Fényvédő tippek maximalistáknak

2022. június 28.
Már javában tart a kánikula, ebben az időben pedig egy jó naptej fontossága felértékelődik. Azoknak következik néhány szakértői tanács, akik a fényvédelem kérdését a bőr teljes körű védelmén túl annak fiatalon tartása szempontjából közelítik meg.

A nap káros UV-sugarai intenzív megterhelés a bőrünknek, főként ha mérgező anyagokkal terheljük, miközben védeni szeretnénk. A hagyományos fényvédők között szép számmal akadnak nem biztonságosak is, nem tudatosan felépített formulákkal, ráadásul különböző mértékben, de gyakran találunk benne a bőrre és az egészségre káros összetevőket. Ezért érdemes körültekintően választani.

Következzen néhány speciális szempont a fényvédelemben a maximalistáknak.

nyar-spf

Hormonrendszert befolyásoló fényvédők

A homosalete nevű anyagról több kutatás is kimutatta, hogy befolyásolja a hormonrendszer működését, így kihathat az ösztrogén, androgén és progeszteron rendszerekre. A homosalete-t és a többi felsorolt anyagot az Environmental Working Group elkerülésre javasolja, hasonlóképp az összes többi, hormonrendszerre ható fényvédő anyagot is.

Titanium dioxide nano

A nanorészecskék áthatolnak a bőrön. A naptejekben gyakran megjelennek nanoösszetevők, miközben nem vagyunk tisztában teljes egészében a hatásaival. Sok aggasztó eredményű kutatás látott napvilágot erről az anyagról. A nano titanium dioxide-nak ismert a sejtmérgező hatása.

Fényre reagáló A-vitamin származék: retinyl palmitate

A retinyl palmitate megítélése sem egyértelmű. Egyetlen állatkísérlet ad okot az aggodalomra (bár a kísérlet megrendelője az Egyesült Államok kormányszerve): eszerint a fény hatására a retinyl palmitate még gyorsította is a melanomák kialakulását. Az óvatosság jegyében érdemes kerülni – próbálj ilyen anyagot nem tartalmazó naptejet keresni, ha maximalista vagy biztonsági kérdésekben.

Spray formátumok

Több fényvédő összetevő káros hatású, ha belélegzed, miközben bőrre kenve ártalmatlan. Nem akarunk újabb összetevőlistával terhelni, ezért inkább egy bevált módszert ajánlunk: kerüld a spray formátumot, és inkább szánj pár percet a kenegetésre!

Egyéb káros összetevők

A naptejekben sok egyéb, más termékben is alkalmazott káros összetevő is megtalálható. Baba naptejekben sok teszt tanúsága szerint pl. a BHT különösen gyakori összetevő, de megjelenhet a parabének valamelyike is mint tartósítószer. Kerüld ezeket az anyagokat.

Milyen egy hatékony, bőrfiatalító fényvédő?

  • segíti a bőr természetes védelmét – támogatja a barna színű melanin termelését
  • növeli a bőr UV-sugárzással szembeni védelmi képességeit (sejtszintű védelem)
  • megfelelő fényvédelem (fizikai védelem)
  • visszaszorítja a bőr öregedését
  • megfelelően hidratálja és táplálja a bőrt
  • biztonságosan alkalmazható (nem tartalmaz szintetikusan előállított kémiai anyagokat, kémiai fényvédőket, tartósítószereket és illatanyagokat, illetve bőrkárosító anyagokat, mint az ásványi olajok)

Szöveg: dr. Házi Edina, DRHAZI Fotó: Pexeles

Olvass tovább!