8 ital, ami segít, ha fogyni szeretnél

2021. szeptember 10.
Felesleges kalóriákat nemcsak evéssel vehetsz magadhoz, hanem – szinte észrevétlenül – ivással is. Itt a lista, mit igyál, ha fogyni szeretnél, és mit kerülj el messziről, hogy ne fulladjon kudarcba a diétád!

Ha karcsúsodni szeretnél, nemcsak arra kell(ene) odafigyelni, hogy mit eszel, hanem arra is, hogy mi kerül a poharadba. A cukros üdítők, a dobozos gyümölcslevek, az alkoholos italok és a tejes-tejszínes kávécsodák könnyen aláássák azt a sikert, amit a diétával és a mozgással elértél.

8 ital, ami segít a fogyásban

Való igaz, nem létezik egyetlen csodaital sem, amitől lefogyhatsz, bizonyos innivalók azonban hozzájárulhatnak a súlyvesztéshez – például úgy, hogy csillapítják az éhségérzetet vagy felpörgetik az anyagcserét.

1) Víz

A legjobb választás minden kétséget kizáróan a szénsavmentes víz: nemcsak azért, mert nem tartalmaz egyetlen kalóriát sem, hanem azért is, mert egy időre teltségérzetet okoz, így útját állhatja a túlevésnek. 

2) Zöld tea

A zöld tea, amellett hogy igazi antioxidáns-bomba, koffeint és egy katekin nevű vegyületet is tartalmaz, ami gyorsíthatja az anyagcsere működését. Egy minikutatás szerint a 3 hónapon keresztül rendszeresen fogyasztott zöld tea elősegítette a haskörfogat csökkenését azok körében, akik más módon is tettek a fogyásért.

3) Fekete tea

A zöld teához hasonlóan a fekete tea is bővelkedik antioxidánsokban, melyek közül kimagasló mennyiségben tartalmaz polifenolokat. Ez a különleges anyag sikerrel szállhat szembe az elhízással, mivel kedvezően hat a cukor- és zsíranyagcserére.

4) Kefir

A kefir nem más, mint egy fermentált tejtermék, ami több mint 61-féle, rendkívül jótékony probiotikumot tartalmaz, melyek jótékonyan hatnak a belekre és az emésztés folyamatára, ami neked kedvez akkor is, ha fogyni szeretnél.

5) Fehérjeturmix

A fehérjeporok, amelyek készülhetnek búzából, szójából, tojás fehérjéből, zöldborsóból és kazeinből, mind támogatják a súlyvesztést. Ennek egyik oka, hogy eltelítenek, a másik pedig, hogy extraenergiát biztosítanak a szervezetnek, amit az emésztésre és a kalóriaégetésre fordíthat.

6) Feketekávé

Bizonyára sokan reménykedtek benne, hogy a kávé is felkerül erre a listára – nos, itt van! Ami fontos, hogy ha fogyni szeretnél, tehéntej helyett inkább növényi tejjel idd, és mondj le a cukrozásról is! A kávé egyrészt csökkentheti az étvágyat, másrészt hozzájárulhat az anyagcsere hatékonyabb működéséhez, ami a kilók számát is kedvezően befolyásolja.

7) Almaecet

Az almaecetet természetesen nem magában kell fogyasztani, tökéletesen kifejti pozitív hatásait akkor is, ha vízbe kevered! Számos pozitív hatása mellett csökkenti az étvágyat, felpörgeti az anyagcserét és hatékony zsírbontóként viselkedhet a szervezetben. Elég, ha naponta fogyasztasz 1-2 kiskanálnyi, vízben elkevert almaecetet – ha gyomorproblémákkal vagy cukorbetegséggel küzdesz, konzultálj az orvosoddal, mielőtt belefogsz!

8) Zöldséglé

Bár a zöldségeket legjobb nyersen enni, azzal is fokozhatod a rostbevitelt, hogy zöldséglevet iszol. A lényeg, hogy ne adj hozzá pluszban sót, inkább friss fűszernövényekkel ízesítsd, ha nem vagy elégedett az eredeti zamatával. 

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?