Vízmentes bőrápolás – a környezettudatosság következő lépcsőfoka?

2022. május 27.
Mivel a szépségápolási termékek nagy részének víz az alapja, az utóbbi időben a környezetvédelmi törekvéseik keretében egyre több márka dob piacra szilárd, vízmentes kozmetikumokat. Szépségbloggerünk, Peonilla elmeséli, hogyan lehet pótolni a vizet ezekben a termékekben, és érdemes-e nekünk is áttérni egy vízmentes beautyrutinra.

A vízfogyasztási szokásainknak meglesz a böjtje

A legijesztőbb jóslatok szerint belátható időn belül, éljünk fejlett vagy fejlődő országban, mindannyiunknak szembe kell nézni a tartós édesvízhiánnyal. Hogy számokat is említsünk, az ENSZ szerint 2030-ra világszinten 700 millió ember hagyhatja el szülőföldjét vízhiány miatt. Mivel a fürdőszobapolcunkon sorakozó szépségápolási termékek többségének összetevőlistájában az első vagy második helyen a víz szerepel (így nagyjából 70%-ban vizet tartalmaznak), a szépségiparnak is újra kell gondolnia az eddigi vízhasználati szokásait. Pontosan emiatt kezdenek egyre népszerűbbé válni a fenntartható csomagolású szilárdszappanok, -samponok, -fogporok, szemben az óriási vízigényű hidratálókrémekkel, micellás vizekkel, tonikokkal és társaikkal. A törekvés példás, az éremnek azonban, mint mindig, jelen esetben is két oldala van.

szepseg-vizmentes

Mi lesz a hatóanyagokkal?

Nem minden szilárd termék előállítása jár kevesebb vízhasználattal, ráadásul, ha egyéb növényi kivonatokkal (pl. nyírfanedv) próbálják kiváltani a vizet, lehetséges, hogy ezzel egyéb környezeti károkat okoznak (pl. erdőirtás, vízigényes növényfajok termesztése stb.). Habár a fogyasztók egyre nyitottabbak a fenntartható termékek iránt, érthető módon fontos számukra a hatóanyagtartalom is. Bizonyos hatóanyagokat pedig sajnos képtelenség szilárd kozmetikum formulákba tenni. Lehetséges, hogy a jövőben lesz olyan technológia innováció, ami ezt lehetővé teszi, de jelenleg nincs ilyen megoldás. A greenwashing mindeközben virágzik, a jóhiszemű vásárlók tehát komoly dilemmába ütköznek, hogy akkor mégis milyen beautytermékekre szavazzanak igennel a pénzükkel.

Mi a megoldás?

A helyzet az, hogy egyre tudatosabbnak és körültekintőbbnek kell lennünk, amikor kozmetikumot választunk. Teljesen érthető, hogy a legtöbb embernek nincs ideje arra, hogy komolyan utánanézzen, pontosan melyik cég gyártja azt a látszólag fenntarthatónak tűnő terméket, milyen törekvéseik vannak a környezetvédelem terén, mégis azt gondolom, hogy érdemes rászánni legalább egyszer pár percet egy kis nyomozásra. Ha már van néhány márka, amiknek szimpatikusak és hitelesek az ambícióik, akkor később egyszerűbben tudjuk beemelni a polcról a kosarunkba a készítményeiket. Ugyanakkor fontos szempontnak tartom, szilárd vagy vízalapú termék ide vagy oda, hogy ha már megvettünk valamit, akkor igyekezzünk el is használni. Ebben pedig lényeges kérdés az is, hogy ne csak azért vegyünk meg valamit, mert fenntartható, hanem azért is, mert valóban szükségünk van rá, és reményeink szerint jót fog tenni a bőrünknek/hajunknak (vagyis minőségi, gyengéd összetevőket tartalmaz). A halmozás ugyanis talán még ártóbb hatással van a környezetre, mint az, ha ugyan nem vízmentes a hidratálónk, de mivel imádjuk, garantáltan elhasználjuk.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!