4 trendi TikTok-trükk, ami kifejezetten árt a fogaknak

2021. november 03.
Valljuk be, mindenki érezte már úgy, hogy a fogmosás unalmas, sokkal könnyebb és szórakoztatóbb lenne a közösségi oldalak fogápolási tanácsait megfogadni, mint a fogorvosét. Ráadásul egy látogatás a fogorvosnál nemcsak kellemetlen, de drága és jó eséllyel fájdalmas élmény is. Ha mindezt összeadjuk a TikTok egyre növekvő népszerűségével, már meg is kaptuk, miért olyan lelkesek az emberek a közösségi oldalon terjedő információkat és tippeket látva. A fogorvosok azonban biztosan nem értenek egyet ezzel.

„A TikTok nem a legjobb hely, ha az egészségünkkel kapcsolatban akarunk információkat szerezni – mutatott rá Dee Dee Meevasin fogorvos. – Sok javaslat könnyen a fogorvosi székbe juttathat, ahol költséges javítás és fájdalmas beavatkozások várhatnak ránk, de volt már példa olyan esetre is, amikor nem lehetett javítani a károsodást.”

Azzal a részével egyetért több fogszakorvos is, hogy minden, ami a fogak ápolására irányítja a figyelmet, hasznos dolog, ám a konkrét praktikákat nem árt fenntartásokkal kezelni. Arról már írtunk korábban, miért nem javasolják a fogkrém és szájvíz keverékét kinyomós adagolóból használni, de négy másik, TikTokon terjedő fogápolási praktikáról is elmondták a szakemberek, miért ne alkalmazzuk inkább. 

fog-tiktok-trukk-veszelyes

Folteltávolító szivacs a kávéfoltok ellen

A folteltávolító szivacs tényleg csodákra képes. Kitisztítja a vászoncipőt, leszedi a teafoltot a kannáról és a kanapét is újjá varázsolja. De a fogakon is tudja ugyanezt, ahogy az a TikTokon terjed? Kijelenthetjük, hogy nem. Több mint 2,3 millióan látták a TikTokon és a YouTube-on, ahogy a szivaccsal varázsol magának foltmentes, gyöngysorszerű fogakat a felhasználó, de a fogorvosokat inkább elborzasztja a látvány. A TikTok-felhasználó egyébként azért kezdte el szivaccsal pucolni a fogait, mert nem akart fluoridot használni, ám azt akarta, hogy úgy jöjjön le a szennyeződés a fogáról, mint a zsírkréta a falról. A folttisztító szivacsban azonban melamin van, ami egy nagyon erős súrolóanyag. „Valójában nem fehéríti a fogat, hanem a fog felszínének ledörzsölésével az alsó, fehér rétegek kerülnek felülre. A fogak nem regenerálódnak maguktól, nem nő vissza a lecsiszolt réteg, ezért nagyon érzékennyé válnak, és végül kénytelenek leszünk fogorvoshoz fordulni, aki töméssel és koronával orvosolja a helyzetet” – vezette le a fogorvos, miért veszélyes ez a módszer. 

Aktív szenes fogkrém hasonló célból

Dr. Meevasinnek az aktív szenet tartalmazó fogkrémekkel kapcsolatban is hasonló fenntartásai vannak, mivel a folttisztító szivacshoz hasonló elven fejtik ki hatásukat: dörzsöléssel távolítják el a foltokat, így a fog felszíne is sérül. „Bárcsak sose találták volna fel” – mondta a fogorvos. 

Ananászlevet inni foghúzás előtt

A TikTok-felhasználók minél hamarabb szeretnék, ha elmúlna a duzzanat az arcukról a foghúzás után, ezért ananászlevet fogyasztanak a foghúzás előtti órákban, hogy megelőzzék a kialakulását. A Valeriagreenz nevű felhasználó, akinek közel 70 ezer követője van, posztolta, hogy megivott vagy két liter ananászlevet a bölcsességfog-eltávolítása előtt, és beszámolt róla másnap, hogy nem dagadt fel az arca. 

„Az ananászlében kis mennyiségű bromelain enzim nevű fehérje van, aminek enyhe gyulladáscsökkentő hatása van” – mondta dr. Joseph Field fogorvos, hozzátéve, hogy ahhoz, hogy ezt a hatást elérjük, olyan sok ananászlevet kell meginnunk, aminek más negatív egészségügyi következményei lehetnek. „Maradjunk inkább az ibuprofentartalmú gyógyszereknél és a jégnél.”

Ragasztótartalmú termékeket használni a fogunkon

Elég a józan paraszti ész ahhoz, hogy ne ragasszunk a fogainkra pillanatragasztóval semmit, mégis vannak, akik időről időre megpróbálják. Egy TikTok-felhasználó például a jelmezéhez használt vámpírfogakat rögzítette a ragasztóval a fogaihoz, a végeredményt el tudjuk képzelni. Nem ő az egyetlen azonban. 

A pillanatragasztó mérgező anyagokat tartalmaz, így akkor se használjuk, ha a leesett koronánkat vagy letört fogat próbálnánk fogorvos nélkül helyrehozni. „Valószínűleg kötésbe lép a foggal, így le kell vágnunk, a fogunk egy részével, ha szerencsések vagyunk csak egy rétegével együtt – mutatott rá dr. Meevasin. – Nincs olyan, hogy biztonságos ragasztó a fogaink esetében. Ha leesik a koronánk, forduljunk azonnal a fogorvoshoz.”

Miért dőlnek be az emberek ezeknek a trükköknek mégis?

Felmerülhet a kérdés, miért döntenek úgy az emberek időről időre mégis, hogy hallgatnak ezekre a tanácsokra, melyekről józanul mérlegelve is látszik, inkább ártanak, mint használnak. Egy kutatás szerint az emberek 36 százaléka retteg a fogorvostól, 12 százaléknál ez a szorongás extrém módon erős. Ők bármit megtennének, csak fogorvoshoz ne kelljen menniük

Az is hozzájárul, hogy a fogorvosi kezelés drága, ezért sokan inkább házi barkácsmegoldásokat alkalmaznak, mint amilyen a szivaccsal való folteltávolítás, miközben igyekeznek elhessegetni az esetleges fájdalmas következmények lehetőségének gondolatát. Ám akármennyire is úgy tűnik, hogy egy közösségi oldalon hallott fogápolási trükk látszólag veszélytelen (gondoljunk az ananászlére), a következmények mégis drágák és fájdalmasak lehetnek.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!