Így lassíthatod a hajad öregedését

2022. január 10.
A H'air szalon szépségblogjában ezen a héten teljesen új terepen mutatjuk be az anti-aging témakörét, mint amit a szájton megszokhattatok. Lássuk, hogyan is tolhatjuk ki a hajszálaink öregedését.

Arc-, bőrápolás tekintetében anti-aging kezelésekkel és megoldásokkal már valószínűleg mindenki találkozott, miközben lehet, hogy nem is gondolnád, de a haj esetében is van lehetőség ilyen jellegű ápolásra. Sok esetben ráadásul nem is feltétlenül a korral függ össze a kezelés szükségessége, hanem a hajat ért külső hatásokkal. Ilyen lehet a festés, egyenesítés vagy egyéb olyan beavatkozások, amelyek alapjaiban terhelik és roncsolják azt. Az ilyen esetekben tipikusan jelentkező gond a haj elvékonyodása és fénytelenné válása. Minderre pedig a keratin és a hialuronsav lehet megoldás.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

H’air fodrászszalon (@h_air_salon_budapest) által megosztott bejegyzés

A hialuronsav, nevével ellentétben nem sav, hanem zselészerű vízmegkötő molekula, ami az ízületeket veszi körbe, mintegy kipárnázva azokat, de a bőr és a haj hidratálásában is jelentős szerepet tölt be. Szervezetünk alapvetően termeli, ám az idő előrehaladtával egyre kevésbé képes magától előállítani. Általánosan 40 éves kor körül már csak a szükséges mennyiség felét, ezért ajánlott pótolni azt. Mindezt belülről, különböző szépségkapszulákkal, kívülről pedig hajápoló termékkel lehet megoldani. Mindkét esetben érdemes olyat választani, ami lehetőség szerint természetes összetevőket tartalmaz, döntésünknél ne a csillogó csomagolás, hanem az összetevők listája játsszon szerepet.

Az otthoni hajkezelést megelőzően érdemes fodrászunkkal is konzultálni, aki profi termékek által szalonkezelést is javasolhat, ami egy otthoni rutinnal kiegészülve hozhat hathatós megoldást. Ha minden szakszerűen és megfelelő módon történt, akkor mélyen hidratált, vastag és elasztikus hajszálakat kapunk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

H’air fodrászszalon (@h_air_salon_budapest) által megosztott bejegyzés

Hajunk 97 százalékát keratin, 3 százalékát víz alkotja, így nem is szükséges tovább magyarázni ennek az anyagnak a fontosságát. Ha a hajban lévő mennyiség megfelelő, akkor az erős, fényes és rugalmas. Amennyiben csökken a szintje, a haj töredezetté, nehezen kezelhetővé, fakóvá válik, ráadásul a különböző fodrászati beavatkozásokra sem fog megfelelően reagálni, így például egy festés is eltérő, nem várt eredményt hozhat.

Itt fontos megjegyezni, hogy a keratinos hajkezelés, feltöltés nem összekeverendő a keratinos hajegyenesítéssel. Utóbbi esetben a haj szerkezete változik meg, előbbi kapcsán pedig egészségjavító kezelésről beszélünk, ami alatt extramennyiségű keratin jut a hajszálakba.

A kezelést ebben az esetben is érdemes egy fodrászszalonban kezdeni, ahol többlépcsős folyamat alatt beépítik a folyékony keratint, ami behatol a haj belsejébe, így javítva a belső sérüléseket. Mindemellett a kutikula is egy extra védvonallal lesz ellátva, így a hajszál sokkal ellenállóbbá válik a külső, káros hatásokkal szemben. A hajszerkezeten sima, selymes, fényes eredményt érünk el, mindezt a textúra megváltoztatása nélkül. Ezt érdemes időről időre megismételni, a két kezelés között pedig otthon is használni különböző keratintartalmú termékeket. Ne érjük be viszont csak egy pakolással, a megfelelő samponhasználattal induljon az otthoni rutinunk.

Mindezeken felül érdemes átgondolni a mosás és szárítás gyakoriságát is, az indokolatlanul gyakori alkalom inkább árt, mint használ, hiszen a víz feláztatja a hajszálak külső védőburkát, az ezt követő szárítással pedig újabb stressznek teszed ki a frizurádat.

Így mosd és szárítsd a hajad!