Mondj le a szénsavas italokról! – A fogszuvasodást elsősorban a rossz étel- és italválasztás, különösen a magas cukortartalmú és szénsavas termékek okozzák. A savak és a cukrok minden egyes alkalommal megtámadják a fogakat, a plakkal és baktériummal keveredve megváltoztatják a száj pH-értéke, ami hosszú távon erodálja a zománcot.
Ne fogyassz sötét színű ételeket, italokat! – A fogak sárgulása a dohányzás mellett azon ételek és italok számlájára írhatók, amelyek sötét színe megfogja a fogakat. Aki se a vörösborról, se a kávéról, se a céklaléről nem szeretne lemondani, fogyasztás után egyből igyon meg egy pohár vizet, vagy használjon (nem egyszerhasználatos) szívószálat!
Rágózz! – A cukormentes és mentás rágógumi fokozza a nyáltermelést, semlegesíti a lepedékek okozta savakat, eltávolítja az ételmaradékot, csökkenti a szájszárazságot és erősíti a fogakat.
Rendszeresen használj fogselymet! – Fogmosás előtt minden alkalommal használj fogselymet, hogy a fogak között se lepedék, se szuvasodás ne képződhessen. Fogselyem után használj szájvizet, és csak ezt követően moss fogat!
Használj zománcvédő fogkrémet! – A savas erózió ellen naponta kétszer speciális fogkrémmel mossunk fogat!
Forrás: Womanandhome Fotó: Getty Images