7 tuti tipp fáradt, fakó bőr ellen

2022. január 18.
Habár még két hónap hátra van a télből, ha már most úgy érzed, hogy ez az évszak rendesen megtépázta az arcbőröd, akkor jól figyelj. Szépségbloggerünk, Peonilla elhozta a 7 leghatásosabb tippet, hogy úgy ragyogj, mint még soha.

A fakó, élettelen bőr kialakulásához belső és külső tényezők is hozzájárulhatnak. Ezek közül a legjellemzőbb a külső-belső dehidratáltság, szárazság, kialvatlanság, dohányzás (passzív dohányzás), napfényhiány, tápanyaghiány és a felhalmozódott elhalt hámsejtek. De jöjjenek a konkrét tanácsok.tel-fako-bor

1. Megfelelő hidratálás

A külső és belső dehidratáltság és/vagy szárazság a fakó bőr egyik legtipikusabb oka. Ha nem iszol eleget, akkor hiába várod a csodát, innen indul minden. Napi 2-3 liter tiszta víz vagy gyógytea formájában vedd magadhoz, különösen, ha kávézol is. A külső dehidratáció, azaz vízhiány oka lehet a téli hideg, de nem megfelelő termékek használata is. Először azonban azt kell tisztázni, hogy vízhiányos vagy száraz a bőröd, amihez itt egy kis segítség. Dehidratált bőrre szuper választás például a hialuronsav, glicerin vagy csiganyál, száraz bőrre pedig a lipidek, keramidok, zsírsavak, illetve a nehezebb, gazdagabb krémek. A rétegezést azonban a legtöbb száraz és/vagy dehidratált bőr szereti. Ez azt jelenti, hogy nem egy darab krémet használsz csak, hanem több, könnyedebb szérumot, hidratálót rétegezel egymásra.

2. Rendszeres, gyengéd hámlasztás

Ha soha nem hámlasztasz, az az elhalt hámsejtek feltorlódását okozhatja, ami nem engedi ragyogni a bőröd. Nem cél a mindennapos hámlasztás, hiszen túlzásba is lehet esni az azonnali látványos hatás mámorában, amire mondjuk egy AHA-sav képes. Bőven elég, ha heti egyszer-kétszer az esti rutinodban a bőrtípusodnak megfelelő hámlasztóval segíted a bőröd természetes megújulási folyamatait. A száraz bőr leginkább a tejsavat, glikolsavat, az olajos a szalicilsavat, az érzékeny rosaceás pedig a leggyengédebb PHA-savat kedveli. A fizikai radírok nem a legideálisabbak, hiszen karcolhatják, felsérthetik a bőröd, de ha ezt a típusú peelinget kedveled, akkor mindenképp nagyon gyengéd, természetes, extrém apró szemű terméket válassz.tel-fako-bor

3. C-vitamin kívül-belül

Narancs, grapefruit, citrom, kivi, kaliforniai paprika, csipkebogyó, homoktövis – csak néhány C-vitaminban gazdag étel, amit érdemes felvenned az étrendedbe, ha megszabadulnál a fakó bőrtől. A C-vitamin ugyanis nem csak kívülről, szérum formájában segít fokozni a bőr ragyogását. A kollagénszintézishez szükség van C-vitaminra, ami csökkenti az oxidációs folyamatok bőröregítő hatását is. Külsőleg, a reggeli rutinodban arcmosás és tonizálás után érdemes bevetni egy jó minőségű C-vitaminos szérumot, ami az egyik legfontosabb hatóanyag, ha üdébb, sugárzóan ragyogó bőrt szeretnél.

4. Vezesd be a retinolt

A retinol a hámlasztókhoz hasonlóan a sejtmegújulási folyamatokba avatkozik bele egy kicsit, ami akné esetén fiatalabb korban is nagy segítség lehet, 30 éves kor fölött azonban a fakóság és a ráncok egyik legtutibb ellenfele. Ha nincs pattanásod, akkor 30 éves kor alatt nincs szükséged retinolra a ragyogásfokozáshoz. Ez esetben elég a C-vitamin és a hámlasztás. Ha azonban már elhagytad a harmadik X-et, ideje beszerezni egy A-vitaminos készítményt. Mellette ne feledkezz meg a napi szintű fényvédőhasználatról sem.

5. Szaunázz vagy gőzölj

Ha nem tudsz eljárni szaunázni vagy gőzölni, néhány hetente egy otthon arcgőzöléssel is hozzájárulhatsz a ragyogóbb arcbőrhöz. Lehet kapni arcgőzölő készüléket, de ha nem szeretnél ilyesmire beruházni, akkor egyszerűen melegíts vizet egy (kb. az arcoddal megegyező méretű) edényben, tegyél bele például kamilla vagy csalán teafiltert (vagy teafüvet), és forrás után óvatosan hajolj fölé néhány percre úgy, hogy körben takard le a fejed egy törölközővel. Ezt kétszer megismételheted, közben pedig moss arcot langyos vízzel. Utána a szokásos módon csináld végig a bőrápolási rutinod. Ha rosaceás, irritált, érzékeny vagy sérült a bőröd, akkor ezt a tippet ne fogadd meg.

tel-fako-bor

6. Próbáld ki a LED-fényterápiát

Természetesen fontos a napi fényvédőhasználat, ám emellett szükségünk van a napsugarak által termelt D-vitaminra a bőr egészsége, ragyogása szempontjából is. Télen is legyél kint a szabadban minden nap, akkor is, ha felhős az ég – ez egyébként a hangulatra is jó hatással van – kiegészítésként pedig, ha eddig nem tetted volna, próbáld ki a LED-fényterápiát. Vannak otthoni használatra kapható kisebb-nagyobb készülékek, de szalonszolgáltatásként is megtalálod. A különböző hullámhosszúságú és színű LED-fénysugarak stimulálják a bőrsejteket, serkentik a kollagén- és elasztintermelődést, halványítják a pigmentfoltokat, csökkentik a pattanások megjelenését, regenerálnak, feszesítenek és azonnal üdébbé varázsolják a bőrt.

7. Serkentsd a vér- és nyirokkeringést

A „no flow, no glow”, azaz „nincs áramlás, nincs ragyogás” mondás nagyon igaz. A stagnáló, elekadt nyirok- és vérkeringés hatására nem szállítódnak el megfelelően a tápanyagok és az oxigén a bőrbe, felgyűlnek a méreganyagok, aminek egyenes következménye, hogy élettelenné, fakóvá válik a bőr. Ugyanennek a következményekként egyébként pattanások, gyulladások, puffadás, vízvisszatartás és pigmentfoltok is megjelenhetnek. Mivel a nyirokkeringésnek nincs olyan pumpája, mint a vérnek a szív, ezért erre nekünk kell rásegítenünk. Az áramlás serkentéséhez a legjobb módszerek a rendszeres testmozgáson túl a szárazkefe masszázs, a hideg-meleg váltófürdő, az előbb említett szaunázás/gőzölés vagy a jade roller és gua sha masszázs. A legideálisabb, ha mindet alkalmazod, a hangsúly azonban a rendszerességen van.

Olvastad már?

Fotó: Unsplash, Getty Images