Mitől lesz luxus egy arckrém?

2021. április 12.
Kíváncsi vagy, hogy mitől számít egy-egy márka luxus kategóriásnak, vagy hogy szakmailag mi a prémiumkategória? Körbejárjuk az értékes hatóanyagok világát és az intenzív, hatékony arcfiatalítás titkát.

Egy-egy arcápoló kozmetikum árát sok esetben főleg az adott cég marketingje határozza meg, éppen ezért sokszor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a gyönyörű csomagolás, a reklám vagy inkább a kozmetikum prémiumminősége által válik egy márka luxus kategóriává. Ezzel egyidőben ugyanakkor szakmai szempontból a kozmetikumok alapértékét az összetevők minősége, tisztasága és hasznosulásának mértéke adja, ezt egészítik ki az extra hatóanyagok.

luxus-arckrem-hatoanyagok

Bőrápoló alapkozmetikumok

Az arcápoló kozmetikumok feladata a hidro-lipid rétegnek a pótlása, a bőr védekező képességének erősítése és a fényvédelem. Egy természetes bőrápoló arckrém is lehet luxus. Alapkövetelményünk ezen kozmetikumoknál, hogy tiszta, vegyszermentes és jótékony alapanyagokból épüljenek fel. Általában egy jó alapolaj, egy bőrbarát emulgens, víz és 2-3% hatóanyag, mint a vitaminok, növényi kivonatok, fényvédők és illatosítók optimális keveréke. Illatosításra parfümöket, az igényesebb gyártók természetazonos parfümöket, akár illóolajokat alkalmaznak. A bőrápoló alap luxuskozmetikumok akár 10-20% hatóanyagot is tartalmazhatnak, ezek a vitaminok, antioxidánsok és növényi kivonatok, illóolajok lehetnek.

Hatóanyagkozmetikumok

Napjainkban a hatóanyag-kozmetikumok jelentik az arcápolás csúcsát. Alapjukat a bőrazonos kozmetikumok adják, majd erre épülnek a modern hightech hatóanyagok, amelyekkel a kozmetikumok hatékonyságát növelhetjük.

Bőrazonos kozmetikumok

Az egyszerű kozmetikumokban is törekednek a gyártók, hogy a legalapvetőbb bőrépítő hatóanyagokat beépítsék a formulákba. Ilyen a kollagén, az urea, a hialuronsav, amelyeket már a legtöbb arcápoló krémben megtalálunk. A bőrazonos kozmetikum folyékony bőrként mindent megad a bőrnek, amire annak szüksége van, a legoptimálisabb arányban. A luxus, természetes, bőrazonos kozmetikumokban alapkövetelmény, hogy a szükséges hatóanyagok magas minősége és az, hogy az arckrém olajkompozíciója az arcbőr saját faggyú összetételével kompatibilis legyen.

luxus-arckrem-hatoanyagok

Értékes, luxus hatóanyagok

A hatóanyagkozmetika legnagyobb értékét az aromaterápia, a nanopeptid, és a nanokristály terápia adja. Ezen hatóanyagok aranyárban vannak, viszont nagymértékben képesek fokozni a kozmetikumok hatékonyságát.

Aromaterápia

Az aromaterápiában tiszta és természetes illóolajok segítségével harmonizáljuk, erősítjük vagy gyógyítjuk a bőrt. A tudatosan alkalmazott 100% tiszta és természetes illóolajok a legértékesebb növényi esszenciák. Az arcápolásban 2-3%, a testápolásban 5% mennyiségben alkalmazzuk.

Nanopeptid terápiás kozmetikumok

A 4-5 aminosavból álló peptidek funkciójukat tekintve nem tápanyagok, hanem „programozó jelmolekulák”, és kizárólag azoknak a sejteknek a működésére hatnak, amelyeket megcéloznak és pontosan úgy, ahogy elvárjuk tőlük. A fiatalító peptidek speciális célpontjai a dermis (azaz a bőr külső rétegének) rostrendszerei, elsősorban az elasztin, illetve a kollagén. Egy kollagénből és elasztinból álló fehérjeháló felelős azért, hogy bőrünk feszes és fiatalos legyen. Egyes peptidek a fibroblasztokat ösztönzik új kollagén és elasztin termelésére, és ezáltal intenzív sejtmegújulás történik a bőrben. A regeneráló hatás pedig tartós és látványos.

Más fiatalító peptidek ezzel szemben az arcizmok stresszkezelését segítik, az izmokat behálózó idegrendszerre hatva ellazítják a mimikai izomrendszert, így támogatják az arcbőr vér- és tápanyagellátását, egészséges szépségét. Hatékonyságuk az alkalmazott dózistól és a nanopeptid komplex összetételétől függ.

Kolloid kristályterápiás kozmetikumok

A fémek kolloidális oldásával szerves nanokristály hatóanyagok készíthetőek, amelyek képesek sejtszinten energetizálni, vitalizálni és normalizálni a sejt működését. A kolloidkristály-oldatok tiszta ionmentesített vízben szuszpendált tiszta nanofémeket tartalmaznak, ionizált fémrészecskék nélkül.

De lássuk egyesével, mi mindent is tesznek a bőrünkért. A kolloidális nanoezüst oldata sötét padlizsánszínű, például kiválóan alkalmas a bőr sejtszintű tisztítására, a mikroorganizmusok normalizálására. A kolloidális arany oldata rubinvörös színű, mindeközben élettelivé, sugárzóan ragyogóvá, feszessé teszi a bőrt. A kolloidális platina oldata ezüstös színű, nagyon szépen támogatja a DNS regenerációt, erősíti és fiatalítja az arcbőrt.

A kolloidális iridium segíti a sejtanyagcserét, a szöveti regenerációt és fiatalítja a sejteket. A kolloidális szilícium alapvető szerepet játszik a bőr anyagcseréjében, serkenti a kollagén és elasztin termelést, csökkenti a ráncok kialakulását, fiatalít.

Minden figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy az értékes minőségi hatóanyagok azok, amik tényleg az alapját képezik egy kiváló luxuskategóriás kozmetikumnak, és talán ez is az, ami tényleg prémiumkategóriássá tesz egy terméket, ha az adott kompozíció felépítése által, a hatóanyagok tökéletes összhangja és a maximális hatékonysága egyaránt kialakul.

Forrás: Dr. Házi, Fotó: Getty Images

Láttad már?