A tápanyagok jolly jokere: ez az egyetlen étel mindenre jó

2021. augusztus 03.
Létezik egyetlen étel, amely csökkenti a derékméretet, javítja a vérnyomást és egyensúlyban tartja a vércukorszintet? Igen! Jó hír, hogy ez ráadásul a mindenki által kedvelt szénhidrátok közé tartozik.

A kiegyensúlyozott étkezés az alapja az egészséges életnek, mely hozzájárul a megfelelő testsúly megtartásához és a krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez. De mit jelent ez a mindennapokban? Az egészséges étel sokféle formában megjelenhet az étrendünkben, a kulcs a mértékletesség és a változatosság. Nagyon gyakori azonban, hogy a szénhidrátokat rossz ételnek kiáltják ki, pedig kulcsfontosságúak a különböző testi funkciók megfelelő működéséhez, üzemanyaggal látják el az agyat. Javítja a kedélyállapotunkat, élesíti a memóriát és még a fogyásban is segíthet. Ám nem minden típusú szénhidrát. Egy friss kutatás eredményei szerint a teljes értékű gabonafélék jelenthetik a választ egy sor egészségügyi problémára: javítják és karban tartják a vérnyomást, vércukor-szintet, segíti az egészséges testsúly és derékkörméret elérését, hogy csak egy párat említsünk.

egyetlen-elelmiszer-mindenre-jo

A Journal of Nutrition című táplálkozástudományi szaklapban megjelent tanulmány szerint a teljes értékű gabonák, a finomított gabonafélékkel szemben, befolyásolják az emberek egészségi állapotát minden életkorban. A kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akik naponta három vagy több alkalommal fogyasztanak kevesebb teljes értékű gabonát, jobb vércukorszinttel, egészségesebb vérnyomással és derékkörmérettel rendelkeznek, mint akik semennyi vagy csupán fél adag ilyen típusú szénhidrátot esznek. 

Ez mit jelent a gyakorlatban? A teljes értékű gabonák rendszeres fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár. Ez a rosttartalom miatt lehet. A rostok biztosítják a teltségérzetet, lassabban szívódik fel a táplálék és sokféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. 

Válasszunk teljes értékű gabonából készült kenyérféléket és tésztákat a fehér liszt helyett. Indítsuk a napot zabkásával, sütemény helyett pedig inkább házi készítésű popcorn legyen a nassolnivalónk a gyümölcsök mellett, ha szeretnénk tenni az egészségünkért és megelőzni a krónikus betegségek kialakulását.

Forrás: EatingWell Fotó: Unsplash

Olvass tovább!