Te tudod, a fogorvosok szerint mi a pontos sorrend a mindennapi fogápolásban?

2021. augusztus 18.
Még felnőttként is hajlamosak vagyunk gyorsan letudni a szájhigiéniát, pedig az alapos, megfelelő fog- és szájápolás egészségügyi és esztétikai szempontból is elengedhetetlen! Ráadásul a cikkből kiderül, hogy az emberek 99%-a rossz sorrendben végzi a rutinját.

1. Szájvíz

Sok embernél a szájvízzel való öblögetés a szájápolás utolsó lépése, de valójában a legjobb, ha reggel és este is, még fogmosás előtt öblögetünk, és a felgyülemlett bacikat először szájvízzel távolítjuk el a szánkból. Azért is rossz ötlet, ha fogmosás után szájvizezünk, mert akkor lemossuk a fogkrém „jótékony összetevőit” a fogunkról.

2. Fogselymezés

Furcsán hangzik, de a szájvíz után még mindig nem a fogmosás jön, hanem a fogselyem! A fogkefével csak a fogaink első és hátsó felét érjük el, az oldalát nem, így bármikor is fogselymezünk, az jobb, mintha egyáltalán nem tennénk, de mégis, a legoptimálisabb, ha csak a fogselymezés után mosunk fogat, mert így a fogselyemmel megtisztított részeket is bevonhatjuk a fogkrémben található jótékony összetevőkkel.

fog-fogmosas-helyes-sorrend

3. Fogmosás

Végre jöhet a fogmosás! Persze az sem mindegy, hogyan mosunk fogat: a jó fogmosás legalább 2 percig tart, de a technika is nagyon fontos. Az elektromos fogkefe azért jó, mert technológiájának köszönhetően nagyon jól tisztít, így ha tehetjük, azt használjuk. Ha nem, akkor figyeljünk arra, hogy lassan, körkörös mozdulatokkal végezzük a fogmosást a hagyományos kefével is. Fogkrémválasztásnál válasszuk a fluoridos fajták közül, a fehérítő, szenes összetevőket inkább kerüljük, mert megsérthetik a fogzománcot!

4. Nyelvtisztítás

Sokaknál kimarad ez a lépés, pedig fontos! A nyelven sok baktérium tapadhat meg, így azoknál, akik nem tisztítják a nyelvüket, sokkal gyakoribb a rossz lehelet. A fogmosás zárólépése legyen az, hogy a kefének a fogtisztító felével megdörzsöljük a nyelvünket vagy ún. nyelvkaparóval megyünk végig rajta.

Fotó: Getty Images, Forrás: Insider

Olvass tovább!