Tényleg ránctalanítanak a facelift matricák?

2022. február 24.
Jó pár éve bukkannak fel rendszeresen a szépségbloggerek posztjaiban, de itthon azért még nem igazán részei egy átlagos rutinnak. Bár ideiglenesen szép hatást keltenek a megereszkedett arcbőrön, de vajon a ráncok ellen hosszabb távon is jók?

A különböző formájú, más-más területen bevethető (akár még a dekoltázson is) és gyártmányú arctapaszokról sok beauty addict ódákat zeng, mondván, hogy valóságos csoda, amit a megereszkedett, ráncos arcbőrön végeznek. Sokan a volumenét vesztett arcuk, a kontúrját vesztett állvonaluk vagy éppen a homlokráncok ellen vetik be, de a bőrgyógyászok szerint ezek a matricák azért nem számítanak csodaszereknek az anti-aging terén. Az öregedéssel járó ráncosodás és megereszkedés ellen instant megoldásként szépen teljesítő tapaszok szépen, precízen felhelyezve akár egy arcplasztika hatását is kelthetik az arcon, akár évekkel fiatalabb külsőt eredményezve, de mindez csak ideig-óráig tart, egész pontosan, ameddig a matrica a bőrünkön van.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

maske berlin (@maskeberlin) által megosztott bejegyzés


A főként latexből, szilikonból vagy polietilén műanyagból készült tapaszok megemelik, és „helyén tartják” a célzott arcbőrfelületet, de sokan az éjszakai ránctalanításért vetik be. Szinte mindenhol árulják őket a neten, az eBay, Amazon és AliExpress is kismillió számra kínál különböző verziókat. Népszerűségük akkor ugrott nagyot, amikor a RuPaul-féle Drag Race műsorban a szereplők többször is használtak hasonló tapaszokat a paróka rögzítésére és az arc felemelésére, a kontúrok feszesítésére.

Potenciális lifting?

„Az arctapaszos lifting nem új technika, évek óta potenciális megoldásként vetik be azok, akik szeretnék a ráncaikat csökkenteni, különösen az instant lifting hatás érdekében” – mondta el Dendy Engelman New York-i bőrgyógyász, és azt is hozzátette, hogy eredetileg a filmiparban vált népszerűvé, amikor a filmszínésznők ragasztószalagot viseltek a paróka alatt, hogy a bőrük feszesebb hatást keltsen. Bár a felhelyezésük megkövetel némi kézügyességet és gyakorlatot, ma már temérdek oktatóvideó segíti ebben a kezdőket. Dr. Engelman azt javasolja, hogy ne használjuk őket túl sok ideig, mert épp fordított hatást eredményezhet. „Ezek a tapaszok túl sok ideig viselve a bőr túlzott megnyúlását okozhatják, és inkább felgyorsíthatják az öregedést” – figyelmeztet. 

Ettől eltekintve a bőrre nincs káros hatással, de azt is tartsuk szem előtt, hogy szélsőséges esetben allergiás reakciót válthat ki például a ragasztó.

A legtöbb bőrgyógyász és esztétikai szakember egyetért abban, hogy a tapaszok nem csökkentik vagy akadályozzák meg hatékonyan a ráncok kialakulását. Sokan a lifting matricák éjszakai alkalmazására esküsznek, mondván, ha közvetlenül a szarkalábakra vagy a homloki részre tesszük, és egész éjjel fent hagyjuk, simítják a bőrt. A simító hatás viszont csak addig tart a szakértők szerint, ameddig a tapasz fent van.

Forrás: Aedit.com Fotó: Instagram

Olvass tovább!