Hogyan vágd az ollófóbiás gyerek haját otthon?

2022. március 20.
Vannak olyan gyerekek, akik lelkesen együttműködnek a fodrásszal a hajvágásban, nem okoz gondot nekik a hajmosás, sőt, a trimmelő sem. A kevésbé szerencsés szülők gyerekei viszont sikítva menekülnek az olló elől, és hiába lenne jobb profira bízni a frizurájukat, valószínűleg kidobott pénz, idő és energia lenne fodrászhoz vinni őket. Ha tényleg csak az otthoni hajvágás marad az egyetlen lehetőségünk, így hozhatjuk ki belőle a legtöbbet, a legbékésebben.

Nem csoda, ha a legtöbb szülő úgy vág bele a gyerekvállalásba, hogy ő biztosan nem vágja majd otthon a gyereke haját. Élénken él még bennük – és rengeteg fotó is tanúskodik róla – a saját gyermekkori bilifrizurájuk emléke. Aztán születik egy olyan gyerekük, aki nem hogy a körmét, de a haját is csak nagy harcok árán engedi levágni, szóba sem jöhet a fodrász, hiszen apró, lopott nyisszantásokkal lehet csak napok alatt valami frizurafélét ügyeskedni a fejükre. Sokat tehetünk azonban  azért, hogy a hajvágás ne legyen nagy családi trauma, és a végeredmény is szalonképesebb legyen, mint a mi gyerekkorunkban.

gyerek-hajvagas-otthon

Családi program vagy gyerekkori rémálom?

„28 éve vágjuk gyerekek haját, és vannak kicsik, akik tényleg élvezik, míg mások rettegnek az egésztől – mondta Cozy Friedman egy New York-i gyermek hajvágó szalon vezetője. – Tényleg vannak gyerekek, akiknek jobb, ha a szülő vágja otthon a haját, mintha egy idegen tenné, akinek ez a munkája.” A tapasztalt gyermekfodrász azt is hozzátette, hogy némi rákészüléssel akár szórakoztató közös programmá is tehetjük a hajvágást szükséges rossz helyett. „Figyelemelterelés, figyelemelterelés, figyelemelterelés – írta le a siker zálogát egyetlen szóval Friedman. – Minél több olyan dolog van kéznél, ami lefoglalja az apró kezeket, annál jobb. Legyenek játékok, énekeljünk, fújjunk buborékot. Nincs olyan, hogy túl sok.”

„A gyerek mozgó célpont, így fontos, hogy kellően óvatosak legyünk és kész tervvel vágjunk bele a hajvágásba. Legyen fésűnk, egy jó hajvágáshoz való olló és a szórakoztató dolgok körülöttünk – mondta Friedman, hozzátéve, hogy ha rendszeresen otthon vágjuk a gyerekek haját, célszerű beruháznunk egy valóban jó fodrászollóba. – A haj ellenálló, egy sima háztartási olló nem vágja el rendesen” – figyelmeztetett Friedman. 

Az időzítés is sokat számít. „Soha ne vágjunk hajat fáradt, éhes vagy morcos gyereknek. Mindig akkor csináljuk, amikor nyugodt az egész család és senki sem túl ingerült.” Fontos az is, hogy minél gyorsabbak legyünk. „Ahogy telik az idő, csak egyre nehezebb lesz, a gyerekek figyelme vészesen csökken.”

Mi jön ezután?

Ha minden készen áll és rátérnénk a tényleges hajvágásra, ne habozzunk. A megfelelő hajkondicionálóval dörzsöljük be a gyerekünk haját, ha hajlamos a gubancolódásra és jól fésüljük ki. Ezután egyenletesen vizezzük be a hajat egy szórófejes flakonból. Még valószínűleg leköti a figyelmüket a sok játék, esetleg mese, így jól feloszthatjuk tincsekre a hajat és kifésülhetjük, feltűzhetjük. „A YouTube-on rengeteg hasznos videót találunk arról, hogyan kell gyerekek haját vágni, ha nem vagyunk biztosak benne, hogyan csináljuk” – javasolta Friedman. 

Törekedjünk a lehető legegyszerűbbre, ne akarjunk bonyolult hajkölteményt alkotni. „Ne is reménykedjünk abban, hogy 20 percnél több időnk van. Sőt, nagy valószínűséggel csak két részletben tudjuk majd befejezni a hajvágást. Kezdjük a frufruval vagy az alapforma kialakításával. A rétegek kialakítása nagyobb gyakorlatot és stabilan tartott fejet kíván.”

Soha ne használd a hajvágás szót

„Ha a gyermekünk érzékeny, ideges, folyamatosan meséljünk róla, épp mit csináljunk, milyen lesz a haja. Minden gyerek más, ezért máshogy reagál a dolgokra. Van, aki már a köpenytől frászt kap, másokat a vizes spray zavar legjobban, vannak, akik az olló hangjától félnek, míg sokan a trimmelő berregésétől” – magyarázta Friedman, aki szerint arra is figyelnünk kell, hogyan beszélünk magáról a hajvágásról.

„Ne használjuk a vágás szót, mert erről a gyerekeknek gyakran a veszély jut eszükbe. Mondjuk inkább, hogy frizurát készítünk. És amikor vizet spriccelünk a hajukra, mondjuk azt, jön az eső, a hajszárítónál pedig a szél” – javasolta a gyerekfodrász.

Nem baj, ha nem megy

Ha már a felsoroltak gondolatától is legszívesebben kitépnénk a saját hajunkat, nincs akkor sem gond. Biztosan megtaláljuk az a fodrászt, akit elfogad a gyermekünk, és kellően türelmes ahhoz, hogy végigcsinálja a hajvágást velünk.

De ha az otthoni hajvágás eredményével nem vagyunk elégedettek, akkor is emlékeztessük magunkat arra: ez csak haj, és nagyon hamar visszanő.

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!