A hideg hónapok után erre a vajra van szüksége a bőrnek és a hajnak

2022. április 22.
A ghí egy olyan különleges vaj, ami nemcsak táplálja, de védi is a bőrünket és a hajunkat.

A ghí egy tradicionális indiai élelmiszer, amit vajból készítenek. Előállítására azért volt szükség, mert hűtését nem lehetett megoldani, hamar megromlott. A ghíkészítés eljárása során a vajból minden könnyen romló komponens távozik, a tejfehérje és a tejcukor kiválik, a fehérje fehér réteget képezve lesüllyed, a megolvadt vaj tetején pedig hab jelenik meg. A habot leszedve és a fehér, alsó fehérjeréteget visszahagyva a középső zsiradékrétegből lesz a ghí. A termék nemcsak egy praktikus zsiradékfajta, de az ájurvédikus konyha egy meghatározó alapanyaga is, amit a szépségápolásban is előszeretettel használnak: hidratálja a száraz bőrt, és új életet lehel a hajba.

ghí vaj

„Számos lipidet, gliceridet, zsírsavat és olyan vitaminokat tartalmaz, mint az A-, D- és E-vitamin, vagyis hidratáló és tápláló tulajdonságokkal rendelkezik” – magyarázza dr. Sejal Shah New York-i bőrgyógyász, aki kimondottan a száraz területekre ajánlja, legyen az a könyök, az ajak, netán a talpakon megjelenő bőrkeményedés. Állaga viaszos, szilárd, érzetre olyan, akár egy ajakbalzsam.

Vonzza a nedvességet

A különleges vaj kivételes tulajdonsága, hogy más természetes zsírokkal szemben, dugig van gliceridekkel, amelyek nedvesítőként működnek, vagyis a ghí magához vonzza a nedvességet a bőrbe, és mintegy a felület alá zárja, hogy a bőr hosszabb ideig hidratált maradjon. Mivel zsírsavakban gazdag, gyorsan beszívódik a bőrbe. A ghí más termékekkel kombinálva is jól működik, például készíthetünk belőle kurkumás maszkot, de keverhetjük mézzel is. A szakemberek figyelmeztetnek, olajos bőrűek csak mértékkel használják, ugyanis eltömítheti a pórusokat.

A vaj nemcsak a bőrt, de a hajat is ápolja: mivel E-vitaminban gazdag, intenzíven hidratálja a fejbőrt és a hajszálakat, és véd a szabad gyökök káros hatásaitól. A vajból készíthetünk mélyhidratáló maszkot, amit használhatunk magában, de hozzákeverhetjük például olívaolajhoz vagy épp a kedvenc kondicionálónkhoz is. A legjobban akkor hat, ha 2-3 órán át nem mossuk ki. A hajból dupla samponozással tudjuk kiöblíteni.

Forrás: Wellandgood Fotók: Getty Images

Olvasd el ezt is!