Ezért adják postára levágott hajukat az emberek

2022. április 13.
Amerika-szerte emberek millió mennek a postára azért, hogy feladják levágott hajukat. A cél nemesebb nem is lehetne, a levágott hajat ugyanis nemcsak hajhosszabbításhoz lehet felhasználni, de a bolygó megmentésére is.

Amikor a fodrász székében ül az ember, nem nagyon gondolkodik el levágott tincsei sorsán, pedig ha tudná, hogy azok begyűjtésével hozzájárulhat a környezet megtisztításához, lehet, hogy becsomagolná, és postára adná. Amerikában pontosan ezt teszik azok, akik hallottak a Matter of trust egyesületről, itt ugyanis a begyűjtött hajak újrafeldolgozásával segítik megtisztítani a környezetet az olajfoltoktól. A levágott hajból szőnyegeket készítenek, a haj ugyanis saját súlyának 5-7-szeresét tudja felszívni nagyon gyorsan, éppen ezért az a környezet megtisztításhoz kiválóan működik. A módszer olyannyira működik, hogy egy-egy olajkatasztrófa hírére van, hogy naponta 1 tonna haj is befut a feldolgozó üzembe.

Az újrahasznosítás során ellenőrzik, hogy a haj ne legyen tetves vagy bolhás, majd egy kártológép segítségével lábtörlőszerű matracokat, szőnyegeket készítenek belőle. A kész termékeket olyan helyekre, többek között tengerekhez, óceánokhoz, utakhoz szállítják, ahol sürgősen el kell távolítani a környezetből az olajat. Fontos, hogy az olaj kivonása még az esőzés előtt megtörténjen, az ugyanis elmossa az olajat.

Forrás: Matter of trust Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!