A legjobb tavaszi tippek száraz ajkak ellen

2022. május 06.
Az allergiaszezon, a napsugárzás és a változékony időjárás kellemetlenül feszülő, száraz, kicserepesedett ajkakat okozhat. Szépségbloggerünk, Peonilla most elárulja a legütősebb ajakmentő tippjeit.

Az ajkaink bőre sokkal vékonyabb, mint az arcunk más részein, ráadásul itt nincsenek verejték- és faggyúmirigyek, amik a hidratáltságot biztosítanák. Éppen ezért nem csoda, hogy könnyebben kiszárad. Mi több, ahogy öregszünk, a bőr szárazsága ezen a területen is fokozódik, így még fontosabb, hogy megfelelően ápoljuk az ajkainkat is.

ajakapolas-szaraz-ajkak

Emellett vannak még olyan tényezők, amik előidézhetik az ajkak kiszáradását. Ilyen például a retinoidok, különösen a retinolsav/tretinoin vagy adapalén alkalmazása, amit elsősorban az akne kezelésére írnak fel a bőrgyógyászok. Száríthat még a szintén pattanásellenes szalicilsav és a benzoil peroxid is. A szájon át szedett antihisztaminok és az izotretinoin hasonlóan száraz, kicserepesedett ajkakat eredményezhetnek. Mindemellett a kevés folyadékfogyasztás, az ajkak nyalogatása és az olyan környezeti hatások, mint az UV-sugárzás, a szél és a hideg szintén szárító hatással vannak a szánk finom bőrére.

Hámlassz, de nem mindegy, hogy mivel

A legtöbb hasonló cikkben bizonyára azt olvasod, hogy keverj össze egy kis cukrot vagy sót mézzel, és azzal dörzsöld át az ajkaidat. Ennél azonban sokkal hatékonyabb és kíméletesebb megoldás, ha a hámlasztódat viszed fel vékony rétegben az ajkaidra is éjszakára. Hogy miért? Azért, mert a fizikai szemcsés radírok a már eleve kicserepesedett, akár sebes ajkaidat még jobban felsérthetik, és a száj eleve érzékeny bőrét irritálhatják. A legjobb erre a célra az AHA-sav (pl. tejsav, glikolsav), ez ugyanis inkább a felszínen hámlaszt és szépen megújítja a bőrt. Heti két-háromszor megismételheted ezt a procedúrát, csak ne felejts el másnap UV-szűrővel ellátott ajakápolót használni, vagy a fényvédődet az ajkaidra is felapplikálni!

Hidratálj alaposan és rendszeresen

Az egyik legfontosabb, hogy soha ne hagyd kiszáradni az ajkaidat. Mindig legyen kéznél, az asztalodon, a táskádban, az éjjeliszekrényeden egy hidratáló összetevőkben gazdag ajakápoló, amivel jó alaposan újra és újra bekened a szádat. Amikor ajakápolót választasz, a következő hatóanyagokat keresd az összetevők között: méhviasz, lanolin, vazelin, növényi olajok, pantenol, E-vitamin. Arra pedig ügyelj, hogy olyan felesleges szárító anyagokat lehetőleg ne tartalmazzon, mint a mentol, a fenol, a kámfor, az illatanyagok és pigmentek.

Éjszakára vigyél fel tápláló maszkot

Akár hámlasztasz este, akár nem, mindenképpen jó ötlet, ha éjszakára vastagon bekened az ajkaidat egy okkluzív (bezáró) tulajdonságú ajakmaszkkal. A népszerű Laneige Lip Sleeping maszkokat mindenki ismeri, de a La Roche-Posay Cicaplast Baume B5 krémje is csodákra képes, sőt a sima vazelin is. Először applikálj fel az ajkaidra egy általános ajakápolót, majd zárásként a Cicaplasttal vastagon kend be a szád. Meglátod, reggelre nyoma sem lesz a száraz ajkaknak!

ajakapolas-szaraz-ajkak

Használj UV-szűrős ajakápolót

A napsugárzás nemcsak az arcbőrödet, hanem az ajkaid bőrét is szárítja és öregíti. Éppen ezért fontos, főleg tavasszal és nyáron, hogy nappalra olyan ajakápolót használj, ami UV-szűrővel ellátott. A legtöbb gyógyszertári, vagyis dermokozmetikai márkának van ilyen ajakbalzsamja, a legjobb, ha 30 vagy 50 SPF-eset választasz. Ne felejtsd el napközben többször újrakenni.

Töltsd fel belülről

A külső ápolás édeskevés, ha közben alig-alig iszol egy-két kortyot napközben. Ha az ajkaid folyamatosan ki vannak száradva, az lehet a dehidratáció jele is. Fogyassz napi 2-3 liter tiszta vizet vagy gyógyteát. Emellett rendszeresen kerüljenek a tányérodra hidratáló hatású kollagénben és omega-3-ban gazdag ételek, pl. halak, húsok, chiamag, lenmag, olívabogyó, csontleves/húsleves, tojás, sötétzöld zöldségek, bogyós gyümölcsök.

Fotó: Pexels

Olvass tovább!