Ezért nem működnek a hiperpigmentáció ellenes termékeid

2022. július 01.
Nem akarnak halványodni a kis foltocskáid? Szépségbloggerünk, Peonilla megosztja azt az 5 hibát, amit lehet, hogy te is elkövetsz.

A hiperpigmentáció okai tipikusan a pattanások, a nap okozta fénykárosodás vagy a hormonális változások. Az olyan hatóanyagok, mint az AHA-sav, a C-vitamin vagy az alpha-arbutin segíthetnek csökkenteni a foltokat, de ha az alábbi bakik elkövetésében te is magadra ismersz, akkor nem csoda, hogy elmarad a várt eredmény.

nyar-hiperpigmentacio

Nem használsz fényvédőt

Igen-igen, tudom. Hallottad már eleget, de nem lehet elégszer leírni. A pigmentfoltok kialakulásában és sötétedésében nagyon nagy szerepe van a napfénynek. Ha elhanyagolod a fényvédelmet és csak néhanapján kensz fel egy kis – Gwyneth Paltrow által ajánlott – mennyiséget, akkor mindent megteszel azért, hogy a foltjaid nemhogy ne halványodjanak, de még hangsúlyosabbá váljanak. Ha csak otthon vagy, de ablak mellett ülsz, akkor is el kell oszlatnod azt a kötelező fél teáskanálnyi mennyiséget az arcodon, füleden, nyakadon. A mellkasodra, karodra és a ruhából kilógó testrészekre ezen felül applikálj még a lehetőleg 50 SPF-es fényvédődből. Ha hámlasztókat, C-vitamint, benzol peroxidot vagy retinolt használsz, még inkább ki vagy téve a fénykárosodásnak, ezért nélkülözhetetlen a mindennapos fényvédelem, különben csak rontasz a bőröd állapotán. Tudtad, hogy ha babát vársz vagy szoptatsz, az átlagnál is érzékenyebb az UV-sugárzásra a bőröd? Ilyenkor gyakran alakul ki melazma, ami a kismamák egyik leggyakoribb bőrproblémája. Egy szó, mint száz, ne vedd félvállról a fényvédelmet.

Nem ütögető mozdulatokkal viszed fel a sminked

Ha a fényvédő után rögtön applikálod is fel az alapozódat, nagy az esély rá, hogy szépen lemasszírozod a bőrödről a napvédőd (különösen, ha fizikai szűrőset használsz). Ezért várj inkább 2-3 percet mielőtt alapozni kezdenél. Ezzel egyébként a kukacosodást is megelőzheted. Ugyanígy, ha dörzsölgetve viszed fel a pirosítód, highlightered és egyéb sminktermékeidet, hasonlóan leszedheted a fényvédelmet. Próbáld meg inkább finom ütegető mozdulatokkal tenni ezt. Napközben pedig ne felejtsd el újrakenni a fényvédődet.

nyar-hiperpigmentacio

Túl sokat hámlasztasz

Nyáron, amikor nagyon erős az UV-sugárzás, eleve nem igazán javasolt AHA-savakat használni (tejsav, gyümölcssav, glikolsav stb.). A fizikai szemcsés radírokról nem is beszélve. Ezek nagyon fényérzékennyé teszik a bőrt, és ha mellette nem megfelelően fényvédőzöl, akkor magad ellen dolgozol. Szintén probléma lehet, ha túl gyakran, akár heti 4-5-ször kerül a kezedbe hámlasztó. Redukáld ezt heti 1-2 alkalomra, és kizárólag az esti rutinodba építsd bele. Arra is ügyelj, hogy nagyon sokszor tesznek hámlasztót arclemosókba, alap szérumokba is, így esetleg a tudtodon kívül esel túlzásokba. Nézd át a termékeid összetevőlistáját alaposan, ehhez segítséget nyújthat az incidecoder.com oldal.

A kiváltó okot nem orvoslod

A PIH, azaz post inflammatory hiperpigmentation tipikusan gyulladásos bőrproblémák után alakul ki. Ilyen például az akne. A melazma vagy májfoltok megjelenésének az oka leginkább hormonális, megjelenhetnek nemcsak terhesség vagy menopauza, de fogamzásgátló szedés mellékhatásaként is. Az első lépés tehát, hogy tisztában legyél vele, hogy nálad mi okozza a pigmentfoltokat. Ha a pattanások, akkor először érdemes ezt kezelni. Tartózkodj a nyomkodástól, kaparászástól is hiszen ezekkel kis sebeket ejtesz a bőrön, amik szintén bosszantóan lassan halványuló foltokkal fognak gyógyulni.

Nem gondolsz az egyéb, bőröddel érintkező dolgokra

Szemüveges vagy? Akkor az orrnyergeden és az arcodon, ahol a szemüveg kerete érintkezik a bőröddel, a nap folyamán ledörzsölődhet a fényvédőd. A napszemüveggel ugyanez a helyzet, úgyhogy ezekre a területekre fordíts extrafigyelmet. Ha kalapot, baseballsapkát hordasz, hasonlóan kophat az UV-védelem a hajtőnél és a homlokodon. Nem véletlenül hangsúlyozzák a skincare fanatikusok, hogy a napközbeni ismételt fényvédőzés mennyire fontos – ezzel ugyanis a fenti problémákat is nagy eséllyel megelőzheted.

Fotó: Getty Images

Kattints tovább!