Ez a helyes hajmosási rutin a fodrászok szerint. Biztos, hogy te jól csinálod?

2021. december 15.
Milyen sampont válasszunk? Milyen gyakran mossuk? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre ad választ Schaffhauser „Márkusz” Márk, a H’air szalon csapatából.

hajmosas-rutin

A hajmosás a mindennapi életünk szerves része, hetente legalább egyszer sort kerítünk rá, így magától értetődő lehet, hogy tudjuk is, hogyan kell csinálni, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy mégiscsak érdemes pár mondat erejéig foglalkozni a témával. Miért mosunk hajat? Milyen sampont válasszunk? Milyen gyakran mossuk? Hogyan csináljuk? Schaffhauser „Márkusz” Márk, a H’air szalon csapatából segít most eligazodni nektek a helyes hajmosás szabályai között.

Miért mosunk hajat?

A válasz egyszerű: higiéniai szempontból elengedhetetlen a bőrünk és fejbőrünk tisztán tartása. A hajmosás mint megnevezés egyébként félrevezető, ugyanis nem konkrétan a hajszálainkat kell tisztítani, sokkal inkább a fejbőrünket. A test egészét fedő bőrtől nem különbözik a fejbőr sem. Azért van ott, hogy védelmi vonalat alkosson, így óvva minket a fertőzésektől. A bőr önmagában még nem elég, ezért az extravédelem érdekében faggyút termel, ami a kórokozók bejutásának esélyét csökkenti. Az itt történő túlzott zsírtermelődés teheti „csatakossá” a hajtöveket, amitől ellapulnak a hajszálak kellemetlen küllemet kölcsönözve viselőjének. Fontos megemlíteni, hogy a fejbőrzsír a hajszálak tövén található meg többnyire, hiszen itt érintkezik a fejbőrrel, a hajvégek szárazak maradnak, oda nem jut ebből a védelemből. Így hát, amikor a hajunkat mossuk, a figyelem középpontjában inkább a fejbőrünk legyen, így nevezhetnénk fejbőr mosásnak is a műveletet.

Hogyan csináljuk?

Amint azt a fentiekben leírtam, fontos a fejbőr tisztán tartása, mivel a hajszálak önmagukban nem termelnek zsírt. Így a rutin egyszerű. A fejbőrünknek megfelelő samponnal egyszer alaposan átsikáljuk a fejbőrünket. Én kétszeri samponozást javaslok, mivel az első mosás fellazítja a zsírréteget, a második, amihez sokkal kevesebb sampon szükségeltetik, a hatóanyagok fejbőrbe jutásáért felelős.
Ez különösen fontos, ha fejbőr-rendellenességgel küzdünk és valamilyen gyógyhatású sampont használunk. Tehát a fejbőr a lényeg, a hajszálakat nem kell külön samponozni, (kivéve persze, ha dagonyáztunk vagy iszapfürdőt vettünk, esetleg lakást újítottunk fel, és a hajunk teleszállt mindenféle porral, kosszal, stb.) a habos samponos víz elég a tisztán tartásához. Ez azért fontos, mert sokan találkoznak a zsíros tő és száraz vég kombinációjával, ilyenkor a töveket tisztítani a végeket pedig ápolni kell, arra pedig ott van a balzsam és még számtalan egyéb termék.

Milyen sampont válasszunk?

A számunkra megfelelő sampon kiválasztása kulcsfontosságú. Ha nem a hozzánk való terméket választjuk, hiába kiváló az a termék, elégedetlenek leszünk vele, emiatt bizalmunkat veszthetjük, és elpártolhatunk az amúgy jó minőségű brandtől. A legegyszerűbb a fodrászunkkal egyeztetni és közösen megtalálni a megfelelőt, elkerülve az olyan bakikat, mint hogy zsíros fejbőrre ápoló, száraz fejbőrre erősen tisztító sampont választunk, ami manapság a hatalmas túlkínálat miatt könnyen előfordulhat.

Milyen gyakran mossunk hajat?

Ez teljesen egyénfüggő, de általánosságban elmondható, hogy 3-4 naponta érdemes megmosni. Ha valaki gyakrabban érzi szükségét, mindenképpen kímélő samponnal tegye, mert azzal csökkenteni lehet a fejbőrkiszáradással járó mellékhatásokat. Akár heti hétszer is lehet hajat mosni, de ezt csak tiszta vízzel javaslom. Így a mindennapos kosz még eltüntethető, de a fejbőrt védő zsírréteg nem oldódik fel, ezért a szervezetünknek nem kell újratermelni azt, így a túlzott zsírtermelés féken tartható. Ezt a megoldást leginkább nyáron érdemes kipróbálni, amikor esetleg jobban izzadunk, és úgy érezzük, gyakrabban kellene a samponhoz nyúlnunk.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!