Ez történik, ha irreális elvárásokkal ülünk be a fodrászunkhoz

2022. május 03.
A H'air szalon blogjában Győrfi Béla fodrászmester egy olyan gondolatmenetet oszt meg veletek fodrász szemszögből néhány izmos frizuratipp kíséretében, amelyet valós események ihlettek…

Abban a világban, és annak is azon a felén élünk, ahol elég sok mindent elég gyorsan és instant módon megkaphatunk, így az elvárások gyakran a határtalanság szélét súrolják. Halmozottan igaz ez a különböző szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyektől gyakran azonnali, látványos és tartós hatást várunk.

Korábbi írásunkban mi magunk is azt ajánlottuk, hogy a fodrászhoz egész nyugodtan a vágyott frizurát vagy frizurákat ábrázoló fényképpel érkezzünk, hiszen ez segítséget jelent a szakember számára pontosabban feltérképezni az elképzelt frizurát, viszont nem árt figyelembe venni azt is, hogy a valóság és a lehetőségeink egy univerzumban vannak-e egymással.

fodrasz-haj
Egy ilyen helyzetben az is fontos lehet, ha a saját hangunkon kívül mást is meg tudunk hallani. Vagyis, ha a szakember előre figyelmeztet, hogy mindent megtesz, ami a képességeitől kitelik, de nem garantálja, hogy az eljárás végén a vékony szálú, szőke hajunkkal mégsem úgy fogunk kinézni, mint az afroamerikai lány a képen, próbáljuk ezt „meghallani”, így végül nem kevés csalódástól kímélhetjük meg magunkat. Azt mondják önbizalomból sosem elég, de sokszor némi önkritikával többre jutunk. Sajnos a fizika törvényeit még a legjobb fodrász sem tudja áthágni. 3 almából ő sem tud 5-öt csinálni, úgy, hogy ne legyen közötte pár fél darab is…

Tehát a kétujjnyi vastag, hátközépig érő copfunktól ne várjuk, ha öt év után rászántuk magunkat, hogy végre elmenjünk fodrászhoz, majd megcsinálja azt, hogy volumen is legyen, de a hossza semmit se változzon. Az anyagmegmaradás törvénye itt is létezik, nem a fodrász feladata, hogy megsokszorozza a hajadat.

fodrasz-haj
Nem azt állítjuk, hogy nincsenek rossz fodrászok és elrontott frizurák, viszont a siker itt is legalább két emberen múlik. Tehát ha alapvetően azt tapasztaljuk, hogy a fodrászunkat érdekli a problémánk, és hosszan konzultál velünk, azt valószínűleg nem önkényes érdekből teszi, vagy mert szabadidejében nincs kivel beszélgetnie, hanem azért, mert szeretné megoldani a problémánkat. Vagyis ha nem pont az lesz a vége, amire vágytunk, de nem akartuk vagy nem voltunk képesek meghallani a lehetőségeket, akkor a probléma forrása bizony nem a szakértelem hiányában keresendő. Amikor azt mondjuk, meg lehet csinálni, mert az élet nem fekete-fehér (a szürkének is ugye legalább 50 árnyalata van), az is egy érdekes kérdés lehet, hogy hogyan.

Ha kevesebb, vékony szálú hajjal születtünk, de mi hosszú és vastag szálú hajjal éreznénk jól magunkat, akkor sajnos el kell fogadnunk, hogy ebben az életünkben erre nem lesz lehetőségünk, mert a tudomány jelen állása szerint erre valódi és tényleg esztétikus megoldás nem létezik. De ha mégis nagyon szeretnénk tenni valamit, próbáljunk meg olyan frizurát választani, ami harmonizál a hajunk adottságaival. Higgyük végre el: nincs rossz haj, csak rosszul megválasztott frizura!

Szöveg: Győrfi Béla, H’air Szalon Fotó: Unsplash

Olvass tovább!