Hiperpigmentáció ellen segít a kojisav

2022. január 10.
A japán rizsbor készítésének egyik mellékterméke az egyik leghatásosabb összetevő hiperpigmentáció ellen.

Mi az a kojisav?

„A kojisav (kojic acid) egy alfa-hidroxisav (AHA) kémiai hámlasztó. Bizonyos élelmiszerek fermentációjából származik, beleértve a japán szakét, a szójaszószt és a rizsbort – magyarázza dr. Deanne Mraz Robinson bőrgyógyász. – A leggyakrabban szérumokban, testápolókban, kémiai hámlasztókban található aktív összetevő.”

hiperpigmentáció

Miért jó a bőrnek?

A kojisav a hiperpigmentáció halványításáról, valamint a bőrtónust kiegyenlítő és világosító hatásáról ismert. Dr. Robinson elmagyarázza, az összetevő kétféleképpen működik: először kémiai úton eltávolítja a már kialakult hiperpigmentált bőrsejteket, majd a hiperpigmentáció kialakulását ellensúlyozza azáltal, hogy gátolja a tirozin termelését. Utóbbi egy enzim, ami a a melanin termelésében segíti a szervezetünket. A szakember hozzáteszi, a kojicsav a pattanások kezelésére is jó, mivel antibakteriális, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Külön jó hír, hogy a kojisav egy olyan összetevő, amelyet a legtöbb bőrtípus tolerál, ezért mellékhatásokkal nem kell számoni, de ahogy minden kémia hámlasztó esetén, úgy a kojisav használata után is a fényvédő használata elengedhetetlen, az ugyanis érzékenyebbé teheti a bőrt a napsugarakkal szemben.

Hogyan használjuk?

A szakember szerint a kojisav-koncentráció a szérumokban a legmagasabb, ráadásul a felszívódás is hatékonyabb. „Reggel és este vigyük fel tiszta bőrre a bőrápoló, fényvédő és a smink előtt” – javasolja a szakember, és hozzáteszi, érzékeny bőr esetén eleinte mindössze három alkalommal vessük be a szérumot, és fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrt.

Arra is oda kell figyelni, ha egy termék összetevői között szerepel a kojisav, akkor külön fontos, hogy légmentes, pumpás, sötét üvegű legyen a termék, mert fény és levegő hatására elveszíti a hatékonyságát.

Forrás: Realsimple Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!