Az ökotudatos fogápolás lépései

2019. november 05.
A szájhigiénia eszközei éppen olyan környezetszennyezőek, mint a fürdőszoba többi eleme. Szerencsére már megtalálhatunk kisebb-nagyobb drogériákban, bioboltokban hatékony és szinte kompromisszummentes alternatívákat, mellyekkel nem csak hulladékot spórolhatunk meg, de sokkal egészségtudatosabbá tehető a szájápolási rutinunk is.

1. Fogkefe

Évi négy darab műanyag fogkefe nem tűnik sok hulladéknak, de ha családi szinten vagy több éves szinten nézzük, akkor bizony nagy kupacnyi műanyagot használunk el szájápolásra. Helyette alternatíva lehet a bambuszból készült, újrahasznosított műanyagsörtés vagy a drágább, fából és sertéssörtéből készült verzió. Ha még egy fokkal tovább mennénk, akkor kipróbálhatjuk az úgynevezett Miswakot/Siwakot is, mely egy Közel-Keleten hagyományos, szintén faalapú szájápolási mód: egy körülbelül 20 centis arakfa-ág sörteszerű végét rózsavízbe áztatják, hogy megpuhuljon és azzal tisztítják a fogukat.

2. Fogkrém

A hagyományos fogkrémek borítása és tartalma sem környezetkímélő: a fogkrémek végén lévő színes jelzések ugyan az urbánus legendákkal ellentétben nem mutatják meg nekünk, hogy mennyire természetes a fogkrém tartalma, de az összetevőlistából kiderül, hogy tele van kemikáliákkal a drogériák polcain található fogkrémek többsége. A bioboltokban számos gyógynövényes, főként természetes összetevőket tartalmazó opciót találunk, de ha a csomagoláson is zöldítenénk, akkor a fogporok és a fogtabletták lehetnek a legideálisabb alternatívák. Ezeket fém vagy üvegtubusokban vásárolhatjuk meg a bioboltokban vagy online shopokban, de akár otthon is kikeverhetünk természetes alapanyagokból fogpasztát.

3. Fogselyem

Igen, mag a fogselyemre is van környezetkímélőbb, zero waste alternatíva! Például létezik már kukoricarostból készült fogselyem, melyet mentaolajjal tesznek illatossá és a tipikus műanyag csomagolás helyett kis üvegcsékbe porcióznak. A használt szálak a komposztba kerülhetnek, az üvegnek pedig egyszerűen új funkciót adhatunk a háztartáson belül.

4. Szájvíz

A szájvizek erőteljes színe és kemény műanyag csomagolása nem éppen környezettudatosságra utal. A bioboltokban ugyan kaphatunk természetes összetevőkkel megalkotott termékeket, de ezek többsége még mindig műanyagban érkezik hozzánk. Ha nem akarunk megválni a szájvizezéstől, akkor például a BEN&ANNA és a Fitocose folyékony vagy a Georganics feloldható tablettás, üveges verziójára válthatunk.

5. Fogfehérítés

A fogfehérítő otthoni gépek, kezelések, felrakható matricák egyike sem egészség- és környezettudatos alternatíva. Ha ökotudatosan fehérítenénk 1-2 árnyalatot a fogunk színén, akkor az aktív szenes fogpasztákat vagy az úgynevezett zubogtatást (Oil Pullingot) válasszuk! Előbbi fekete színű por vagy massza, mellyel rendszeresen fogat kell mosnunk, utóbbi egy kókuszolajos megoldás: ébredés után éhgyomorra, fogmosás előtt tiszta kókuszolajat kell bevennünk a szánkba és „zubogtatni” egy negyed óráig vele, végül kiköpni és hagyományos módon megmosni a fogunkat. A kókuszolaj az aktív szénhez hasonlóan eltávolítja az elszíneződéseket és már néhány hét alatt látványos lehet segítségükkel a színkülönbség.

Fotó: Unsplash