5 szuper dolog, amire a shea vajat használhatod

2020. szeptember 04.
A kókuszolajról ódákat zengnek az utóbbi időben, pedig az afrikai karitéfa terméséből készült shea vaj hatása legalább annyira fantasztikus. Szépségbloggerünk, Peonilla most tippeket ad, hogyan használd.

A shea vaj kiválósága abban rejlik, hogy összetétele nagyon hasonlít az emberi bőrt védő, természetes emulzió összetételéhez, emellett rendkívül gazdag A-, E- és F-vitaminban. Mivel előállítása hidegsajtolással történik (nem alkalmaznak hőkezelést), így a végtermék semmilyen kémiai adalék- és színezőanyagot nem tartalmaz. Éppen ezért akár már újszülöttkortól használható, a legérzékenyebb bőrre is. Csak arra ügyelj, hogy valóban 100% tiszta, finomítatlan shea vajat vegyél.

• Száraz bőr:

A világon az egyik legjobb természetes hidratáló, ugyanis 60-70%-os a zsírtartalma. Száraz arcbőrre, nyakra, dekoltázsra, könyökre, kéz- és lábfejre kenve hosszan tartó puhaságot kölcsönöz. Viszonylag nehezen szívódik fel, de egészen kevéske elég belőle. Melegítsd fel a tenyeredben, és masszírozd a bőrödbe. Aknés bőrre nem a legelőnyösebb a használata, mert habár hivatalosan nem komedogén, van, akinek pattanásokat okoz.

Olvastad már?

• Ráncok:

Magas vitamin- és antioxidáns-tartalma feszesíti a bőrt, segíti a sejtmegújulást, késlelteti a ráncok kialakulását és finomítja a meglévőket. Szemránckrémként is használhatod, a legérzékenyebb szemet sem fogja irritálni!

• Ekcéma, allergia, pikkelysömör:

Ha bármelyik makacs bőrproblémával küzdesz, ne habozz kipróbálni! Az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit pár héten belül csökkenti, és megakadályozza az újbóli kialakulásukat. Az egyéb allergiás bőrtüneteket is enyhíti, nyugtató, gyulladáscsökkentő, regeneráló hatású.

• Csípések, kiütések, gyulladás:

Mivel felgyorsítja a bőr öngyógyító funkcióit, segít csökkenteni a gyulladásos tüneteket, visszahúzza a duzzanatot, mérsékli a viszketést.

• Smink alá:

Használhatod a szemhéjra a szemhéjpúder felvitele előtt, így a szín sokkal intenzívebb és tartósabb lesz. Applikáld az ajkaidra ajakír helyett vagy pirosítóval keverve, így egy szuperhidratáló, matt rúzsként funkcionál. Vagy vidd fel a bőrhibákra a korrektor használata előtt, hogy egyenletes legyen a sminked.

További 5 felhasználási tippért kattints Peonilla oldalára!

A cikk egy korábbi változata a Nők Lapja Egészség magazin 2015/02. számában is megjelent.

Fotó: Getty Images

Kattints tovább!