A legtutibb kiegészítők, ha luxusfürdőre vágysz

2022. május 12.
Kevés jólesőbb dolog van annál, mint a kinti mínuszokból hazaérve elmerülni egy kád forró vízben, és érezni, ahogyan az izmaink teljesen ellazulnak. A fürdés felturbózásához szakértő segítségét kértük, hogy minden csobbanás igazi lélekemelő élmény legyen.

A meleg víz nyugtató, harmonizáló hatásának már évezredek ezelőtt is voltak rajongói, hiszen a fürdőkultúra az ókori Közel-Keleten, a görögöknél és a rómaiaknál is virágzott. Ám míg akkoriban a legtöbben csak a fürdőházakban hódolhattak ennek a relaxáló tevékenységnek, ma már az otthonunkban is adottak a feltételek. A forró víz pedig nemcsak a testünknek segít lelazítani, de hatására az elménk is kikapcsolhat, megpihenhet.

kad-furdes-olajok

„Legyen ez a mi időnk, bizonyosodjunk meg róla, hogy senki nem fog zavarni – ajánlja az Aria Hotel és a Harmony Spa brand managere, Parti Regina. – Hagyjuk a nappaliban a telefont, és kezdjünk neki a fürdőszobában a nyugtató légkör kialakításának. Használjunk illóolajokat, gyújtsunk gyertyákat, és indítsunk el egy relaxáló zenét. Van, akinek a fürdés mellé nem hiányozhat egy jó könyv vagy egy pohár finom vörösbor sem, utóbbi után ne felejtsünk el elegendő vizet fogyasztani.” A forró fürdőt kiegészítő kellékeken túl a legfontosabb, hogy a jól megérdemelt énidőből tényleg ki tudjuk hozni a maximumot.

Töltekezés kívül-belül

Parti Regina szerint bármi, amit magunkért teszünk, hozzájárul a testi-lelki egészségünkhöz. „Az időszakos egyedüllét és a nyugalom a mentális egészségünkre ugyanolyan pozitív hatással van, mint a testünkre.” Teremtsünk magunkat énidőt, hiszen akkor tudunk másoknak adni, ha mi magunk is fel vagyunk töltődve. Ha a hétköznapokon a gyors zuhanyzásra szavazunk, azzal nemcsak csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, de a fürdés is még különlegesebb alkalommá avanzsálódik. „Mindig adjuk meg a módját: melegítsünk elő egy puha köntöst vagy törülközőt, hogy a kádból kilépve is folytatódjon a kellemes élmény” – ajánlja a szakértő.

Olajok bűvöletében

„Az illóolajok segítenek a lelki egyensúly helyreállításában – mondja a Harmony Spa managere. – Ha felfrissülésre vágyunk, válasszunk valamilyen mentát, ha pedig nyugalomra, akkor levendulát vagy eukaliptuszt.” Figyeljünk azonban rá, hogy az illóolajat soha ne közvetlenül a vízbe öntsük, mivel abban nem oldódik fel, illetve irritációt is okozhat. Fürdősóra csöpögtetve, esetleg tejszínnel, mézzel összekeverve adjuk a vízhez, vagy használjunk illóolajos fürdőolajakat!

kad-furdes-olajok

Az optimális rutin

Szakértőnk szerint a teljes ellazuláshoz legalább fél óra szükséges, a kád vize pedig akkor jó, ha körülbelül 37-40 fokos – ez kicsit magasabb csak, mint a testhőnk.

A hosszan tartó fürdőzés kiszáríthatja a bőrünket, ezért a kádból kilépve különféle olajokkal és testápolókkal tudjuk visszahidratálni. „Az olajat nedves bőrre vigyük fel, így jobban beszívódik – állítja Parti Regina. – A természetes kozmetikumok hívőinek pedig az illatanyagmentes shea vajat ajánlom.”

A mi kedvenceink

Fürdőolaj Jo Malone London English Pear & Freesia, 18 500 Ft
Ez a pazar fürdőolaj az avokádóolaj és jojobamag tápláló kettőse mellett a zamatos körte és a frézia illatával lengi lágyan körül a fürdőszobánkat.

Hab- és tusfürdő The Body Shop Spa of the World Tahiti tiaré, 3490 Ft
Egy exkluzív spa érzetét kelti a pezsdítő monói tiaré virág és a mélyen hidratáló etiópiai méz vegyülete. Már csak egy meditációs zenére van szükségünk hozzá.

Fürdőbomba I Heart Revolution Tasty Avocado, 1799 Ft
Legszívesebben beleharapnánk, de inkább csak törjük a vízbe: ez a bájos fürdőbomba a rózsa és a zsálya illatával csábít a habok közé.

Vegán szilárd habfürdő Lush Milky Bath, 3590 Ft
Kakaóvajjal és olívaolajjal kényeztet. Hidratál és műanyagmentes csillámokkal teszi ragyogóvá még a legsötétebb téli estéket is.

Hab- és tusfürdő gél Kiehl’s Original Musk, 6800 Ft
Érzéki, uniszex, pézsmás illatú, könnyen habzó gél, amely selymesen puha érzetet hagy maga után.

Illatgyertya Diptyque Pomander, 16 400 Ft,
Elbűvölő téli mesevilágot idéz ez a kellemesen fás, narancsos-fahéjas illatvilágú gyertya.

Himalájai gyógyító fürdősó Mauli Rituals, 15 450 Ft
Igazi prémiumrelaxációt nyújt a rózsakvarc kristályport és 13 nyugtató hatású olajat tartalmazó fürdősó.

Levendula habfürdő L’Occitane, 8 590 Ft
Egy szépségtermék, amelyben az ikonikus provence-i levendula garantálja az ellazulást. Különlegessége, hogy csomagolását a régi illatesszenciákat tartalmazó tárolók ihlették.

Szerző: Pantócsik Adrienn Fotó: Usnplash

Ez a cikk a Marie Claire 2021-es januári lapszámában is megjelent.

Olvass tovább!