogy elfogadni azt is, hogy mit lehet kihozni belőle. Mindenkinek a saját alapjaira kell építkeznie. Ha jó a fodrászunk, meg tudja mondani, hogy az, amit szeretnénk, megvalósítható-e, ha pedig nem, ajánl majd egy, az elképzeléseinkhez leginkább közel eső opciót.

Ha ez a három tétel összeáll, akkor a a haj lényegében frizura lesz. Azt se feledjük el, hogy a hajunk egy élő szövet, folyamatosan nő, változik, ezért akármilyen jól is van levágva, és akármilyen ügyesek is vagyunk, időközönként újra és újra el kell látogatni szeretett fodrászunkhoz, hogy ismételten kihozza belőlünk a maximumot, és újra valódi fényünkben tündökölhessünk.

Fotó: Instagram, Getty Images

Olvass tovább!