Az 5 leggyakoribb fényvédős hiba

2022. május 31.
Szépségbloggerünk, Peonilla e heti cikkéből kiderül, mi az az 5 legtipikusabb hiba, amit a fényvédőhasználattal kapcsolatban elkövetnek az emberek. Lehet, hogy te is?

A tavalyi (vagy még régebbi) naptejet használod

Szinte még tele van a tavaly nyaralás alatt felbontott naptej? Érthető, hogy nem szeretnéd kidobni, de sajnos ezek a termékek felbontás után általában 12 hónapig őrzik meg a szavatosságukat, utána az UV-szűrő képességük drasztikusan lecsökken. Emellett egy lejárt naptej allergiás tüneteket is kiválthat. Ezért inkább válj meg tőle, és szerezz be egy újat. Nem éri meg kockáztatni.

napozas-fenyvedo-szabalyok

Nem viszel fel eleget

Nemcsak az számít, hogy egyáltalán használod a fényvédődet (bár ez is nagyon fontos az év minden napján!), hanem az is, hogy mennyit applikálsz fel belőle. Arcra, nyakra, fülekre nagyjából fél teáskanálnyit ajánlott felvinni. Ezt úgy is kimérheted, hogy húzol két vastagabb csíkot a mutató- és középső ujjad belső felére. Teljes testre egy felespohárnyi (kb. 7 teáskanálnyi) mennyiség az ideális. Ha többet viszel fel, az sosem baj. Arról se feledkezz meg, hogy még a 20 perces hatóidő előtt bekend magad.

napozas-fenyvedo-szabalyok

Fontos testrészek kimaradnak

Nagyon sokan megfeledkeznek olyan testrészekről, mint a fülek (fülek mögött), a szemhéj, a nyak, az ajkak, a lábfejek, a kézfejek, a térdhajlat, a boka, a fejbőr és azok a helyek, ahol a fürdőruha pántja/széle fut. Ha nem nyaralásról, hanem csak egy sima hétköznapról van szó, akkor sem elég az arcodra koncentrálni. Minden olyan testrészedre vigyél fel naptejet, ami kilóg a ruhából!

Nem kened újra

Egy 50 SPF-es fényvédő azt a téves biztonságérzetet adhatja, hogy ha reggel bekented magad alaposan, akkor nap végéig védve vagy. Sajnos ez nem így van. Minden fényvédő folyamatosan veszít a hatékonyságából, nem beszélve az olyan befolyásoló tényezőkről, mint az izzadás, az elkenődés/lekopás, vízzel való érintkezés stb. Az általános ökölszabály tehát, hogy 2-3 óránként kend újra magad, ha pedig nyaralsz, akkor minden vízbe menetel után is. Nincs olyan naptej, ami 100%-ban vízálló, ráadásul úszás után az ember általában meg is törölközik kicsit, amivel szintén lekopik a fényvédő nagy része.

Összekevered mással a fényvédőd

Sajnos ezt még mindig kevesen tudják, hogy a naptejeket, fényvédőket nem szabad semmivel sem mixelni! Se egy kis olajjal, arckrémmel, szérummal, se BB krémmel vagy alapozóval. Miért? Azért, mert ezek a termékek úgy vannak formulázva, hogy akkor adják azt a bizonyos SPF-védelmet, ami a csomagolásukra van írva, ha önmagukban, rendeltetésszerűen használod őket. Ha bármit hozzájuk keversz, az megbontja ezt a kényes összetételt, és nem fogja elegendő mértékben védeni a bőröd. A kevergetést tehát felejtsd el, rétegezni viszont nyugodtan rétegezhetsz. Azt még fontos tudni, hogy az SPF értékek nem adódnak össze: vagyis egy SPF 50-es fényvédőre kent SPF 25-ös BB krém nem fog SPF 75-ös védelmet adni. Ilyenkor a legmagasabb érték számít, jelen esetben az SPF 50.

Fotó: Pexels, Unsplash

Olvass tovább!