A hajszálunk mindent tud rólunk, és el is árulja

2020. augusztus 07.
A kutatók számára új utakat nyit a hajszálak vizsgálata. A tudósok azt is meg tudják mondani egyetlen hajszálunkból, mit ettünk, mennyit keresünk és milyen egészségesek vagyunk.

A Utah Egyetem tudósai több mint 65 fodrászszalon levágott tincseit gyűjtötték össze az alanyok engedélyével. Kiderült, hogy a levágott hajszálak rengeteg információval szolgálnak az adott környék étkezési szokásairól például.

A haj aminosavainak elemzésével meg tudták mondani a tudósok már korábban is, az emberek hol esznek fehérjében gazdag ételeket, és ezek a fehérjék állati vagy növényi eredetű táplálékból származnak-e. A mostani kutatásban viszont a tudósok ennél tovább mentek. 

A hajmaradványok széntartalmának szintjéből következtettek a tulajdonos jövedelmi szintjére (az alacsonyabb széntartalom magasabb jövedelemmel társul), illetve az étrendi mintázatokból megjósolható volt az alanyok egészségügyi kockázata. Ahol az elemzett hajmintákból az derült ki, hogy leginkább állati eredetű fehérjéket fogyasztanak az emberek, azokon a városrészeken nagyobb arányú volt a lakosok elhízása és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása. 

A hajminták elemzése pontosabb képet adhat a kutatásokban az emberek étkezési szokásairól, mint a hagyományosan alkalmazott önbevallásos módszer, így a jövőben pontosabb eredményekkel dolgozhatnak a tudósok tanulmányaik során.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash