Az amaránt 5 jótékony hatása

2021. szeptember 13.
Időről időre felbukkan valamilyen furcsa növény, amelynek a fogyasztását felkapja a nyugati társadalom, hiszen ha az inkák, az aztékok, a maják már fogyasztották, akkor biztosan nagyon különleges és rengeteg jótékony hatással bír. Jó pár éve a chia mag, majd a goji bogyó volt ilyen, most pedig az amarántról hallunk egyre többször. De mi az amaránt, és miért érdemes fogyasztani? Bernáth Melinda, a Smarta bloggere elárulja nektek.

Honnan származik az amaránt?

amarant-hatasa

Mint oly sok superfood, az amaránt eredete is az ősi inka és azték kultúráig nyúlik vissza. A kukorica mellett ez volt az egyik fő táplálékforrásuk, ami nem véletlen, hiszen nemcsak a magját, hanem a levelét is el lehet fogyasztani, ráadásul nagyon gazdag tápanyagokban, ásványi anyagokban, amelyek közül kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma érdemel külön említést.

Annak ellenére, hogy gabonaféleként tartjuk számon, ez az úgynevezett álgabonákhoz tartozik, pontosan ezért a gluténmentes táplálkozás egyik alapja lehet.

amarant-egeszseg

De ha nem igazi gabona, akkor valójában mi? Merülhet fel jogosan a kérdés. Az árokpartok egyik gyakori gyomnövényének, a disznóparéjnak közeli rokona, amit amúgy a világ néhány területén szintén fogyasztanak az emberek, nem csak az állatokat etetik vele. De nem kell aggódni, az amaránt nem az árokpartról érkezik a tányérunkba.

Ha már tudjuk, hogy mi ez, honnan ered, nézzük, miért érdemes az étrendünkbe beiktatni.

5 érv az amaránt fogyasztása mellett

amarant-felhasznalasa

1. Segít megelőzni a csontritkulást

Aki attól tart, hogy nem jut a szervezetükbe elég kalcium  – akár a tejtermékmentes étrend vagy megnövekedett kalciumszükséglet miatt, az dobjon a smoothie-ba vagy a müzlibe 1 kanál puffasztott amarántot, és máris sokat tett a csontjai egészségéért. Miért mondom ezt? Azért, mert 100 g amaránt 159 mg kalciumot tartalmaz, ami több mint amennyi 100 ml tehéntejben van (az 120 mg).

2. Javítja az emésztést

Magas rosttartalma miatt javítja az emésztést, segít a székrekedés megelőzésében. Ráadásul a hőkezelés nagy mértékben növeli a benne található fehérjék emészthetőségét, így nem terheli meg a gyomrot sem. Köretként és kásaként fogyasztják a leggyakrabban, de töltelékek alkotó eleme is lehet, pl. rizs helyett, de főzelékek, levesek sűrítésére is alkalmas.

3. Gyulladáscsökkentő

Az amarántban található peptidek és olajok gyulladáscsökkentő tulajdonságai enyhítik a fájdalmat és csökkentik a gyulladásokat a szervezetben. Ez különösen fontos például cukorbetegség, szívbetegség és stroke esetén.

4. Csökkenti a koleszterinszintet

Az élelmi rost nemcsak az emésztésre, de a koleszterinszint egyensúlyban tartásában is segít azáltal, hogy eltávolítja az LDL-t, vagyis a rossz koleszterint a szív- és érrendszerből. Ezenkívül az amaránt hatalmas mennyiségű K-vitamint tartalmaz, amely támogatja a szív egészségét.

5. Az amaránt segíti a fogyást

Az amaránt magas rost- és fehérjetartalma miatt az étkezés során kellemesen eltelíti a gyomrot, így az éhségérzet kialakulását üres kalóriák bevitele nélkül tudjuk elodázni, és két étkezés között kisebb valószínűséggel nyúlunk kényszeresen nassolnivaló után.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta) Fotó: Smarta, Getty Images

Még több hasznos tippért kattints a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!