Ettől lesz a hajad frizura

2022. május 09. |

A H'air szalon szépségblogjában ezen a héten Schaffhauser Márk fodrász enged nektek betekintést abba, hogy mi minden is kell ahhoz, hogy a hajunk ne pusztán haj legyen, hanem frizurává váljék.

Fodrászként gyakran találkozom ezzel a mondattal: a hosszából ne vágjunk, csak legyen valami formája. Felmerül a kérdés: lehet úgy frizurát készíteni, hogy nem használjuk az ollót?

Egyáltalán, adhatunk így formát a hajnak?

Ehhez először meg kell értenünk a hajkorona mivoltát. A hajunkat a fejbőrünkből kinövő hajszálak összessége adja, ezek a hajszálak pedig 99%-ban „fejjel” lefelé helyezkednek el, tehát lógnak. Hogy ezt miképpen is teszik, azt a haj növési iránya határozza meg. Ez azt jelenti, hogy a fejbőrünkből a hajhagymák nem egyenletes irányban és arányban nőnek ki. Mindegyiknek meghatározott iránya van, ami mindenkinél más és más. Amikor ez az irány körvonalasan rendeződik, azt forgónak nevezzük. A haj növési iránya a fejünk különböző részein változhat. Ilyenkor léphet fel természetes aszimmetria, hiába egyforma hosszú a két oldal, máshogy fognak állni, emiatt felemás hatást kelthetnek.


A formát alapvetően a hajszálak hossza határozza meg.

Itt kell említenem a „ritkítás” és „puhítás” kifejezéseket. A hajat nem lehet ritkábbá tenni, csak bizonyos szálakat rövidebbre vágni, ez adja végül a tincsek elvékonyodását. Tehát lényegtelen, hogy sima vagy ritkító ollót, pengét vagy egyebet használunk, akinek sok haja van, annak sok is marad, akinek kevés, annak sem lesz kevesebb. Ugyanakkor a frizura esése, mozgása és puhasága nagyban függ a belevágott rövidebb tincsektől, vagyis nagyban hozzájárul a végső formához.

Összegezve, ha marad a hossz, az azt fogja jelenteni, hogy az alsóbb rétegekből nem vágunk, de a felsőbbekből igen, így átmenetet képzünk. Ettől lesz az, hogy ránézésre a hossz marad, ám mégis vannak benne rövidebb tincsek, amik egy új sziluettet, formát adnak. Tehát a frizura egy direkt, előre meghatározott formában levágott hajszerkezet, amíg az egyszerű hajkorona, a sok-ok fejünkből kinőtt, és csak úgy a nagyvilágba létező hajszálakat jelenti.

Ha például leborotváljuk a fejünket kopaszra, és hagyjuk nőni a hátunk közepéig, minden hajszál nagyjából egyforma hosszúságú lesz, ezért egy uniform, fejforma típusú formát kapunk, ami működik, de nem annyira esztétikus, mintha egy kicsit az arcunkhoz és sajátosságainkhoz igazítanánk a tincsek hosszát. Így lesz lényegében a hajból frizura.

Ez többnyire 2 fázisból áll.

Egy külső vonallal meghatározzuk az alapvető formát, (ami mindenkinek az igényeihez mérten más), aztán egy újabb frizura készül, amikor is a hajszerkezet belső struktúrája kerül kialakításra, puhítással vagy épp ritkítással.

Ezek között igazából annyi a különbség, hogy mennyire körültekintően és finoman dolgozik valaki. De ez inkább csak a köznyelvben elterjedt különbség, a puhítás egy sokkal szebb megfogalmazás, senki sem szeretné, hogy a haja ritka legyen.

Ez a technika már újabb keletű, mint akár a ’60-es évek környékén általánossá vált Vidal Sassoon-féle hajvágás. A ma általánosan elterjedt technikák többek között az ő tanítványai nevéhez fűződnek, akik puhítással létrehozott textúrákkal dolgoztak, amik olyan frizurákat eredményeztek, amelyek már otthoni körülmények között is könnyen reprodukálhatóvá váltak a hajmosást követően.


Tehát, ha a hajvágás után otthon is könnyedén összeáll a fodrász által elkészített frizura, akkor nagy eséllyel valódi szakembert találtunk, de ha például csak különböző sütögetések és csavarok beiktatásával érhető el a fodrászatból távozáskor látott forma, ott sajnos valami turpisság lesz a dologban, ezek a megoldások ugyanis a szakértelem hiányát hivatottak elfedni.

Olvass tovább!

100 éves a bobfrizura

100 éves a bobfrizura

A Győrfi Béla vezette H'air szalon blogjában ezen a héten 100 éves frizura jellemzőibe és történetébe kapunk egy kis betekintést.

Szólj hozzá te is!

Még több Szépség

Fiatalos, rövid pixie frizurát minden életkorban! 60 felett

Fiatalos, rövid pixie frizurát minden életkorban!

Egy kávé, ami felveszi a harcot az öregedéssel antigyökök

Egy kávé, ami felveszi a harcot az öregedéssel