Így fogyjunk szimplán vízivással

2022. március 10.
Robert Pattinson is azt az utat választotta Batman szerepére készülve, hogy inkább sokszor keveset ivott a forgatásokat megelőző napokban, mintsem hogy kevesebbet egyen. Az orvosok azonban egy apró dologra azért felhívják a figyelmet ezzel a módszerrel kapcsolatban.

A kortyolgatós módszerrel valójában nem fogyunk, ám vékonyabbnak nézünk ki tőle. A trükköt a testépítőktől és birkózóktól leste el Hollywood, akik a nagy megmérettetések előtti napokban így teszik még szálkásabbá izmaikat és csökkentik testsúlyukat. A trükk Robert Pattinsonnak is működött, akinek csak három hónapja volt felkészülni azokra a jelenetekre, ahol meztelen és izmos felsőtesttel kell feszítenie a Batman-filmben. De mi a helyzet velünk, hétköznapi emberekkel, akik legfeljebb a strandon vagy az edzőteremben mutatkoznak kevesebb ruhában? Nekünk is kevesebbet kell innunk a szép testért?

viz-fogyas-testsuly

A kevesebb víz nem segít

„Egyáltalán nem ajánlom csak úgy – jelentette ki dr. Geoff Mullan belgyógyász. – Ha csak vizet iszunk, nem lesznek jobban láthatóak az izmaink. Viszont jól felborítja a sóháztartásunkat. A sportolók a mérlegelés előtt alig isznak, dehidratált állapotba kerülnek, emiatt jobban látszanak az izmaik.”

Ha csak apró kortyokat isznak egy-egy esemény előtt, ahogy Pattinson is tette, lecsökkenthető a bőr alatt a nyirokrendszerben és az erekben keringő folyadék mennyisége, így az izmok jobban láthatóvá válnak. „Ez rövid távú optikai tuning, ami akár veszélyes is lehet” – emelte ki a belgyógyász. A víz azonban más módon akár segítheti is a fogyást.

Vagy mégis?

Szerencsére a tudomány már rájött, hogy néhány plusz pohár víz viszont hozzájárulhat ahhoz, hogy gyorsabban megszabaduljunk a zavaró pluszkilóktól. Ahhoz nem kell szakembernek lenni, hogy érezzük: ha iszunk, megtelik a hasunk, és nem vagyunk annyira éhesek. Hasznos lehet például, ha a délutáni nassolnivaló utáni vágyakozás közben megiszunk inkább egy jó nagy pohár vizet. Gyakran a dehidratáltság miatt kívánjuk ugyanis a rágcsálást. „A víz teltségérzetet kelt, csökkenti az étvágyat – értett egyet dr. Mullan is. – Ha étkezés előtt megiszunk egy pohár vizet, a gyomrunk előbb küldi azt a jelet az agynak, hogy jóllaktunk, így jó eséllyel kevesebbet eszünk majd.”

Egy 2014-es vizsgálatban, melyet a Journal of Science Biology and Medicine című tudományos szaklapban publikáltak, 50 túlsúlyos nőt kértek meg, hogy igyanak meg fél liter vizet 30 perccel reggeli, ebéd és vacsora előtt is nyolc egymást követi héten. Átlagosan 1,5 kilogrammot fogytak, a csökkenés a testzsírszázalékukon és a testtömegindexükön is megmutatkozott. 

Egy pohár víz jelentősen csökkentheti a folyadékok formájában bevitt kalóriák mennyiségét. Ha egy pohár cukros üdítőitalt, jeges teát vízre cserélünk, az látványos hatással lehet a súlyunkra. Egy vizsgálatban, amibe felnőtt nőket és férfiakat egyaránt bevontak, azok, akik egy éven át üdítő helyett vizet ittak, átlagosan másfél kilóval kevesebbet híztak egy év alatt, mint akik cukros italokat fogyasztottak. Még nagyobb volt a különbség abban az esetben, ahol a cukorpótlós, alacsony kalóriatartalmú üdítőket helyettesítették vízzel.

Ha elegendő vizet fogyasztunk, az csökkenti a puffadást is, különösen, ha szorulás áll a hátterében. „Vízre van szükségünk, hogy az emésztrőrendszer mozgásban maradjon – magyarázta a szakember. – Ha a salakanyag felhalmozódik, elég hamar bekövetkezik az a kellemetlen állapot, amikor felpuffadunk.”

Csak rövid ideig tartsunk vízböjtöt

Ha mégis úgy érezzük, szükséges egy kicsit szüneteltetnünk a vízivást, a szakemberek azt javasolják, a vízböjt ne tartson tovább sohasem 24 óránál tovább, különben súlyos orvosi következményei lehetnek. Azzal is jó, ha tisztában leszünk, hogy az így elveszített súly csak átmeneti. Amint elkezdünk enni-inni, visszatöltődnek szervezetünk raktárai. 

Lehet azonban más előnye is egy rövid vízböjtnek. Bizonyos kutatások szerint csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, mivel erősíti az úgynevezett autofágiát, az emberi sejtek dinamikus újrahasznosítási folyamatát. Ennek során a test megtisztítja magát a károsodott sejtektől.

A hidratáltságnak azonban határozottan több jótékony hatása van, mint a vízhiányos állapotnak. Sokkal hatékonyabban működik a szervezetünk, ha elegendő folyadékhoz jut, mozogni is sokkal jobban tudunk. „A testünk működéséhez vízre van szüksége. Ha dehidratáltak vagyunk, sűrűbbé válik a vérünk, a szívnek erősebben kell dolgoznia, különösen kardiomozgás közben. Ezért is fontos, hogy sportolás előtt, alatt és után eleget igyunk.

Sőt, a zsírégetéshez is elegendő vízre van szüksége a szervezetünknek. Ennek az az oka, hogy a zsíranyagcsere első lépéséhez víz kell: amikor a vízmolekulák reakcióba kerülnek a zsírral, glicerin és zsírsav jön létre. 

viz-fogyas-testsuly

De mennyi vizet igyunk?

Nincs egyetlen, mindenki számára érvényes vízbeviteli érték, mindenkinek más az elég. „A mennyiség számos tényezőtől függ – a testsúlytól az életmódon át a külső hőmérsékletig” – mondta a belgyógyász, aki azt is megjegyezte, hogy lehetséges túladagolni is a vizet, ahogyan arról korábban már írtunk mi is.

Ha szeretnénk eleget inni, de nem túl sokat, tartsuk magunkat ahhoz, hogy minden étkezés előtt iszunk egy pohár vizet, együnk minél több folyadékban gazdag ételt, leveseket, turmixokat, vagy magas víztartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, salátákat. Legyen éjszaka is a kezünk ügyében egy pohár víz, és edzés előtt, alatt és után se feledkezzünk meg a bőséges folyadékpótlásról.

Forrás: Telegraph Fotó: Unsplash

Olvass tovább!