Negyven felett ezért ajánlott az anti-aging sampon

2021. november 22.
Az idő múlása nemcsak a bőrünkön, de a ha a hajunkon is nyomot hagy, mivel elveszti rugalmasságát, sűrűségét és a pigmentjeit, máshogy kell ápolni.

„Az életkor előrehaladtával a hajszálaink átmérője csökken, szerkezete megváltozik, és a haj színét adó melanin mennyisége is csökken” – mondja Gretchen Friese, a BosleyMD okleveles trichológusa. (A trichológia az emberi haj szerkezetével, működésével és betegségeivel foglalkozó tudomány). Ahogy öregszünk, úgy alakul át a hajhagymák alakja és mérete, ami hatással van a haj állagára és térfogatára is, de a hajhagymák pigmentsejtjei is fokozatosan elhalnak, emiatt a hajszálak szürke, ezüst vagy hófehér színre váltanak. Bár a folyamat, ami a hormonok és a környezeti hatások számlájára írható, nem megállítható, bizonyos termékek beépítése a hajápolási rutinba segít megőrizni a haj egészségét. Ide tartoznak többek között az anti-aging samponok, amik különböző hatóanyagok segítségével védik és ápolják a fejbőrt, a haj esetében az öregedésgátlás ugyanis a fejbőrnél kezdődik.

sampon

  • A cinktartalmú samponok például védik a fejbőrt az oxidatív stresszel szemben, ami akkor alakul ki, amikor a szervezet kölcsönhatásba lép a környezeti stresszorokkal – például szennyezésekkel, a nehézfémeket tartalmazó vízzel –, ami olyan károsodásokat okoz, mint a kollagéntermelés csökkenése vagy a bőrgát károsodása.
  • Az antioxidánsokban gazdag samponok ugyancsak az oxidatív stressztől védik a hajat, míg a hidrolizált keratin helyreállítja a hajszálak erejét és rugalmasságát.
  • Mivel az öregedés a fejbőr szárazságával is jár, fontos, hogy olyan anti-aging sampont válasszunk, ami nemcsak megtisztítja, de hidratálja is a fejbőrt.
  • A fejbőr gyulladása az oxidatív stressz jele, ami ellen a teafaolaj-, rozmaringolaj-, és a baobabolaj-tartalmú anti-aging samponokkal vehetjük fel a kesztyűt.

Forrás: wellandgood Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!