Spatörténelem: a tengeri moszat tekercselésektől az okos arcmaszkokig

2021. január 20.
Legtöbbünknek egy kényeztető spanap mindig jöhet, de télen különösen. A régmúlt szépítő fürdőzési szokásainak legfurcsább, legviccesebb és legőrültebb pillanatait elevenítjük most fel.

Furcsaságok a spatörténelemben

1537-ben VIII. Henrik elrendelte, hogy akit nyilvános fürdő vagy meleg források vizeiben találnak ejtőzni, azt fogják el, hurcolják el, és kínozzák meg a londoni Towerben (a paranoiás király ugyanis meg volt győződve arról, hogy újonnan megalapított egyházával kapcsolatban csupa ellenséges véleményt osztanak meg a természetes vizekben magukat áztató katolikusok), míg több száz évvel később, az európai felső osztály tagjai úgy gondolták, hogy csak a szegényebbeknek van „szükségük” ilyen tevékenységre, ők maguk nemigen mártóztak ilyen vizekben. 1843-ban, a „pocsolya” másik oldalán, Philadelphiában egy hasonlóan furcsa törvény született: november 1. és március 15. között illegális volt minden spatevékenység. Pár évvel később a bostoni törvények pedig teljesen megtiltották a nyugtató, meleg fürdőt.

spa-tortenelem

De hogyan kezdődött?

Szerencsére a forró vízű forrásokban, gyógyfürdőkben, termálfürdőben való kikapcsolódást nem mindig tiltották aggodalmaskodó törvényhozók. A természetes meleg forrásokban az elme, a test és a lélek újjászületésének fényűző és gyógyító gyakorlata évezredek óta népszerű időtöltésnek számított szerte a világon. Ősi nyilvános fürdők ezreit tárták fel Japántól Európán át a mai Amerikáig. A gyógyfürdőket nem csak a megújulás szent helyeként tisztelték az akkori népek: a fürdőkre mint a társadalom fontos gyülekezőhelyeire is tekintettek, ahol a köznép a nemesekkel, a bűnöző a bíróval ugyanabban a gyógyvízben engedhette ki a fáradt gőzt.

Kattints tovább!

Bár Santorinin és Krétán Kr.e. 2. évezredből származó, pazar alabástrom fürdőket is feltártak, a rómaiak voltak azok, akik a nyilvános fürdőket a társadalmi életük középpontjába emelték. Rómában elsőként a birodalom katonái használták ki a természetes forrásvizek gyógyító erejét. Felfedezték ugyanis, hogy a csatákban szerzett sérüléseik gyorsabban gyógyulnak, ha rendszeresen megmerítkeznek ezekben a vizekben. A nemesek is gyakran látogatták a fürdőket, ahol az előző napi tivornyákból itt próbáltak regenerálódni.

foreo_spa_romanbaths

A fürdők evolúciója

Évezredeken keresztül a spaélmény kizárólag a lassú vízbemerülés rituáléját jelentette a termálmedencékben. Nem voltak iszappakolások, tengeri moszat tekercselések, svédmasszázsok vagy meleg köves terápiák. Mindez az 1770-es években változott meg. A megvilágosodás korának orvosai a betegeknek már nemcsak a gyógyító fürdést javasolták, hanem például azt is, hogy kiránduljanak a forráshoz, és akár igyanak belőle. Később már teljes körű terápiákat alkalmaztak a gyógyfürdők jótékony hatásaira építve. A test edzése, valamint a testápolási és táplálkozási tanácsadások lassan szerves részévé váltak Európa elegáns fürdőinek. A történelem során a fürdők sok hullámvölgyön mentek keresztül, a mostani járványhelyzet pedig az elmúlt ötven év legnagyobb zuhanásába taszította a fürdőipart.

spa wellness történelem

Láttad már?

Gyors tippek otthoni szaunához

Amíg a spák újranyitnak, persze otthon is kialakíthatjuk saját sparituálénkat.
Extratipp: néhány csepp eukaliptusz illóolajat oldj fel a fürdővízben (pl. egy kanál tejre vagy sóra csepegtetve), és indulhat a gyógyító fürdés. Ha nincs kádad, az sem probléma, zuhanyzás közben dobj egy levendulaillatú fürdőbombát a zuhanytálcára, és kész is a minimalista házi szauna. A még magasabb szintű otthoni spaélményért persze ma már használhatsz a zuhany alatt arctisztító és masszírozó készüléket, vagy akár spaélményt kínáló okos arcmaszkot.

foreo_ufo_spa_at_home-4

Fotó: Marie Claire-archív, Getty Images

Forrás: Foreo