Ennyi mindenre jó a levágott haj!

2022. január 18.
Hová lesz az a sok haj, amit a fodrásznál levágnak? Hiszen a parókakészítéshez egyáltalán nem mindegy, milyen és mennyi hajat használnak, és hajhosszabbításhoz sem felel meg minden levágott hajtincs. A választ valószínűleg mindenki sejti, megy a szemétbe a maradék. Ugyanakkor adja magát a kérdés: lehetne újrahasznosítani a hajat?

A szépségipar romboló hatása a bolygónkra egyre nyilvánvalóbb. Valószínűleg mindenki hallotta már, hogy a műanyagszemét 9 százalékát hasznosítják csak újra, és 120 milliárd műanyag doboz, tégely és flakon keletkezik minden évben csak a szépségtermékek miatt. A hajra azonban, talán mivel természetes eredetű anyag, nem feltétlenül gondolunk úgy, mint szemétre. A fenntarthatóság hívei is meg vannak győződve róla, hogy a haj magától lebomlik természetesen. Ám ha valaki egyetlen részt látott valaha a Helyszínelőkből, már tudja, hogy a haj nem bomlik le olyan gyorsan. Néhány évig eltart a folyamat.

haj-ujrahasznositas

Hajból műanyagot

„A legnagyobb probléma ott van, ahogy a hajat kidobják a fodrászatokban – mutatott rá Amy Goei, a Green Circle Salon edukációs igazgatója. – Általában összesöprik, lapátra teszik, és beborítják a szemetesbe, ami a kukazsákban egyenesen a szemétdombra kerül.” Mivel a haj szemeteszsákban van, amit jó szorosan bezárnak, nem jut fény, oxigén és minden más a belsejébe, ami a lebomlást elindítaná. “Így nem csak, hogy nem biológiailag lebomló a haj, de egyenesen metánt termel” – mutatott rá Goei, akinek szalonja arra specializálódott, hogy újrahasznosítsa és biztonságosan szelektálja a szépségipari hulladékot. A cég mindenféle természetes és műhajat, hajfestékmaradékot, tubust, fóliát és aeroszolos flakont összegyűjt, hogy biztonságosan válogassák szét, és a megfelelő helyre juttassák. „Évente 70 ezer kilogramm hajat gyűjtünk össze, összesen fél millió kilogramm szemetet szedünk össze a 4100 fodrászattól, akikkel együttműködünk” – mondta Goei. 

A Green Circle Salon együttműködést kötött a Virginia Tech vállalattal, hogy megalkossanak egy teljesen új anyagot. „Az összeszedet természetes és szintetikus hajat egészen apróra daráljuk, nagyon finomra, majd ipari hulladékból származó műanyaggal keverjük össze, így létrehozva egy új, biokompozit műanyagot” – magyarázta Goei. 

Hajjal az olajszennyeződés ellen

Egy másik szervezet, a Matter of Trust természetes hajat használ fel olyan lábtörlők készítésére, melyek felszívják az olajcseppeket. Ehhez adományként szerzik be a hulladékhajat a fodrászszalonoktól. „Amikor 2010-ben a BP nagy olajkatasztrófája történt, közel félmillió kilogramm hajat kaptunk négy nap alatt – mondta Lisa Craig Gautier, a cég elnöke. – A viharelvezető matracaink a helyi közösségek számára lehetnek nagyon hasznosak, mivel a vizekbe jutó olajszennyeződés fele nem feltételnül a nagy olajkatasztrófákból származik, hanem az eső mossa az utcákról, garázsokból a csatornába. Ha az olajat még azelőtt megfogjuk, hogy az esőelvezetőbe kerülne, az hatással lesz a folyóinkra és az óceánokra is. Ez hatalmas lépés lenne.”

Hajmaradékkal pótolt parókák

A parókák és hajpótlások élettartamát is meghosszabíthatják a levágott hajtincsek, mielőtt végleg elhasználódnának. „A paróka és hajhosszabbítás használók 82 százaléka kidob évente legalább egy általa használt póthajat” – magyarázta Yomi Onashile, a londoni Wig Bar parókajavító alapítója. A parókaviselés egyre nagyobb divat lett az elmúlt években, köszönhetően annak, hogy a hírességek is nyíltan vállalják, ha nem a saját hajukkal jelennek meg a vörös szőnyeges eseményeken, sőt, a közösségi oldalaikon gyakran be is jelölik, ki készítette hajpótlásukat. 

Ám míg sok híresség gyorsabban váltogatja parókáit, minthogy lájkot nyomnánk az Instagram-posztjuk alatt, a hajpótlások élettartama sokkal hosszabb, mint gondolnánk. „Általánosságban elmondható, hogy egy mindennap viselt paróka legalább 12-18 hónapig hordható, ám ha nagyon rendesen gondozzuk, még tovább is tarthat” – mondta Onashile. Ezalatt szükség lehet egy szakember általi felfrissítére vagy beruházhatunk egy otthoni készletre, amivel ápolhatjuk a kedvenc póthajukat. De az is elég lehet, ha egyszerűen óvatosak vagyunk és finoman bánunk vele. „Ha nem bánunk finoman a parókával, különösen az alappal, nagyon könnyen elszakad – mondta Whitney Green parókakészítő. – Van olyan vásárlóm, aki már négy éve viseli ugyanazt a darabot, mert annyira vigyáz rá. Így csak néha kell pótolnom a lezárásoknál időnként, amit szalonból származó hajmaradványokkal is megtehetünk.”

Ha valaha elgondolkodtunk tehát azon, mi történik a régi hajunkkal, a szemétre kerül vagy parókát javítanak vele, talán most már közelebb jutottunk ahhoz az összetett problémához, amit a levágott haj jelenthet a bolygó számára, és a megoldáshoz is, hiszen minden kis lépés számít.

Forrás: The Cut Fotó: Unsplash

Olvass tovább!