Kék fény – tényleg öregít a mobilod?

2022. április 08.
A legújabb kutatások szerint nemcsak a nap sugarai, de a telefonod és más kütyüid kijelzőjéből kiáradó kék fény is támogathatja a ráncosító szabad gyökök és a nem kívánt pigmentfoltok képződését. Ha nem szeretnél az Instán görgetéstől gyorsabban öregedni, olvasd el szépségbloggerünk, Peonilla tippjeit.

Mi az a kék fény?

Arról biztosan hallottál már, hogy az elektronikus kütyük által kibocsátott kék fény megzavarhatja az alvási ciklusod, a legújabb tanulmányok azonban már azt is kimutatták, hogy ez az ún. HEV (High Energy Visible Light), azaz nagy energiájú látható fény behatol a bőr mélyebb rétegeibe is, és nagy valószínűséggel szabad gyökök keletkezését idézheti elő. A szabad gyökök lebontják a kollagént és az elasztint, vagyis azokat a fehérjéket, amitől szép, fiatalos és rugalmas az arcbőröd. Ezek a photoaging, vagyis fény okozta öregedés elsőszámú okozói is. Ennek másik tünete az idősödéssel azonosított pigmentfoltok megjelenése, amiknek a kialakulását feltételezhetően a kék fény is gyorsítja.

Habár az ezzel kapcsolatos kutatások még gyerekcipőben járnak, és vannak szakértők, akik szerint annyira minimális a kütyükből áradó kék fény hatása a bőrre, hogy a napfénnyel szemben teljesen elhanyagolható. Az igazság azonban az, hogy egyelőre nem tudunk 100%-osan biztosat. Ettől függetlenül egyre több kozmetikai cég dob piacra az UVA+UVB mellett HEV-szűrővel is ellátott készítményeket. Ha már vannak, érdemes használni őket, hátrányod nem származhat belőle, csak előnyöd.

kek-feny-bor

Mit tehetsz még ellene?

Használj HEV elleni védelemmel is felturbózott fényvédőt
Nem, sajnos egy sima UVA+UVB fényvédelemmel ellátott hidratáló nem elég. Keress olyan fényvédőt, amin fel van tüntetve, hogy a HEV-sugarak ellen is véd.

Elő a védőszemüveggel
Tudtad, hogy lehet kapni kékfény-szűrővel rendelkező számítógépes szemüveget? Lehetőleg minél nagyobb legyen a kerete, így nemcsak a szemed, de a körülötte lévő vékony bőrt is véded.

Tedd fel a fülest telefonálás közben
Nincs annál rosszabb, mikor a barátnőddel folytatott 30 perces trécselés közben a mobilod végig az arcodhoz tapad. Hangosítsd ki a telefonod, vagy használj fülhallgatót.

Építsd be a niacinamidot a rutinodba
A niacinamid, azaz B3-vitamin egy bizonyítottan nagyon klassz összetevő, ha folthalványításról van szó. Egy kutatás szerint már 3%-os koncentrációban is szép eredményeket lehet elérni vele, sőt a kialakulásuk elleni védelemben is segít. A niacinamid emellett a ráncokkal, pattanásokkal, tág pórusokkal és túlzott faggyútermeléssel is felveszi a harcot. Ha még sosem használtál niát, semmiképp ne 10%-ossal kezdj, mert egyeseknél irritációt vált ki ilyen nagy koncentrációban.

Tankolj fel antioxidánsokkal
Amellett, hogy rengeteg áfonyát, brokkolit, gojibogyót eszel és napi rutinod része a matcha latte kortyolgatása, fontos, hogy a bőrápolási rutinodban is legyenek antioxidánsokat tartalmazó termékek. Reggelente egy C-vitaminos szérum, heti kétszer esténként pedig egy kis retinol csodákra képes.

Kapcsolj éjszakai üzemmódra
A laptopodon és a telódon is be tudod állítani az ún. „Night Shift”-et, amitől sárgás színűvé válik a kijelző (ha nem, akkor tölts le egy appot), így minimálisra redukálhatod a kék fény kibocsátást. Ezt az esti órákban mindenképpen alkalmazd, így elaludni is könnyebben tudsz majd.

Fotó: Pexeles

Olvass tovább!