Biztos, hogy neked való a frufru? Segítünk eldönteni!

2022. április 04.
A H'air szalon szépségblogjában ezen a héten Schaffhauser Márk a nagy frufrukérdést járja körül, profi tippekkel és tanácsokkal ellátva azokat, akik nem tudják eldönteni, érdemes-e vágatniuk vagy sem.

Biztos sokan tették már fel maguknak a tipikus, frufruvágáshoz köthető kérdéseket, ahogyan a fodrászszalonokban is az egyik leggyakrabban felmerülő téma a frufru. Nézzük a leggyakoribb kérdéseket:

Kinek való a frufru?
Mivel jár a viselése?
Érdemes-e ilyet vágatnunk?Milyen hosszú legyen?
Milyen fazonja legyen?
Jól fog állni?
Nem fogja kerekíteni az arcom?
Mennyit kell vele foglalkozni?

frufru-tippek-kinek-valo

Fotó: Getty Images

 

Először is tisztázzuk a legtöbbször felmerülő kérdéseket a frufruval kapcsolatban…

Kerekíti az arcot?

Nem! Viszont keretet ad neki. Egy jól megválasztott frufruval hangsúlyosabbá válik az arcél, a járomcsont, az ajkak, a szemek, a szemöldök vonala. Éppen ezért azoknak lesz tőle kerekebb az arcvonása, akinek amúgy is kerek arcvonalai vannak, akinek viszont szögletesebb, karizmatikusabb, a frufru által még szembetűnőbbek lesznek ezek a tulajdonságaik.

Jól fog állni?

A válasz általában az, hogy igen, de vannak tényezők, amik befolyásolhatják a végeredményt. Először is, ha a hajnövésünk által a homlok feletti részek olyan irányban nőnek, ami miatt ellehetetlenedik egy szép, egyenletes, akár laza, akár tömött frufru kialakítása. A forgókkal ugyanez a helyzet, de ha a szakmáját igazán értő fodrásszal állunk szemben, valójában ezek sem jelenthetnek akadályt.

Viszont fontos azzal is tisztában lenni, hogy a frufru törődést igényelhet, napi szinten jó pár percet kell vele foglalkozni, hogy beállítsuk, megszárítsuk, ami alapvetően nem sok, de ha valakinek ez nem fér bele, nem lesz maradéktalanul boldog ezzel a fazonnal.

Milyen fazonú legyen?

Itt már számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, mindenképpen érdemes kikérni a szakember tanácsát. Hajunk mennyisége és minősége is befolyásolni fogja a végeredményt. Akinek sok vagy erős szálú haja van, érdemesebb kevesebb mennyiséget a homlokra irányítani, akinek vékonyabb szálú vagy ritkább a hajkoronája, ott érdemes nagyobb tömegű frufrut kialakítani. Az egyenes, tömöttebb frufru szigorúbb külsőt fog kölcsönözni, a levegősebb lazább, lekerekített fazonok lágyabb arcot, kedvesebb megjelenést kölcsönöznek.

A frufrut hivatalosan a következőképpen határozzuk meg: a hajnövés legmélyebb pontjait a koponyánk felénél ( A-vonal ) összekötő egyenesek, vagyis egy háromszög, aminek a két alsó pontját a homlokunkon legmagasabban növő hajrész adja, a teteje pedig nagyjából az orrunk vonalánál van. Ha magasabb, hegyesebb a háromszög, tömörebb a frufru, ha laposabb, tompább, akkor kevesebb haj jut előre, tehát ritkább.

 

Milyen hosszú legyen?

Ha vagányabb fazont akarunk, legyen minél rövidebb, de azt hordani is tudni kell! Az ideális hossz a szemöldök és a szemhéj között van, ezt nevezhetjük standard hossznak is. Minél rövidebb, annál hangsúlyosabb az arc, minél hosszabb, annál nehezebb kilátni alóla. A legjobb a szimmetrikus forma, a féloldalas, aszimmetrikus megoldások furcsa összhatást eredményezhetnek, ezt személy szerint annyira nem ajánlom.

frufru-tippek-kinek-valo

Fotó: Getty Images

És még egy tévhit, ami ide illik: sokan féloldalas frufruként emlegetik, de hivatalosan nem számít annak a hosszabb kontúr, ami féloldalasan van hordva. Igaz, hogy vannak rövidebb fazonok is belőle, de hivatalosan az nem frufru!

Mennyit kell vele foglalkozni?

Pár perc alatt beszárítható, a napi rutinunkba simán beilleszthető, ha pedig elaludtuk, érdemes picit bevizezni, és kézzel vagy kefével rászárítani.

Hossztól függően 2-4 hétig bírja. Minél közelebb van a szemünk vonalához, annál gyakrabban kell visszavágatni, de szerencsére a legtöbb fodrászszalonban elérhető a frufruigazítás mint opció, így nem kell attól tartani, hogy jelentős kiadásokkal jár majd ez a fazon.

Olvass tovább!