Pompadour, aszimmetrikus, undercut: minden arcformához tartozik egy pixie frizura!

2022. április 14.
Sok nő kacérkodik a vagány, de mégis extranőies rövid, pixie hajviselettel, azonban a legtöbben mégsem merik meglépni a váltást, mondván, az ő arcuk nem elég ilyen vagy olyan ahhoz, hogy rövid frizurát viseljenek. Jó hírünk van a hajvágáson gondolkozó nőknek: minden arcformához, életkorhoz és testalkathoz tartozik egy szuper rövid snitt, amit bátran bevállalhatunk! Cikkünkben összeszedtük a legfőbb pixie fajtákat, és azt, hogy kinek melyik áll a legjobban!

Sokak fejében él a kép, miszerint a rövid haj kizárólag a hosszú nyakú, nagyon vékony, karakteres arcú nőknek áll jól. Ez azonban szerencsére egyáltalán nincs így, egy megfelelően vágott rövid frizura képes lágyítani vagy éppen kontúrosabbá tenni az arcvonásokat, nyújtani vagy éppen nőiesebbé tenni az alakot vagy az arcot, illetve kiemelni az adottságainkat, a szemet, szemöldököt, szájat vagy éppen az arcéleket, ha arra van szükség. A kérdés csak az, hogy megtaláljuk-e az adottságainkhoz leginkább illő fazont. Cikkünk ehhez nyújt segítséget.

Mit jelent a pixie vágás?

A pixie egy rövid, női hajviselet, aminek számos fajtája és formája elterjedt. Egyszerre merész, stílusos, játékos és sokféleképpen variálható. Maga a szó valószínűleg kelta eredetű, és amellett, hogy egy női név is, tündért jelent.

Miért vágassunk pixiet?

Igen, egy pixie vágás első látásra hatalmas elkötelezettségnek tűnhet. Hiszen egy ilyen drasztikus hajvágással megszabadulunk a lófarok és a heti 1-2 hajmosás kényelmétől is. Ugyanakkor az érem másik oldalán számos más tényező van! Például nem bújhatunk a hajunk mögé, ha bizonytalannak érezzük magunkat, így egy megfelelően formázott és ápolt pixie hajjal napról napra növelhetjük az önbizalmunkat.

Ráadásul hiába kell többet mosni egy pixie hajat, összességében még mindig sokkal kevesebb időt kell tölteni a haj szárításával és formázásával. A nyári időszakban akár teljes egészében is lemondhatunk a hajszárítás nyűgéről. Sőt, egy pixie frizurával minden nap kísérletezhetünk néhány hajformázó termék segítségével. Lehet szuper sikkes, bohó vagy akár vad is ugyanazon snitt.

pixie-fajtak

Kinek áll jól a pixie haj?

Ha ovális az arcunk, egy pillanatig ne habozzunk! Ugyanis az ovális arcot minden rövid snitt szuperül kiemeli, így a pixie is. Csupán csak arra kell figyelni, hogy ne felfelé formázott változatot válasszunk, mert az tovább nyújtja az egyébként is hosszúkás arcot. Tévhit, hogy ha kifejezetten kerek az arcunk, akkor mindenképpen el kell felejtenünk a pixie frizurát! A rétegesre vágott, vagy oldalt nagyon rövidre nyírt változatok és az aszimmetrikus tincsek például kifejezetten nyújtják a formát. És igen, a szögletes és szív alakú arc is ujjászülethet egy megfelelő pixie vágás után, a szögletes arcot a frufrus pixie például remekül lágyítja is.

Nézzük, milyen alapfazonok léteznek, amik közül minden arcformához tudunk választani! 

Klasszikus hosszú pixie

Sikkes, nőies és nagyszerűen kiemeli a kislányos vonásokat a klasszikus hosszú pixie, amit számos celebritás is kipróbált már. Imádja Jennifer Lawrence és Emma Watson is, mindkettőjük szemét és mosolyát kifejezetten lágyítja a snitt.

pixie-fajtak

Klasszikus

Vissza oda, ahonnan indul a pixie: egy a klasszikus, mindenhol egyforma hosszra vágott fazon nagyon elegáns, ha viszont egy kis izgalmat vinnénk bele, akkor a hajformázó segítségével emelhetünk is a tövén vagy definiálhatjuk is jobban a tincseket.

pixie-fajtak

Pompadour

A pompadour, azaz az oldalt extrém rövidre vágott, felül hosszabbra hagyott és hátraformázott pixie mindenképp a bevállalósaknak való, azoknak, akik kifejezetten ki szeretnének tűnni a tömegből. Ha kerek, illetve kisebb az arcunk – mint például Tilda Swintoné –, akkor biztosan nem fogjuk megbánni ezt a fazont.

pixie-fajtak

Undercut pixie

Az undercut, azaz a hajkontúrok kicsire vágása szuper ahhoz, hogy a hosszakkal és formákkal a lehető legtöbbet játsszunk. Különösen jól áll azoknak, akiknek sok hajuk van, hiszen ez a snitt mindenképpen elvesz a volumenből.

pixie-fajtak

Oldalfrufrus pixie

Azoknak, akik erősebb vonásokkal rendelkeznek, kifejezetten jól áll, ha hosszabb frufrut vágatnak a rövid hajukhoz. Az oldalfrufruval ügyesen lehet játszani, akár hátra is lehet fésülni, de egy pillanat alatt lazán be is hullámosíthatjuk vagy egyenesre száríthatjuk, ha úgy tartja a kedvünk.

pixie-fajtak

Aszimmetrikus pixie

Az aszimmetrikus pixie van, hogy félig inkább a bob hajhoz közelít: egyik oldalon hosszan, akár az áll alá is ér, míg a másik oldalon vagy tüsire, vagy hosszabbra, de a másiknál rövidebbre vágott. Az aszimmetriával ügyesen lehet játszani, jó megoldás azoknak, akiknek kerekebb az arcuk, mégis kacérkodnak a rövid frizurákkal.

pixie-fajtak


GYIK

Mindenkinek jól áll a pixie? 

Igen, nincs olyan fejforma vagy testalkat, amihez ne állna jól a rövid snitt, a kérdés csak az, hogy megtaláljuk-e a hozzánk leginkább illő fazont.

Nehezebb kezelni a pixie-t, mint a hosszú hajat? 

Ugyan a pixie frizurát többször kell mosni és formázni, összességében mégis sokkal kevesebb idő a kezelése, mint a hosszú hajnak.

Milyen fajtái vannak a pixie-nek? 

Számtalan fajta és forma létezik, a klasszikus egyhossztól az undercutig, azaz rövidre vágott kontúrral rendelkező fazonokig. Van olyan pixie, ami szimmetrikus, és van olyan, ami aszimmetrikus, utóbbi a kerek archoz kifejezetten jó megoldás. A pixie-ket aszerint is csoportosíthatjuk, hogy frufrusak vagy frufru nélküliek.


Összefoglalás

Nincs olyan ember, akinek ne állna jól a rövid haj, a különbség csupán a vágástechnikában rejlik. A sztárok frizurái szuperül megmutatják, mennyire ezerarcú lehet a pixie frizura. Ezeket a snitteket napról napra másképp formázhatjuk, így változatosságot hozva a megjelenésünkbe. Érdemes tisztában lenni a pixie-k fajtáival is ahhoz, hogy az alkatunkhoz legmegfelelőbb fazont választhassuk a fodrásznál.

Fotó: Getty Images