Peptidekkel a bőrelváltozások ellen: így halványíthatók a pigmentfoltok

2022. május 23.
Sok nő számára hoznak kellemetlenséget a melegebb hónapok: az egyre erősebb napsugarak előcsalogatják a sötét foltokat az arcon. Megfelelő fényvédelemmel és különleges hatóanyagokkal azonban felvehetjük a harcot a jóindulatú, de nem túl tetszetős elváltozásokkal szemben. Ilyenek többek között a peptidek, a fehérítő hatású azelainsav és a B3-vitamin is.

A bőr nem felejt

Sokan nem tudják, hogy ugyanaz az anyag felel bőrünk ragyogó barnaságáért, mint az esztétikai problémát jelentő foltokért: a melanin sötét pigment, amely a napsütés hatására termelődik és elsődleges feladata megvédeni bőrünket a nap káros sugaraival szemben. Ha a bőr valahol károsodik, ott több melanin termelődik, szeplők, májfoltok és egyéb elszíneződések jelennek meg, amelyek a borongósabb hónapokban kevésbé látszanak vagy eltűnnek, tavasszal azonban újra előjönnek.

„A bőrelváltozás egyik leggyakoribb oka a túlzásba vitt napozás” – hívja fel a figyelmet dr. Asztalos Gabriella. A Helia-D bőrgyógyász szakértője szerint a bőr nem felejt, a fiatalkori leégések, a napvédő nélküli barnulások összeadódnak, növekszik a szeplők száma, mérete, különösen a napnak jobban kitett helyeken: az arcon, a karon, a dekoltázson, a vállakon és a kézfejen. Minden további direkt és fényvédelem nélküli napozás ráadásul tovább ronthat a helyzeten.

szérum

A nőkre jobban veszélyes

A nap azoknak a foltoknak sem kedvez, amelyek más okból keletkeznek. A nőknél gyakoribb a hormonális változások következményeképpen kialakuló melasma, ismertebb nevén májfolt. Sok esetben a terhesség, a fogamzásgátló-szedés, a menopauza alatti hormonegyensúly-felborulás tehető felelőssé a barna foltok megjelenéséért. A májfoltok az öregedéssel járó hormonváltozások nyomán is kialakulhatnak, ez ugyanakkor nagyban függ az öröklött adottságoktól és az életmódtól. Egyes gyógyszerek (pl. antibiotikumok) szedésekor is fényérzékennyé válhat a bőrünk, ami szintén túlzott melanintermelésre hajlamosíthat.

„Hegesedéssel járó bőrbetegségek, gyulladások, csípések, horzsolások, égések és egyéb sérülések helyén nagyobb eséllyel alakul ki hiperpigmentáció, így érdemes ezeket a területeket jobban védeni a naptól” – mondja a szakember hozzátéve, hogy a bőr hámlasztása, illetve lézeres szépészeti beavatkozások után is besötétedhet a napoztatott bőr.

Változatos hibáink

Az elváltozások színe, száma, mérete nagyon változatos, a sötét bőrű embereknél nagyobb a hiperpigmentáció kockázata, a világosabb bőr pedig könnyebben károsodhat a nap által, de a genetikának, életmódunknak, szerzett betegségeinknek és a szépségápolási rutinunknak is nagy szerepe van abban, hogy mennyire lesz foltos a bőrünk az évek múlásával. A tavasz első napsugarai is már előcsalogathatják az – egyébként ártalmatlan – bőrhibákat, a száraz, fakó bőrön pedig még inkább látszanak az elszíneződések, így a fényvédelem mellett különösen fontos a megfelelő hidratáltság is.

Halványító csodafegyverek

Ma már számos, kifejezetten bőrproblémákra, foltokra megoldást ígérő termék van a piacon, azonban a választásnál mindig érdemes először az összetevőkre helyezni a hangsúlyt. Asztalos Gabriella szerint a megfelelő peptideket tartalmazó készítmények képesek megakadályozni a pigmentációs folyamatokat, a fehérítő hatású azelainsav, illetve a niacinamid, azaz a B3-vitamin pedig halványíthatja a pigmentfoltokat, javítja a bőr tónusát, és még a ráncokat is csökkentheti. „A bőrproblémák kezelésén túl a stabil napi rutin és a rendszeres fényvédelem is nagyon fontos a bőr szépségének, valamint fiatalosságának minél további megőrzéséhez” – hangsúlyozza a szakember.

Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!