Csókolózással is elkapható a fogszuvasodás

2021. augusztus 07.
Eleve rossz élmény megcsókolni valakit, aki nem áll a helyzet magaslatán, ami a szájhigiéniát illeti. Ami még rosszabb, hogy akár a fogszuvasodást is elkaphatjuk egy ilyen randipartnertől a fogorvos szerint.

A rossz szájhigiénia plakkok képződéséhez, a fogíny betegségeihez vezethet, emellett tökéletes táptalajt biztosít a fogakat károsító baktériumok számára. Ha megcsókoljuk a partnerünket, a nyála átkerül a mi szánkba, így annak is jelentős és valós kockázata van, hogy a fogszuvasodást okozó baktériumok megtelepedjenek a mi szájüregünkben is. “A nyál nem csak nedvesen tartja a száj nyálkahártyáját, de tökéletes közeg a száj baktériumai számára a létezéshez és a szaporodáshoz is” – mutatott rá Dr. Tina Saw fogorvos. “Egy tíz másodperces csókkal nagyjából 80 millió baktérium és egyéb mikroorganizmus cserél gazdát.”

csokolozas-fogszuvasodas-fogorvos

Ha olyas valakivel csókolózunk, akinek nem megfelelőek a száj- és fogápolási szokásai, sokkal több olyan kórokozót adhat át nekünk, melyek fogkőképződést okoznak és megemelkedhet szánkban a rossz baktériumok mennyisége. “A mi rossz szájhigiéniánk a partnerünknek is fogproblémákat okozhat” – mutatott rá Dr. Saw. Ezek a rossz baktériumok rossz leheletet, fogíny-gyulladást és fogkőképződést okozhatnak még akkor is, ha mi rendszeresen és megfelelően ápoljuk fogainkat. 

Nem lehet megelőzni, hogy ne cseréljünk nyálat, amikor csókolózunk valakivel. Ám van némi mozgásterünk abban, hogyan tartsuk ellenőrzésünk alatt a baktériumokat. “A jó szájhigiénia lenne az alapja mindennek, amibe bele tartozik a fogmosás naponta kétszer, a fogselymezés és félévente a fogorvosi ellenőrzés és fogkőeltávolítás” – magyarázta Dr. Saw. 

Nehéz ügy, amikor partnerünkkel a szájhigiéniáról kell beszélgetnünk, érzékeny téma. “Próbáljunk meg minél finomabban közelíteni hozzá, bátorítsuk az egészséges étkezésre, testmozgásra és a közös fogmosásra, fogselymezésre.”

A fogorvos a sajtokat és az olajos magvakat javasolta különösen, mint a fogak egészségét javító ételeket. Az is segíthet, ha együtt megyünk fogorvoshoz, így támogathatjuk párunkat, ha ő a félelmei miatt hanyagolja a rendszeres ellenőrzést.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!